興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

想領養貓貓,最好係貓bb,會盡力照顧貓貓,但唔希望有家訪,可以係到comment或者pm我~~ 唔該

洋房

push push

瑪瑙宮

引用:想領養貓貓,最好係貓bb,會盡力照顧貓貓,

原帖由 cherrywong3111 於 16-07-02 發表

想領養貓貓,最好係貓bb,會盡力照顧貓貓, ...
facebook 好多貓咪領養。
但唔比家訪就比較難些。
義工都要家訪過。
認為合適先比貓咪你的。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

民房

Pm

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 moonlight9198 的帖子

少少心聲.....

事實坊間係好多貓咪領養, 但限制多多 ---> 要家訪, 裝貓網, 定時見, .... 規矩多。

當然我都明白, 比左寶貝出去, 希望係好人家。 但太騷擾別人, 嚇怕有心人囉.....

我自問行好運, BK JM 送我貓B, 無家訪無限制, 耐心教我授養!

遺憾的是 : 本來送我2隻, 但因
我係新手, 怕太難, 拒絕了.... (佢話養一隻同2隻無分別)
現在見貓貓有時的確孤單..... 時間眨眼, 貓咪大了, 快到2歲。

tks a lot.

SMALLMSS    發表於 16-7-19 23:42

瑪瑙宮

引用:回覆 moonlight9198 的帖子少少心聲.....

原帖由 yokochiu 於 16-07-05 發表
養一隻係會孤單。或者你考慮養多隻啦。

講真。我都明有些義工係揸得好緊。因我之前都因為咁既情況。所以冇領養。買自家繁殖既貓bb。

就算家訪完。好多又棄養。比番義工。

所以有時。咁多人選擇令願買貓。亦有佢地原因。

咁可以簡簡單單比人領養貓或狗。就更好。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

我 1/7 經 bk 領養咗 隻貓 b, 佢係去餵流浪貓時執返來的, 佢好有愛心, 只要你家有裝貓網, 承諾帶貓去睇醫生, 照顧貓貓一生一世, 幫佢定期打預防針, 間中 send 返貓貓生活照比佢就 ok, 上次去接貓時仲有幾隻待領養

子爵府

回覆樓主:

而家仲困緊籠,第一日就惡d, 呢兩日已經申手出籠同大貓玩,好活潑

大宅

yokochiu 發表於 16-7-5 15:37

你有興趣養多隻嗎?

大宅

yokochiu 發表於 16-7-5 15:37

認同
我都分享下之前我一路都係想領養貓貓 唔想去寵物店買
於是乎遊走左幾個領養日 終於搵到兩隻貓貓好合眼緣 (唔想分開佢地所以打算一對養)
要家訪﹑整窗﹑簽協議書(入面大概有10項條件 例如要幾時之前帶貓貓絕育﹑要定期send相update俾義工 etc)
仲要最後個句係話「如果違反以上任何一項 義工都有權帶走貓貓」
其實佢個d所謂條件我一定會做
只係感覺好差 同埋萬一忙得滯冇send到相 日日夜夜轟炸我又話要帶走貓貓咪大鑊
最後搞左一輪先達成共識 成功領養到
而家一對貓貓肥肥白白 生活得好開心

男爵府

回覆 sorfn89 的帖子

請問你在哪裡領養?我都想

子爵府

回覆樓主:

你留意下主題"幫貓b找家", 樓主係suki.c , 佢幫朋友出post.

子爵府

回覆樓主:

應該係"幫小貓b尋家" 至真

男爵府

ok.我留意下先

子爵府

回覆 Sss_sss 的帖子

hi.
定期send相片俾義工??
一直做, 直至貓貓年老, 亦要做??
tks.

子爵府

回覆 chak_yi 的帖子

oh... 其實心大又心細....

以前只養狗, 貓咪係家貓, 野性比較大, 貓狗大不同…..

家中有老有幼, 得我一個料理貓咪, 好怕照顧唔掂囉….

確實見貓貓有時孤單玩樂無聊主動叫玩, 我就有D心思思想加貓 .....

但又驚佢地唔夾、大貓呷醋、小貓被蝦、….總之好多顧慮....

多咀問 : 你有貓B在家要待領養??
男或女??
幾多個月??
已介奶??

thanks.

大宅

yokochiu 發表於 16-7-14 14:27
回覆 chak_yi 的帖子

3個月,黃貓!

子爵府

moonlight9198 發表於 16-7-5 15:55
養一隻係會孤單。或者你考慮養多隻啦。

講真。我都明有些義工係揸得好緊。因我之前都因為咁既情況。所以冇 ...

我對上隻貓老死,

一路都想養番隻貓,

其實我都想領養,

自問係個負責任既人,

但我都怕人家訪,

所以一路都未領養

大宅

最討厭是那些 動物團體 一知道 你屋村DMC 吳比養寵物 就話吳得。 狗就話姐。貓又吳出街又吳會打擾到人。 何必 過份 rigid呢。 又話為 動物權益, 其實是他們逼 大多數的香港人去買貓。

首頁

尾頁

跳至