婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

比我會話知佢~既然當到我爸B透明我都無必要帶面具服侍佢
我會同老公講,我必須要同BB陪爸爸....
你99咁目中無人....怕咩得罪佢~

公爵府

樓主你的問題都係想老公同bb跟男家不相往來啫。睇返你舊舖(唔明點解很多都del或者del對話)。之前我也有回過你舖,其實你老公都已遷就你搬去娘家,又接受你唔使跟他返男家,佢自己帶b返去,但你又唔肯,其實夫妻間互相遷就,但你下下要老公就晒你,就有點那個了,你自己係ftm又暫住娘家,已經係天天對住你阿爸,咁過節正日去男家都唔算過份啦,就算你遲d搬新居,你係ftm都可以日日去探你阿爸啦,又或者唔租出面,直情同你爸住。你要得一想二,只會令你老公頂你唔順

方方媽媽    發表於 16-7-4 12:57
Jolin_Yuen    發表於 16-7-4 12:41

伯爵府

最好就叫埋版主爸爸去男家一齊過,可惜版主話男家女人們唔鐘意爸爸,咁唯有一晚走2場啦!
每年大節日,新年,做冬,中秋,生日,父親節,
如果男家同女家唔遠,30分鐘內達,就9點走人帶bb去陪公公,
如果男家同女家好遠,要1小時以上,就唔去男家,自己返去陪爸爸,再叫老公11點前黎接你回家,順便帶bb同公公打招呼。
講真如果雙方父母健在,我都會以男家為正,女家為次,
但如果女家變左單親,就唯有照顧優先囉!

相反每年重陽,端午,鬼節,國慶,聖誕,母親節,可以比男家囉!

侯爵府

其實根本係自己攞嚟煩嘅啫....做節飯始終都係一餐....唔正日食都唔代表你唔孝順....你覺得老豆一個人孤單咪平時多D相伴囉....

Jolin_Yuen    發表於 16-7-4 12:41

水晶宮

你爸爸係咪真係好想正日同你做節?
或者,佢更加想你夫妻和睦,唔想因為一個日子而與99不和喎.
你可能覺得正日同爸爸過係孝順,但真正的孝順,是令父母無憂.
唔好只為鬥氣就去爭取正日與爸爸過.咁樣,只會兩敗俱傷,四方不討好.
我會咁諗,我和我娘家唔重視的東西(正日做節),既然你咁想要,咪比你囉.
打個比喻,我唔重視睇電視,你咁堅持要睇韓劇,咪睇飽佢囉.我唔會因為你晚晚霸住部電視要睇韓劇,我就要搶番一半時間睇無線,條氣才順,才覺得公平.

子爵府

michelin888 發表於 16-7-4 11:20
其實根本係自己攞嚟煩嘅啫....做節飯始終都係一餐....唔正日食都唔代表你唔孝順....你覺得老豆一個人孤單咪 ...

同意。太計較只有一個字煩到人煩到自己。我自己結婚廿三年。年初一男家過節。年初二開始在娘家過。中秋,冬至年三十果d. 從來冇爭過日子。正唔正日冇所謂,從來人齊已經足夠。

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主搵交黎嗌, 年年男家正日, 今年多呀B就搵藉口陪老豆。

當然正日唔一定要比男家。
但盡孝亦唔一定要正日, 你平時多D關心佢見佢已經算係,
何必在乎正唔正日..
似係樓主自己在乎多D。

我係男人真係覺得你專登搵野黎嘈。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

水晶宮

Miulo 發表於 16-7-4 10:40
樓主你的問題都係想老公同bb跟男家不相往來啫。睇返你舊舖(唔明點解很多都del或者del對話)。之前我也有回 ...
如果樓主已經同爸爸住,日日見,仲講咩爸爸孤單寂寞呀

翡翠宮

冇規定正日一定要同男家食,大家協調好就得

大宅

Miulo 發表於 16-7-4 10:40
樓主你的問題都係想老公同bb跟男家不相往來啫。睇返你舊舖(唔明點解很多都del或者del對話)。之前我也有回 ...

其實我之前都回覆過你,我從無要求過老公同bb要同男家斷絕來往,唔明點解你不斷都係咁講。

另外,結婚初期我地係同99一齊住的,只係大肚期間發生好多事,比99呼喝,要求跪在地逐吋抹乾淨地下,下午唔俾我訓教,唔俾我回娘家等等,後期更有唔比我坐低食飯,之後我地買樓後先暫時搬離。我覺得發生咁多事我地先搬離,以及我之前有post都講過好多坐月發生既事,我先希望少見99,而最初老公話唔洗去見99,都係我主動話帶孫探佢,只係每次99都不停彈不停鬧,我先越黎越唔想返去。

至於搬返娘家只係權宜之計,係未裝修好前暫時先係娘家安頓,避免係99家住更多不和,而且當時同99住時我已有抑鬱症狀,唔想病情惡化先搬離99到。而且我亦無要求c6要同我一齊搬走,起初佢亦係一星期只黎兩日見我同bb,我亦覺得無所謂,後期可能佢都會掛住我地兩母子先變得頻密左。至於老公自己帶bb返99到,其實我都有回覆過你,99係無湊b知識同經驗,並且多次整親過bb,加上其實bb係99家係唔肯食同訓,99亦唔肯比佢食同訓,老公亦搞唔掂,我都唔想老公帶bb返去最後bb比人玩到殘先返黎。(已經試過一次)

最後,其實今次只係想問下各jm意見,睇下之後過時過節應該點安排時間,我亦從來無話唔同6299做節食飯,只係諗係咪需要每次做節都遷就男家?畢竟我娘家只有爸爸,係咪嫁人後爸爸逢年過節就無人再陪佢團聚?我認為咁樣唔公平我先希望上黎聽取意見,解決問題

大宅

Jolin_Yuen 發表於 16-7-4 12:44
樓主搵交黎嗌, 年年男家正日, 今年多呀B就搵藉口陪老豆。

當然正日唔一定要比男家。

其實所謂年年做節,係我結婚後先突然有咁既事,往事6299都係唔會做節,係婚後先要求一定要出席,我爸爸都有講過新年時佢只係得一個人食茶餐廳,見到其他人一家大小團聚其實佢心入面都有唔開心,所以我先諗係咪應該爭取過節時陪佢

大宅

方方媽媽 發表於 16-7-4 12:59
如果樓主已經同爸爸住,日日見,仲講咩爸爸孤單寂寞呀

只係暫時同住,如無意外月底我地應會搬離,而搬離後每星期老公放假都要去99家,佢返工時間亦唔鍾意我同bb外出,所以其實到時都無咩機會見到我爸爸,加上不論大小節日都不能同爸爸食餐飯,所以今年先希望有啲改變

大宅

聽完jm們意見,我會好好諗清楚再同c6好好商量下之後既安排,多謝大家既回覆

男爵府

其實不如你咁諗啦

正日呢兩個字真係覺得咁緊要?
定係你純粹攞呢一日嚟做一個對99宣示不滿嘅方式
對父母有心
其實每一日都可以係正日
而唔係死爭爛爭個正日嚟表達嘅

大宅

TiffChan 發表於 16-7-4 11:42
同意。太計較只有一個字煩到人煩到自己。我自己結婚廿三年。年初一男家過節。年初二開始在娘家過。中秋, ...

岩。過節最緊要齊人,樓主爸爸成日都得自己一個人其實佢平時都悶,唔會係節日先特別寂寞,孝順既日日都係節日,太計較老公難做人咪影響大家關係

大宅

Ssssyiu 發表於 16-7-4 13:29
只係暫時同住,如無意外月底我地應會搬離,而搬離後每星期老公放假都要去99家,佢返工時間亦唔鍾意我同bb ...

「每星期老公放假都要去99家,佢返工時間亦唔鍾意我同bb外出」你呢個預設係咪合理呀?老公返咗工唔鐘意你同bb外出你又唔反對?只係針對正日可唔可以阿阿爸?

首頁

尾頁

跳至