自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

因為三年前初為人母,無知地唔清楚腦掃描對幼兒的輻射傷害係咁深。以為普通x光,原來係多幾百倍的輻射。對腦部未發展成熟的幼兒傷害好深。

政府D醫生好後生,全部好似實習生咁,無經驗,當我仔白老鼠咁。之後問過私家醫院做法唔同,唔會咁容易幫一個一歲BB照腦,而且高熱抽筋好普通下,私院話照都照磁力共振啦!
唉,好後悔,好怕日後患D咩病(emoji)。

最慘係,其實冇必要照。我仔係發高燒抽筋,政府幫我仔照腦掃描和抽骨髓check膜莫炎。其實如果當年入私院,抽血结果半日已知是沙門士菌。根本不需又照腦又抽骨髓。我li個阿媽好無用,好無知,無常識,保護唔到個仔。希望仔仔身體健康。

男爵府

黑糖豆醬 發表於 16-7-4 02:22
因為三年前初為人母,無知地唔清楚腦掃描對幼兒的輻射傷害係咁深。以為普通x光,原來係多幾百倍的輻射。對 ...
咁而家bb 有事咩? 唔照都照左喇唔好諗太多..

男爵府

sunshine135 發表於 16-7-4 02:30
咁而家bb 有事咩? 唔照都照左喇唔好諗太多..

其實我仔而家四歲,係一歲時照。當年只係沙門士菌根本唔需要照。li d 輻射傷害可以影響好耐,又或者乜事都冇,真係唔知。

男爵府

黑糖豆醬 發表於 16-7-4 02:22

因為三年前初為人母,無知地唔清楚腦掃描對幼兒的輻射傷害係咁 ...

都明白呢個情況做媽媽真係又憤怒又自責。 不過既然都已經過左去, 唯有希望仔仔健康平安, 再自責都無補於事呢

funfun759    發表於 16-7-5 14:47
wcpcelia    發表於 16-7-4 09:03

男爵府

黑糖豆醬 發表於 16-7-4 02:32
其實我仔而家四歲,係一歲時照。當年只係沙門士菌根本唔需要照。li d 輻射傷害可以影響好耐,又或者乜事都 ...
可能錯有錯著照完刺激左腦部發展仲醒目左呢..
呢d 野唔係你想照就照,醫生有懷疑建議你照先照既

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

檢查嚴謹好過太簡單,呢d野冇早知,有就唔會有咁多醫療投訴。慶幸係做完複雜檢查後,只係沙門氏菌,好過只係抽血,原來當有其他嚴重事件。檢查都做左,你唔好太擔心。

男爵府

我好明白樓主心情!
我b滿月當日,去健康院複診黃疸,俾個無經驗兼離曬譜的醫生話我仔肝發大,一陣又話心臟有事,一陣又話可能肺有事,即刻俾佢嚇到死死下!轉介我地去威爾斯即刻做手術,撞岩果日係星期六,一陣又話威爾斯要等星期一,要我地去那打素!當我去到那打素,已經六神無主,明明之前係醫院同去健康院都一切正常,忽然俾個年輕醫生講到心肝脾肺腎都有事!因為週末,加上已經下晝1點,搞得入院手續等等已經成3點!其實一去到那打素,急症室醫生check過bb都話唔似有事,但健康院轉介,而且寫埋緊急轉介,所以急症室醫生都唔敢掉以輕心。上到房,一個實習醫生嚟check,都話無大礙,唔似咁嚴重,但畢竟健康院d醫生日日對住bb,經驗豐富d,只能跟佢去做!當日即刻抽血,照x光,排期照超聲波!
講到呢度,當我抱住bb去照x光果陣,我都好似樓主咁,忽然冷靜落嚟,x光有輻射,bb先得30日人仔,即刻問醫生會唔會有影響,醫生答我一定有,但好處一定比壞處多!果刻我即刻喊左,反覆怪責自己點解唔冷靜D!
其實唔照都照左,起碼之後知道bb無事,樓主唔好自責!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實咁細個發高燒係極危險,有親戚個小朋友係幾個月大時有腦膜炎,好彩驗得快,遲多少少發展,小則影響智力,大則無命

我仔3 weeks old 時都試過發高燒,醫生馬上抽脊髓做化驗,好彩無事,之後幾個月都有keep覆診。

大宅

而家BB健康成長冇事就得啦!過咗去就算啦

我都同意樓上jm講當時細心檢查過冇事就安心,好過覺得唔嚴重求其check過話冇事,最後原來出問題仲衰啦,到時真係後悔莫及就真,馬後炮邊個唔識講

李豆豆    發表於 16-7-4 17:29
tester5    發表於 16-7-4 08:59
chelsea_meow    發表於 16-7-4 04:57

大宅

回覆樓主:

下。
我仔岩岩先照完,聽你咁講我好擔心

子爵府

引用:而家BB健康成長冇事就得啦!過咗去就算啦我

原帖由 BB0801 於 16-07-04 發表

我都同意樓上jm講當時細心檢查過冇事就安心,好過覺得唔嚴重求其 ...
不能認同更多.

男爵府

引用:我好明白樓主心情!我b滿月當日,去健康院

原帖由 sillykaka 於 16-07-04 發表
我好明白樓主心情!
我b滿月當日,去健康院複診黃疸,俾個無經驗兼離曬譜的醫生話我仔肝發大,一陣又話心臟 ...
最後有冇做手術呀?

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

sillykaka 發表於 16-7-4 03:39
我好明白樓主心情!
我b滿月當日,去健康院複診黃疸,俾個無經驗兼離曬譜的醫生話我仔肝發大,一陣又話心臟 ...

你講緊幾多年前嘅事?是否運用X光、腦掃描不評論。

但你和樓主對X光和腦掃描嘅基本認識是係從網上看到還是專業人士告知?更重要是説到咁嚴重的人是甚麽專業資格?所針對嘅係幾多年前的X光機和腦掃描機?

不如下次有機會見到註冊醫護,認真了解下,不要自己嚇自己,為誤解現在X光運用技術而諱疾忌醫。

男爵府

回覆:我仔一歲時做過腦掃描,令我唔開心左三年

我女細個跌親都照過 照後冇事就得啦 唔好諗咁多呀 反正第時全世界都應該有幅射食物 唔好擔心咁多

p. s.我睇完你呢篇 講真真係驚驚地

大宅

回覆:我仔一歲時做過腦掃描,令我唔開心左三年

講開呢吋,我女四個月時梳化上跌落地,我希佢睇急症,照x光。之後我老公鬧到我死死下,話咁細個照乜。但我諗跌落地可大可小,俾我揀多次,都會俾佢照。樓主,唔好再諗喇。而家小朋友都冇事,就算會有咩事,都之後先打算啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:而家BB健康成長冇事就得啦!過咗去就算啦我

原帖由 BB0801 於 16-07-04 發表

我都同意樓上jm講當時細心檢查過冇事就安心,好過覺得唔嚴重求其 ...

總有離別的時候

男爵府

dazzlelulu 發表於 16-7-4 07:35

你講緊幾多年前嘅事?是否運用X光、腦掃描不評論。

講緊2016年6月11日的事情,即係20日之前。
我唔係諱疾忌醫,睇樓主寫出嚟的野都一樣唔係!
我意思係,可以儘量唔使做呢D檢查就儘量避免,畢竟bb太細!
我當然知道x光有輻射,會對人體唔好,醫生亦係咁講,就算我係成年人入到x光房陪bb,我都要著保護衣物,唔係隨便行入去!
你睇清楚我想表達乜先啦!諱疾忌醫就唔會依家上嚟呻後悔啦

珍珠宮

引用:Quote:sunshine135+發表於+16-7-4+02:30+咁

原帖由 黑糖豆醬 於 16-07-04 發表
其實我仔而家四歲,係一歲時照。當年只係沙門士菌根本唔需要照。li d 輻射傷害可以影響好耐,又或者乜事都 ...
既然係咁,依家自責有咩用呢?
不如以後小心d仲好啦,要怨都怨唔返㗎啦。
乜野都無早知嘅

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至