自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

我出世時都照過x ray啦,以前咪仲衰,而家我咪又係活生生一個人無事無幹,唔明你有乜好擔心,如果終日都想住負面野,好怕會成真架。

男爵府

木土土 發表於 16-7-4 11:12
醫生叫你照,唔係因為肚㢌腸胃問題,而係你個仔係高燒抽筋,無論咩菌,去到發高燒抽筋,即係腦部已經有受影 ...

正如打疫苗一樣,唔打就有機會惹到病,打左就話有side effect,但應該衡量番邊樣重要d,醫生係唔會睇穿小朋友發生咩事,都係要靠化驗同做儀器檢查先睇到咩事,如果因為怕有輻射而唔去做檢查,令到小朋友有生命危險,唔通又賴醫生?

luvkaka    發表於 16-7-4 13:42

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔好再自責啦, 唔照都照咗, 而且諗下佢當初唔照你咪一樣唔安樂, TOUCHWOOD 出事時都係內疚一世, 第時個BB 返學後注意健康囉~~
我之前搭巴士落車時跌倒, 個B 前抱撞親塊面, 返到屋企流鼻血, 去仁濟急症有照X光話冇事, 但係如果有嘔有昏迷有機會要做腦掃描要我去瑪嘉烈留院, 去到瑪嘉烈個兒科醫生同我講風險, 佢話睇一晚先, 多數唔會照, 出咗院都驚咗好耐佢會有事(因為冇照), 所以, 你無論當日照咗抑或冇照, 都係會擔心~~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

sillykaka 發表於 16-7-4 10:35
我依家講緊係出生只有30日的bb,唔係成人!醫生都話會有影響,但因為想知道情況,同埋果日係星期六,超聲 ...
樓主, 我囡9個月開始就發高燒抽筋..之後短短一年內發生4次..入院4次..次次都要抽血,抽鼻涕...見佢比人綁係塊板度..我都好心痛...我一樣有做腰椎穿刺,MRI, 腦掃瞄....好好彩咩事都無....但我都唔後悔...因為萬一有咩事而係我唔照...後果不敢想像...我囡而家就黎4歲喇...你唔好諗太多喇..反正亦都已經照左....政府醫院對於BB係會做到好足..怕有咩事負擔唔起..所以有關既檢查都會叫你做..以防萬一....ANYWAY..加油~~

別墅

ahpoo 發表於 16-7-4 10:02
通常分x光 (x ray),電腦掃描(ct) 同磁力共震(mri),詳細可上網睇下,基本上頭兩項都有輻射,mri就無
...

死火,我唔記得照左邊款
Thanks jm

大宅

擔心黎做乜?有事起上黎你緊係寧願佢幫你檢查得足啲啦!有咩事都可以盡早知,人地唔幫你做 到真係有事你又話人地唔幫你係黃金時間做足檢查 人地咁做都係保障你小朋友同自己

伯爵府

黑糖豆醬 發表於 16-7-4 02:22

因為三年前初為人母,無知地唔清楚腦掃描對幼兒的輻射傷害係咁 ...

樓主唔好再擔心,都過左咁耐,我女2歲跌親,縫針,都有照。擔心都無用,有時都輪唔到自己控制。

大宅

feifei_baby 發表於 16-7-4 08:08
我細女三月時都照了,當時佢13個月大,so far佢還好,但小朋友如果有腦膜炎,癲癇,其他腦病,可大可小,可 ...
agree

大宅

黑糖豆醬 發表於 16-7-4 10:27
你仔幾大?點解要照?

係床上面碌左落床.....
仔5個月

男爵府

Ononluk 發表於 16-7-4 11:36
當時醫生可能經驗不足,亦可能比較謹慎。但相信冇醫生毫無理由叫個B照腦。醫生醫人有時無可避免估估下,做 ...

thanks ... 可能最近又大病,所以令我有想返。好彩現在支原體肺炎康復了。住了16天醫院。高燒十天。而家健康就ok .

子爵府

樓主,我仔都照過,照完後我好擔心。之後我問過資深腦科醫生,佢解釋話照喺bb 度的係比較輕微,時間唔會好長,所以不會有大影響,可以放心。但如你所說,我都係比個後生醫生胸完先照。以後我唔會再咁衝動!!

男爵府

xeniayuen 發表於 16-7-4 12:48
樓主, 我囡9個月開始就發高燒抽筋..之後短短一年內發生4次..入院4次..次次都要抽血,抽鼻涕...見佢比人綁係 ...

謝謝你

珍珠宮

引用:Quote:seaseafamily 發表於 16-7-4 07:02

原帖由 sillykaka 於 16-07-04 發表
無啊!因為搞完一輪,根本乜事都無!係政府醫院住左2日,又去私家check過,最後結論應該係健康院個醫生唔 ...
個醫生好離譜

男爵府

xeniayuen 發表於 16-7-4 12:48
樓主, 我囡9個月開始就發高燒抽筋..之後短短一年內發生4次..入院4次..次次都要抽血,抽鼻涕...見佢比人綁係 ...

thank you jm!
其實我唔係樓主,不過都多謝你!
我唔係唔照,我意思係其實可以有更好的方法去解決!
首先,超聲波會比X光的傷害細一D,呢個係政府醫院的實習醫生講的,奈何當日係星期六,排唔到超聲波,係情急之下,我都選擇左照X光!所以唔係諱疾忌醫唔去照!
第二,其實bb根本無咩大問題,搞成咁係因為健康院果個醫生根本無問清楚我bb的情況就亂up話心臟,肺,肝全部可能有問題,因為我去到私家醫生同政府急症室個醫生都話,如果食奶速度正常,增磅正常呢D係絕對唔會去懷疑心臟,因為唔合理!同埋心臟完全無雜音,醫生聽筒係可以判斷到!咁樣一來浪費左政府資源去check,二來真係會嚇死家長!舉個例子,你腰痛未必需要去check隻手或者個頭!

男爵府

明白你既唔開心

不過比我會轉個角度諗:
可能十個小朋友有呢個病徵九個都有事呢?衣家仔仔係第十個喎,無事嗰個喎!唔係應該感恩咩?
可能個醫生係錫我個仔先比佢照,唔係因為無經驗。講真佢無照如果你仔仔真係有事你仲內疚。

水晶宮

畀面勳章

dordorcat 發表於 16-7-4 07:41
我女細個跌親都照過 照後冇事就得啦 唔好諗咁多呀 反正第時全世界都應該有幅射食物 唔好擔心咁多

p. s.我 ...

一樣

我個仔3歲跌親後腦,去C家,醫生話跌親要照CT,呢d急症CT會比磁力共振清楚

我都擔心輻射架,但當時擔心佢跌親個腦多d

水晶宮

畀面勳章

ahpoo 發表於 16-7-4 08:15
mri 無輻射架

雖然無輻射,但有電磁波,一樣有利有弊

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:littlesister+發表於+16-7-4+08:51+

原帖由 黑糖豆醬 於 16-07-04 發表
抽左骨髓check 腦膜炎
抽左骨髓都可能要照,而且骨髓都要等種菌,唔可以取代CT scan

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:littlesister+發表於+16-7-4+08:53+

原帖由 sillykaka 於 16-07-04 發表
私家醫生同政府高級醫生話咁樣都唔係正常做法!因為健康院醫生無問清楚我bb的情況,例如我bb食奶速度正常 ...
我你覆緊樓主,唔知你個咩 case, 個個 case 考慮不同

禁止訪問

首頁
23456...7

尾頁

跳至