自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

向大家請教吓,如果住九龍城區,但小朋友而家係觀塘區讀緊小學,將來升中派位會跟學校定住址派位?

水晶宮

兩邊都得, 九龍城/官塘揀一度, 九龍城好過官塘

伯爵府

whw1129 發表於 16-7-5 16:58
向大家請教吓,如果住九龍城區,但小朋友而家係觀塘區讀緊小學,將來升中派位會跟學校定住址派位?
...
跟小學, 但你可以用住址申請誇網, 到六年級上學期學校應該會問家長。

琥珀宮

引用:向大家請教吓,如果住九龍城區,但小朋友而

原帖由 whw1129 於 16-07-05 發表
...
本身學校觀塘區,如轉九龍城校網,學生排位極可能後咗,如在原本學校屬band 尾,轉區就有機會跌band!

翡翠宮

可跟住址申請, 但banding會有微調, 九龍城區水平較高, 由觀塘轉去九龍城有機會banding後左

琥珀宮

引用:可跟住址申請,+但banding會有微調,+九龍城

原帖由 bb2 於 16-07-05 發表
可跟住址申請, 但banding會有微調, 九龍城區水平較高, 由觀塘轉去九龍城有機會banding後左 ...
應該係話在區內排位會有調整,但Banding只得 123,banding 真係變咗就唔係叫微調,如因轉區而影響到跌band,絕對係disaster 。

wcpcelia    發表於 16-7-6 10:42

公爵府

回覆樓主:

正常係跟學校,不過可以申請轉去住嗰區。

翡翠宮

木土土 發表於 16-7-5 17:33
應該係話在區內排位會有調整,但Banding只得 123,banding 真係變咗就唔係叫微調,如因轉區而影響到跌band ...

如係觀塘band 1尾,去到九龍塘有機會band 2頭架...我朋友個囡係九龍塘讀,囡囡band 3頭,但老師同佢講全港計係band 2尾

男爵府

2018復活節勳章

你可以選擇誇區都可以

公爵府

bb2 發表於 16-7-5 17:44

如係觀塘band 1尾,去到九龍塘有機會band 2頭架...我朋友個囡係 ...

咪傻啦,老師點可能有全港數據,佢都係估估下。

子爵府

回覆樓主:

唔該晒咁多位mami的寶貴意見

大宅

如果荃灣網轉葵青網會down banding 嗎?

首頁

尾頁

跳至