婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:我99生左我c6後 唔知咩原因同我c6既親生父親分開 從小至大我c6都對自己親父無印象 而99從不向我c6提佢既親父 就連我c6姓都係跟99 之後99就嫁左比第二個 即我c6繼父 亦是我所謂的62 而我c6同這個繼父亦沒有什麼好溝通的 沒有傾計的

對於這個背景 我本來亦沒有什麼問題 但自從囡囡出世後 一家人見面食飯時 問題就出現 我99每次都要將我囡兒交比呢個所謂62抱 仲經常性講話我個囡最中意呀爺抱 又話似呀爺 我聽到呢說話就好厭惡 我覺得佢地根本沒有血緣關係 而個繼父同我c6又唔係關係好 點解要將我個囡係咁交比佢抱

仲有最討厭的果條假62一係唔出聲 一出聲就無句好 初初我開刀坐月 未補得 佢就無啦啦講句話我自己攞黎 明明可以順產又去選開刀 關佢差事咩?

有次一齊食飯 我個囡得一歲左右 未食得大人飯菜
我自己煲左粥拎去比囡食 佢又話我囡見到大人飯菜 唔會肯食我煲既粥 真係好討厭呀

令我最嬲既事係 呢條所謂62有賭錢借錢不良習慣 有次佢唔知借左邊個錢 人地寄左張追債紙黎佢地家同埋成個樓層既信箱 張紙上面仲印左我c6同囡囡個樣 激死我(點解會有我c6同囡囡個樣?就係因為個99叫佢地三個合照囉,跟住人地就係微信既個人相片搵到張相)我個99收到追債信都無主動同我c6講 而我c6係透過鄰居講 因個鄰居同c6由細玩到大既兄弟 所以打比c6話見到佢同囡囡既樣 我真係好嬲 我個囡囡咁細個bb 咁樣比人放上追債信上 我同c6講過以後都唔想見到果條假62 無見差唔多半年 最後又要見番 因為99要叫埋佢 真係好唔想再比佢見我個囡 唉!

宜家我有左第二胎 仲有兩個月bb就出世 我每日都好擔心坐月又要見到佢地 點算好?我有同c6講 佢話會同佢媽講叫條62唔好黎 但唔知我係咪有產前抑鬱 日日都覺得好煩

多謝大家睇晒 因為都幾長

男爵府

apple2002on 發表於 16-7-6 02:56
背景:我99生左我c6後 唔知咩原因同我c6既親生父親分開 從小至大我c6都對自己親父無印象 而99從不向我c6提 ...

明,俾我都會好嬲!

珍珠宮

回覆:好討厭99同假62

明白。。唔想見又要迫你見!
尼樣真係要叫你老公斬釘截鐵喎!
可能你溫柔啲,我戈時啲情緒失控到,講明見到99,我一定唔會再忍,仲會直接郁手!
所以叫老公唔好迫我,一係99消失,一係我消失,結果我真係同99斷絕來往左,直到依加。。BB岩岩出左世,但我依然會情緒激動,所以都唔會同99有來往~

大宅

做個靚太 發表於 16-7-6 07:02
明白。。唔想見又要迫你見!
尼樣真係要叫你老公斬釘截鐵喎!
可能你溫柔啲,我戈時啲情緒失控到,講明見到 ...

我都想好似你咁 斷絕來往 其實如果我99唔係成日爺爺前 爺爺後 好似專登攪到佢地有親咁 我都無咁反感 但之後發生埋追債信事件 真係好嬲 我知道同假62斷絕來往就易點 同99就難 所以只要唔駛見到假62 我心會好過點!

珍珠宮

引用:Quote:做個靚太 發表於 16-7-6 07:02 明白

原帖由 apple2002on 於 16-07-06 發表
我都想好似你咁 斷絕來往 其實如果我99唔係成日爺爺前 爺爺後 好似專登攪到佢地有親咁 我都無咁反感 但之 ...
咁咪照同老公講,你唔想見到62囉~
至於99要提62,你都可以同老公講!
何必搞到你心情咁差!
老實講,搞到bb張相都俾人貼街招還債,我覺得等於恐嚇,尼啲62避之則吉啦!唔保護自己都保護個女啦!
不過唔好羨慕我,放唔低,睇唔開,憎一個人係最辛苦架!我就係放唔低過去,每次一諗起就好嬲,嬲到真係想打佢,完全睇唔開,什至有時自己都覺得辛苦!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

同你C6講, 你好辛苦, 唔見! (軟功)..

如果軟功都係唔掂, 就要轉用硬功!

同C6講如果你係要迫我, 冇問題!
見親我就開口鬧佢, 串佢, 數佢, 駁佢!!
有機會打佢..
你自己揀! 係咪應該為左個同你一D關係都冇既廢人去難為將會同自己一世既老婆? (我覺得呢句說話係99面前講埋都唔怕!)

今次就話比人追數有呀女張相!
下次咁點呀!
太過份喇!!!
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

對呀 為左囡囡同肚入面bb 我要強硬一點 同c6表達清楚我底線 就係唔要再見果條友 反正沒有關係 我既小朋友亦唔需要叫佢阿爺

大宅

其實如果你c6對62都唔係咁反感,你做乜咁大反應呢?除左追債件事,其他其實都唔係大件事啫。

子爵府

畀面勳章

我會扮死,同老公講我唔想見到個老野,
唔知點解一見到我就頭暈頭痛想嘔。。。

首頁

尾頁

跳至