親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 whywhy73 的帖子

行理, 大背包怎處理?

別墅

回覆 ls0909 的帖子

細的可放在車地板上, 如4人車都可放在前面坐椅下
大的可放客戶服務中心(唔記得有無locker), 我就放低BB車係嗰度

男爵府

ls0909 發表於 16-11-16 17:07
回覆 hirolin 的帖子

聽講可請當地遊客中心/酒店幫忙預約,需要預先付款嗎?

這個我不清楚,其實直接上網book好簡單,比左錢後會有電郵回覆。

公爵府

whywhy73 發表於 16-11-16 12:09
回覆 happy_yuanyuan 的帖子

15年新年(1或2月)去了金裕貞踐9:00am, 6點多明洞出發大約8點半到達

多謝分享。

大宅

hirolin 發表於 16-11-17 01:13
這個我不清楚,其實直接上網book好簡單,比左錢後會有電郵回覆。

謝謝! 有老有細,我怕行程有变。不想太早訂。

大宅

whywhy73 發表於 16-11-16 17:42

細的可放在車地板上, 如4人車都可放在前面坐椅下

謝謝你!
都係D衣物用品,有無 locker 都無所謂。佢地有位俾我放低就好啦。
當日由首爾出發,當晚住春川,順路玩左先,吾想專登去酒店放低。

公爵府

ls0909 發表於 16-11-16 17:07
回覆 hirolin 的帖子

聽講可請當地遊客中心/酒店幫忙預約,需要預先付款嗎?

你去之前幾日上 KKDay個網就可以book到

公爵府

ls0909 發表於 16-11-16 17:11
回覆 laiyuen 的帖子

我地兩大人一老人兩兒童 (115CM, 125CM), 應該要咩車?

佢得一款車,你小朋友既高度應該會吊腳。不過唔緊要,我見好多小朋友都係咁。反而要記得幫佢保暖,因為我夏天3x度去,當架車行緊時都涼涼地,冬天應該會好凍。

大宅

laiyuen 發表於 16-11-17 09:25
佢得一款車,你小朋友既高度應該會吊腳。不過唔緊要,我見好多小朋友都係咁。反而要記得幫佢保暖,因為我 ...

坐二人車加四人車?

公爵府

ls0909 發表於 16-11-17 09:31
坐二人車加四人車?

係呀,你要2架車,但要諗埋是否兩架車都有人可以踩到尾,因為如果唔做開運動都攰攰地。我上次去,坐我地前幾架就係一個媽咪同2個小朋友一架,佢踩到勁慢,慢到我地後面d車唔能夠靠條路軌自動溜,而要全程用腳踩先郁到,結果我老公同仔都要踩足全程。如果你遇到呢程情況就要夠體力先踩到全程。如果唔係咁,其實就唔辛苦既,好多時都可自動溜

別墅

回覆 laiyuen 的帖子

我之前係搵韓國朋友幫手book
佢個網頁係韓文同好似要有韓國銀行嘅信用卡先book到

另外你可以去以下link搵Sarah幫手book
http://sarahkoreatravel.blogspot.hk/2015/04/blog-post_47.html

係可以walk in book不過要係low season, 否則白行

2015年新年去頭場09:00係full哂, 因為好多本地人去玩

大宅

回覆 whywhy73 的帖子

9點出發,去到都11點幾.金裕貞站 / 自行車果度有無野食?

別墅

如踏9:00場明洞去要6點多出發
嗰度有D coffee shop不過無咁早開

玩完中午可去金裕貞站附近食春川雞

複式洋房

whywhy73 發表於 16-11-17 15:13

如踏9:00場明洞去要6點多出發

想問下我12月會去,我想一日玩晒rail bike,小王子村同晨靜公園應該點安排?唔該晒!

大宅

回覆 remember_muriel 的帖子

我都想去晨静木公園,由江村自行車,怎樣去? 遠吗?

別墅

ls0909 發表於 16-11-17 21:42
回覆 remember_muriel 的帖子

我都想去晨静木公園,由江村自行車,怎樣去? 遠吗? ...

金裕貞站去清平站(30分鐘)再轉加平巴士觀光去晨静(see below link)

http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/TR/TR_CH_5_14_15.jsp

如有小朋友同行想去晨静木公園睇夜燈或1日想玩哂小法國+南怡島+晨静提議你地join 1日團或自己包車, 因為黃昏及夜晚時間坐巴士或的士好難有車或上到車

2015年新年6點幾南怡島碼頭走(坐去加平站), 等咗好耐巴士因為好多人(的士站一樣), 最後好好彩迫到上一架普通巴士尾班車(不是加平觀光巴士)先走得

2016年新年我join咗1日團黃昏去咗晨静睇夜燈, 走個陣見到停車場都好多人, 有D仲係啱啱先到, 導遊話佢試過晨静返明洞3個鐘(塞2個幾鐘)

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

laiyuen 發表於 16-7-6 14:44
想問下會唔會好攰,細路踩唔踩到?因我地四人行有一老一嫩,我又十年唔做一次運動,驚唔夠力踩全程。 得我 ...

攰呀 上次去仲要負12度。 對腳薑硬又凍 哈哈

首頁

尾頁

跳至