想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前睇家計會, 第一次去睇做基本檢查, 個伯伯醫生用手指伸入去, 幫我check子宮, 佢話我係子宮後屈~~ 隔左一星期去婦科照盆控超聲波, 我問醫生我係咪子宮後屈, 點知佢話我唔係後屈, 正常喎~
E單野搞到我好困惑....如果後屈要狗仔式先容易中, 好影響個命中率~ 究竟照超聲波準, 定用手模準? 大家覺得我應該信邊個呢?

複式洋房

kimchi0328 發表於 16-7-7 09:50
早前睇家計會, 第一次去睇做基本檢查, 個伯伯醫生用手指伸入去, 幫我check子宮, 佢話我係子宮後屈~~ 隔左一 ...
搵第2個醫生, 驗多次啦...可能只係輕微後屈, 冇乜影响... 我都係輕微...

大宅

回覆 Chihang10 的帖子

咁你係照盆腔超聲波知道的?

大宅

kimchi0328 發表於 16-7-7 09:50
早前睇家計會, 第一次去睇做基本檢查, 個伯伯醫生用手指伸入去, 幫我check子宮, 佢話我係子宮後屈~~ 隔左一 ...
我睇個幾個醫生都有唔同既答案... 2個話有,1個話冇跟住有一個就話我子宮拉得好高...

大宅

回覆 karen131433 的帖子

咁都好無奈, 個個都唔同答案, 你都係照超聲波嗎?

大宅

kimchi0328 發表於 16-7-7 11:50

咁都好無奈, 個個都唔同答案, 你都係照超聲波嗎?
係喔,D醫生唔同答案

大宅

咁如果我再check都可能唔準

大宅

其實係咪得家計會醫生....先用手check ga? 感覺好似好流咁....

別墅

我個時係照超聲波先知屈.

大宅

我係陰超

複式洋房

回覆樓主:

應該照超聲波準啲掛
個人經驗……如果做功課時patpat被托高啲或狗仔式感覺被普通姿勢入啲感覺好啲既 就應該係後屈
我未check已經覺得自己係後屈 之後再問醫生confirm

複式洋房

kimchi0328 發表於 16-7-7 11:21
回覆 Chihang10 的帖子

咁你係照盆腔超聲波知道的?
我係照陰超知既... 几個醫生都係咁講...

別墅

傻的貓 發表於 16-7-7 12:26
應該照超聲波準啲掛
個人經驗……如果做功課時patpat被托高啲或狗仔式感覺被普通姿勢入啲感覺好啲既 就應該 ...

我狗仔式時,會好像撞到d大腸咁,搞到想大大同唔舒服。除非慢慢搵啱位,先唔會唔舒服,咁係咪子宮前位?

男爵府

引用:早前睇家計會, 第一次去睇做基本檢查, 個伯

原帖由 kimchi0328 於 16-07-07 發表
醫生話子宮無野支持,可以向前傾可以向後傾。(你當卵巢係兩個支持點,子宮o係中間)

大宅

無野支持...咁即係可以改善子宮後屈情況? 唔知做運動得唔得呢?

男爵府

引用:無野支持...咁即係可以改善子宮後屈情況

原帖由 kimchi0328 於 16-07-08 發表
無野支持...咁即係可以改善子宮後屈情況? 唔知做運動得唔得呢?
我試過第一次見醫生佢mark左後屈,之後見返同一個醫生佢話無後屈,所以我諗唔一定會永遠後屈。

大宅

回覆 vvevv 的帖子

咁我同你情況一樣, 可能我地都係輕微後屈, 所以醫生先診斷時有時冇啦~

大宅

我都子宮後屈,但試左兩三個月就bingo! 而家36週啦!
我產檢先知子宮後屈,但醫生話好少問題,到孕中期肚開始大,會頂到子宮移返岩位。其實好小好小問題黎的,不用擔心,一樣可以正常懷孕。

別墅

MissPuffs 發表於 16-7-9 11:27
我都子宮後屈,但試左兩三個月就bingo! 而家36週啦!
我產檢先知子宮後屈,但醫生話好少問題,到孕中期肚開 ...

請問你用咩姿勢中的?

大宅

我照陰超同超聲波知道, 但完全冇影響受孕,最傳統姿勢, 兩胎試左1至2個月成功
困擾既係do do 時想大大

首頁

尾頁

跳至