自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我用咗中國淘寶網購物, 黙認地址為香港地址, 店舖話滿幾錢包郵, 但去到購物車時

見到要比快遞費, 我是否在那裡出現問題, 希望淘寶高手提供意見,

另有些店主話提交訂單會改, 我用PPS會否改唔到?

子爵府

你寫香港地址咪要比,想平d就寫集運地址,好好時免費

wcpcelia    發表於 16-7-8 12:45

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 HeiHei_Baby 的帖子

佢免運費係計國內寄國內

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

通常香港唔會包郵

wcpcelia    發表於 16-7-7 12:32

琥珀宮

畀面勳章

HeiHei_Baby 發表於 16-7-7 12:13
我用咗中國淘寶網購物, 黙認地址為香港地址, 店舖話滿幾錢包郵, 但去到購物車時

見到要比快遞費, 我是否在 ...

通常佢話包郵,係指大陸地區,但唔包西藏 / 新疆 / 港澳

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問清楚, 港澳多數唔包的

男爵府

HeiHei_Baby 發表於 16-7-7 12:13

見到要比快遞費, 我是否在 ...

用集運地址(大陸)收件,叫賣家改咗先用pps 付錢

琥珀宮

集運啦

別墅

用集運

別墅

用集運 X 3

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

所謂滿幾錢包郵, 係指包大陸寄大陸的郵費, 香港唔包的, 所以你填香港地址, 就要收快遞費。
你應該搵集運, 集運即係佢係內地有一個集運倉 (e.g. 在深圳/東莞之類), 你將地址寫集運倉地址, 咁佢就會包郵寄去集運倉。然後你再安排集運運黎香港, 呢段路要比快遞費, 但係會平過你一開始由大陸直寄黎香港。

男爵府

回覆 gloriatutor 的帖子

可否提供安全、可靠集運地址。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

HeiHei_Baby 發表於 16-7-7 14:28

可否提供安全、可靠集運地址。
你要選擇左一間集運公司, 先有佢個地址, 如果唔係個集運點知道邊D貨物係你呢?淘寶自己默認了三間官方集運, 順豐, 4px, 同埋另一間唔記得左係乜野。
呢三間官方集運就最簡單, 煩少很多step, click幾下就做到。但同時會比較貴, 而且多限制 (好多野唔肯運。) 如果你希望用呢3間其中一間, 只需要更改收貨地址時, 選"淘寶集運", 佢就會show呢3間集運公司, 你再選擇你希望要的那一間, 最後可以選自取或送上門 (上門要加錢), 咁樣淘寶就識自動幫你填個集運倉地址。

除了呢三間官方集運外, 出面亦有很多不同私人集運。私人集運一般比較平而且更flexible, 但相對你要自己處理更多。你要先去你想果間私集的網頁上登記成為會員, 先有個集運地址。賣家發貨後, 你要自己去登記個運單編號之類的東西, 去通知集運商 這是我的貨物, 集運商收到貨物後, 你要自己安排合拼同送貨。我自己是用私人集運的, 有幾間都非常不錯, 例如夜貓菲兒, 新世代等。我而家係用緊新世代集運。不論你選擇邊一間私人集運, 你都要上佢地個網止, 登記做會員先。
如果你選官方集運, 就不用登記。我以前也有用過順豐, 很快很方便, 但很貴...

男爵府

謝謝。你講得非常詳細。但我還有問題。

我收貨地址入咗黙認香港地址, 其實嗰個位置入集運地址, 還是可以唔入。免包郵, 但都要比快遞費用。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

HeiHei_Baby 發表於 16-7-7 16:37
你比左錢未???以我對你post的理解, 你是入了香港地址, 然後發現要比快遞費用, 所以上來開post問?
所以你應該是未比錢??? 一日未比錢一日仲可以cancel張單再重新來過。

另外我想問, 你是買幾多件貨?? 係在一間shop裡面買, 還是分開幾間shop??
如果你是分開幾間shop裡面買幾件貨, 集運一定會更平, 你要用集運, 就一定要有集運地址, 如果唔入, 咁seller點識送去你集運地址呢??
如果你只是在一間shop裡面買貨, 咁其實是可以不用集運, 用賣家直送來香港, 這樣一定要比快遞費用呀, 但你最好先同賣家說明一下, 問下佢可唔可以直送香港先。如果你是賣家直送香港, 就不用比集運費用, 但只限在一間shop裡面購物...(otherwise會很貴)

男爵府

訂單內有呢個資料, 就是集運倉地址嗎? 我將佢入在收件地址, 以後就可以送到. 另外@5MZJ8 518101數字我要唔要理會。

集运仓地址: 广东省东莞市 沙田镇 大泥村临海北路5号中通快递B栋三楼中通秀驿香港转运仓@5MZJ8 518101

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

HeiHei_Baby 發表於 16-7-8 10:38

訂單內有呢個資料, 就是集運倉地址嗎? 我將佢入在收件地址, 以後就可以送到. 另 ...
你是用官方集運: 中通嗎?
如果是, 其實你在選"淘寶集運"後, 再選"中通快遞", 其實佢會自動generate一個收件地址 (集運地址)比你, 你不用去delete任何野, 包括果堆數字..你就由得佢係度, 你繼續其他processing.
呢堆地址是否自動幫你key in入收件地址?? (果陣我用順豐是自動key in的, 只有用私集才要自己寫..) but anyway如果你要自己寫, 就成堆地址key in, 包括@5MZJ8 xxxxx 果堆數字.

佢會將貨物送到以上的地址, 貨物送到後, 淘寶會通知你的 (當然你也可以自己查), 會寫住一D類似 "已簽收" 的情況, 之後你就要自己安排集運送黎HK啦。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多數香港呢段要自己比錢, 不過可以同店主傾吓
我上個月淘過電話野, 佢free比我, 順風到港

首頁

尾頁

跳至