夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

C6 已經私自搵咗律師, 叫我交出兩母女身份証副本, 但又無和我商議, 上律師樓唔係要填離婚協議書嗎? 請教各位JM, 有什麼要留意.

大宅

先簽分居協議書,3 年後才可離婚.

大宅

提防佢侵含財產

複式洋房

Dickyma 發表於 16-7-8 13:26
先簽分居協議書,3 年後才可離婚.
其實佢這年多已經甚少回家, 但4月時回來話知錯 (大陸有小三), 要重新開始, 幾日之後又玩失縱,後來先知佢和賤g已經生咗野種. 仲叫我原諒佢, 我見到佢都覺得反胃! 這兩年話攪生意, 賠了些錢, 已經比佢詭唔少! 而家知道屋企無晒錢, 就靜雞雞搵律師攪離婚, 正下流賤格

瑪瑙宮

purplegg 發表於 16-7-8 13:17
C6 已經私自搵咗律師, 叫我交出兩母女身份証副本, 但又無和我商議, 上律師樓唔係要填離婚協議書嗎? 請教各 ...

千其唔好比身份証副本佢, 律師樓要您都要親自交去比律師.

我自己搵律師攪, 我地協議離婚, 律師問左我所需資料 (分居幾耐, 有無資產爭異, 贍養費, 子女撫養權), 佢就會預備離婚呈請書, 通知我同 EX 上去簽名, (唔使一齊上, 可以分開上去各自簽名), 個律師都無向我要我 EX 的身份証, 我都唔會有人地身份証, 佢要就見到我 EX 自己問佢攞.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-7-8 14:15

我自己搵律師攪, 我地協議離婚, 律師問左我所 ...
之前我話要離婚, 反正大家都無財產分配, 阿女佢又唔會同我爭, 叫佢去家事法庭攪, 佢唔肯, 會唔會佢有資產我唔知!

瑪瑙宮

purplegg 發表於 16-7-8 14:18
之前我話要離婚, 反正大家都無財產分配, 阿女佢又唔會同我爭, 叫佢去家事法庭攪, 佢唔肯, 會唔會佢有資產我 ...

您地無財產分配, 佢有無資產隱瞞您, 有都唔會話過您知喇.

同埋, 乜都應該律師直接搵您講, 唔使經佢, 有乜野律師直接搵 EX , 唔會叫我同佢講乜講乜的.

子爵府

畀面勳章

回覆 purplegg 的帖子

絕對會

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-7-8 14:15

我自己搵律師攪, 我地協議離婚, 律師問左我所 ...
佢之前叫我交比佢, 我唔肯, 佢比咗律師個地址叫我自己交去.
搵律師攪, 唔係雙方協議好贍養費和子女生活費, 財產分配等, 咁點解咩都唔洗傾, 淨係交身份証副本, 係咪有古惑?

複式洋房

jeremylui83 發表於 16-7-8 14:25
回覆 purplegg 的帖子

絕對會
如果我自己有資產可唔可以即刻轉比屋企人先?

瑪瑙宮

purplegg 發表於 16-7-8 14:31
佢之前叫我交比佢, 我唔肯, 佢比咗律師個地址叫我自己交去.
搵律師攪, 唔係雙方協議好贍養費和子女生活費, ...

之前您地無傾好贍養費, 佢就叫律師攪, 咁係佢單方面提出申請, 定當您地協議申請, 您要問佢, 您有無佢律師電話, 打去問下.

您要睇到份文件講乜, 正如 jm 話, 係咪攪物業果 d , 要小心.

如律師已預備好離婚呈請書, 佢會好似翻譯咁由頭到尾講一次比您知, 您明白同同意先簽名. 您英文如果唔好, 帶一個朋友同您一齊睇.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-7-8 14:56
之前您地無傾好贍養費, 佢就叫律師攪, 咁係佢單方面提出申請, 定當您地協議申請, 您要問佢, 您有無佢律師 ...
明白, 多謝你提醒, 要打去問下先.
律師會唔會遍幫某方?

瑪瑙宮

purplegg 發表於 16-7-8 15:33
明白, 多謝你提醒, 要打去問下先.
律師會唔會遍幫某方?

收錢做野 (指離婚), 我諗無乜需要偏幫邊個. 我只知協議離婚係點 (因我自己係), 單方面申請我就唔清楚.

要簽乜野, 千萬小心睇清楚. 文件不可最後果頁係齋簽名頁, 如果係, 您簽左, 佢可以將前面果 D 換晒其他野, 您老公單方面攪緊乜真係唔知, 所以, 小心為上.

琥珀宮

回覆樓主:

千祈唔好俾佢

公爵府

回覆樓主:

千其咪比ID copy或其他證件佢, 一陣佢拎去借$或做非法嘢, 小心!

祝你撇甩賤男有好日子過, 加油~

purplegg    發表於 16-7-9 23:29

子爵府

回覆:與賤男離婚, 請教對策

你有無資產俾佢分到?
同埋,佢會唔會係大陸好有錢?所以專登揾律師寫明同你離婚,你唔要佢既野,小心D!

複式洋房

ms_ck 發表於 16-7-9 08:51
你有無資產俾佢分到?
同埋,佢會唔會係大陸好有錢?所以專登揾律師寫明同你離婚,你唔要佢既野,小 ...
想知道銀行存款可以即刻轉比屋企人嗎?會唔會查到?

伯爵府

回覆:與賤男離婚, 請教對策

你最好揾另外一個律師代表你,唔好用埋同一個律師,對你較有保障。

銀行存款,我當年係逐d逐d現金提取,直至户口得返幾百蚊為止。

保險箱我亦清空手飾,只剩文件。

子爵府

引用:Quote:ms_ck 發表於 16-7-9 08:51 你有無資

原帖由 purplegg 於 16-07-09 發表
想知道銀行存款可以即刻轉比屋企人嗎?會唔會查到?
有追討期架,唔記得幾多年

子爵府

引用:Quote:purplegg 發表於 16-7-8 15:33 明白,

原帖由 Nancy20090615 於 16-07-08 發表
律師收邊個就幫邊個,所以最好有自己代表律師,除非乜都唔爭

首頁

尾頁

跳至