婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好似有另一個jm分享過教小朋友, 老公帶個小朋友離開現場教, 教完小朋友心情平伏返先返入去, 之後要當住爺爺嫲嫲面前講, 「因為你曳搞到爸爸媽媽同爺爺嫲嫲嘈, 如果再有下一次, 我以後唔俾你再見爺爺嫲嫲」

水晶宮

男家人對你唔好,咪以後少見囉,
朋友果度,唔關孩子事,係你點教孩子.以前有男家人做架兩,以後少見,就由你自己教.有心教,有方法教,一定可以教返好的.

別墅

anpanmenbaby 發表於 16-7-10 02:19
我都唔明,個仔曳,但閙個奶姑,比人討厭好正常啦!
樓主不如講下自己點教仔先,係咪語氣教法太嚴厲,有些 ...

Agreed
鬧同教係兩回事

大宅

引用:Quote:懸月+發表於+16-7-10+10:19+我都試過

原帖由 cathyscw 於 16-07-10 發表
我老公一時又話我教得好啱,一時佢又會話做咩唔俾面佢呀爸呀媽,由嫁佢之前已經同佢協議左,我點就佢屋企 ...
既然忍唔到,唔駛再忍。一家人少見為好

洋房

EudyptulaMinor 發表於 16-7-11 11:34
好似有另一個jm分享過教小朋友, 老公帶個小朋友離開現場教, 教完小朋友心情平伏返先返入去, 之後要當住爺爺 ...

我就係帶個仔出去教,老爺跟埋來

洋房

mapp2009 發表於 16-7-11 11:10
你剛大肚, 情緒上落大, 和你c6冷靜講清楚: 仔要教, 非玩具, 從今天起, 我教仔, 其他人耍收聲, 否則阿ma冇尊 ...

你真係好明白點解我要咁堅持!謝謝你!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

cathyscw 發表於 16-7-12 23:47
你真係好明白點解我要咁堅持!謝謝你!

下次阿爸唔配合,大大聲同佢講:養不教,父之過!請佢努力做一點。
不知所謂的乙陸!!!

洋房

chowqv 發表於 16-7-12 23:50
下次阿爸唔配合,大大聲同佢講:養不教,父之過!請佢努力做一點。

最激氣就係佢唔敢逆佢屋企人意見,每次令到我失控,就佢覺得連佢都唔幫我,雖然佢有出聲叫佢屋企人唔好出聲(勁溫柔語氣),但最後俾我感覺都係唔幫我,真係火到爆

水晶宮

cathyscw 發表於 16-7-13 00:00
最激氣就係佢唔敢逆佢屋企人意見,每次令到我失控,就佢覺得連佢都唔幫我,雖然佢有出聲叫佢屋企人唔好出 ...

呢個真係要協議好,你仲佗住一個,唔可以傷神。
真係唯有唔好見。
不知所謂的乙陸!!!

洋房

chowqv 發表於 16-7-13 00:13
呢個真係要協議好,你仲佗住一個,唔可以傷神。
真係唯有唔好見。

已經搬遠左,同無見個半月啦,呢排心情好好多,只係個衰仔開始識搵靠山,成日係外人面前蝦我,最近同佢契爺契媽食飯,佢又借d意扭計,掛住玩唔食飯,我朋友幫住佢,個仔仲嗲,忍唔住,又打又鬧囉!我連朋友都嬲埋,我真係開始覺得自己痴左線。但係又唔可以成日俾仔覺得媽咪可以蝦,我真係好勞氣。

水晶宮

cathyscw 發表於 16-7-13 00:20
已經搬遠左,同無見個半月啦,呢排心情好好多,只係個衰仔開始識搵靠山,成日係外人面前蝦我,最近同佢契 ...

呢個係親子課題,都真係難搞既。又唔可以教你掉低個仔,得佢知驚。btw我個仔都好蝦我既,不過人前佢知要俾返個面我,同埋佢都知最愛佢既係我。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cathyscw 發表於 16-7-10 18:56
我老公一時又話我教得好啱,一時佢又會話做咩唔俾面佢呀爸呀媽,由嫁佢之前已經同佢協議左,我點就佢屋企 ...
我會同小朋友講,如果你發脾氣要爺爺嫲嫲操心,我地以後唔見爺爺嫲嫲啦.比5秒你收拾玩具,唔收媽媽幫你掉入垃圾桶.
如果5秒後佢堅唔收就掉.

洋房

llssisi 發表於 16-7-13 16:55
我會同小朋友講,如果你發脾氣要爺爺嫲嫲操心,我地以後唔見爺爺嫲嫲啦.比5秒你收拾玩具,唔收媽媽幫你掉入垃 ...

問題係,老爺奶奶會幫住哂!

首頁

尾頁

跳至