家庭理財

跳至

首頁
12345...54

尾頁

子爵府

謝謝你的分析

大宅

認識瑞士牛牛第一回

請教.
1398 喺 $5.07 入咗一手. 等到悶死都未返鄉.
好唔好蝕千幾銀沽走, 入其他股呢?
謝.

男爵府

travelleric 發表於 16-7-14 14:21
請教.
1398 喺 $5.07 入咗一手. 等到悶死都未返鄉.
好唔好蝕千幾銀沽走, 入其他股呢?

短期上升動力大,可以keep住先,預期內地放水,有利內銀股
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

大宅

認識瑞士牛牛第一回

tmacho 發表於 16-7-14 16:22
短期上升動力大,可以keep住先,預期內地放水,有利內銀股

有機會上返 $5.07 家鄉位嗎?
股換債會壓住個價嗎?
謝.

大宅

減齡達人勳章

tmacho 發表於 16-7-13 22:29
回覆 Ting0731 的帖子

1314,本身股價系1.4-1.6徘徊左好幾月,業績宣布後更加急插,翠華防守性太低,你睇 ...

你講得岩,怪自己無定止蝕止賺位,唸住會上返,點個愈跌愈多,最後心都淡,跌到咁低,本住長揸心態,結果損失好多換馬時機。依家翠華同揸打應唔應該搵位走晒佢?定係升穿左你講既價位會有機會升多d?呢幾日個市都好平穩向上,怕又錯失一個時候走貨,轉頭又跌市,多謝你的分析

男爵府

travelleric 發表於 16-7-14 18:02
有機會上返 $5.07 家鄉位嗎?
股換債會壓住個價嗎?
謝.

現價距離你買入價差不多14%,老實講要升番上去呢d位除非有重大利好消息,否則暫時黎講都較難

今日雖然升左,但仲系受制於前頂,要升穿4.45附近先看高一線,短暫支持位約4.26

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Ting0731 發表於 16-7-14 19:23
你講得岩,怪自己無定止蝕止賺位,唸住會上返,點個愈跌愈多,最後心都淡,跌到咁低,本住長揸心態,結果 ...

翠華又系比條中軸壓住,如果升吾穿1.29(以收市價為準,同時避免假突破亦有需要觀察番2至3天),再掉頭跌番落去,我會建議走,保本緊要,呢隻股太殘,吾知要等到幾時先會見底,既然預測吾到,不如搵個第2隻股賺番。

渣打,基本面就一定系差,呢隻波幅好大,前3個月系55到65蚊附近不停反覆上落,現家系區間既高位附近,同時尋日升吾穿之前d高位,如果聽日回補上星期既裂口60.5附近,再跌既機會大,可以選擇分注走
最近阻力62.8,約66.2大阻力

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

<市場快訊>

市場於較早前預測英倫銀行將會減息,但結果是維持0.5厘利率不變,同時買債規模亦維持於3750億英鎊。消息公佈後,英鎊兌美元隨即急升,一度接近1.35,日元轉弱,亦有利股市。儘管議息結果出乎意料之外,各股市(除了英國)急跌後隨即反彈。另一邊箱,美企業績勝預期,帶動道指繼續破頂,納指阻力為5100。

黃金方面,鑑於近日市場氣氛轉好,令黃金價格受壓,執筆時回落至支持位$1330附近,下一個回調目標為$1297附近。

恆指方面,突破21200後,現支持位約21000,向上目標為22200點。短線或會有回調壓力,但整體向上機率較大。

‪#‎FB靠股賺錢去旅行‬ ‪

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

tmacho 發表於 16-7-14 20:31
現價距離你買入價差不多14%,老實講要升番上去呢d位除非有重大利好消息,否則暫時黎講都較難

今日雖然升 ...

其實內銀有可能爆單邊,琴日$4.34入左1398。

另外睇好以下幾隻:
1088 中國神華
1313 華潤水泥
52 大快活
2382 舜宇光學

男爵府

aliceay 發表於 16-7-15 07:15

另外睇好以下幾隻:

內銀一關一關睇

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

請教
604 喺 $3.25 入咗. 等到悶死都未返鄉?還有得上升嗎?

大宅

減齡達人勳章

tmacho 發表於 16-7-14 20:46
翠華又系比條中軸壓住,如果升吾穿1.29(以收市價為準,同時避免假突破亦有需要觀察番2至3天),再掉頭跌 ...

翠華同渣打今日收市價$1.35同62.5,應該如何部處好呢?現已高位了嗎?下星期個市點睇?

男爵府

HandShum 發表於 16-7-15 16:14
請教
604 喺 $3.25 入咗. 等到悶死都未返鄉?還有得上升嗎?

昨日升破左較重要既阻力位,如果下星期可以企穩3.19附近,繼續睇好,黎緊阻力約3.32

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Ting0731 發表於 16-7-15 17:01

翠華同渣打今日收市價$1.35同62.5,應該如何部處好呢?現 ...

渣打仍然系待變狀態,昨日仍未能沖破阻力位,但相信好快會有結果,星期一再跟進

翠華股價表現較強,短期有望繼續上升,但是否見底仍然是未知之數,樓上太多阻力,第一站留意1.4

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

大宅

個人愚見:
最近突然發覺突破三十週線的股票越來越多,加上公用和高息股已率先上漲,很有機會牛一已來,當然你可以說現在的經濟隱憂還不少,但這不正正就是牛一的特徵嗎:市場氣氛開始好轉但還是悲觀,市底已開始悄悄回升。個人部署已經積極尋寶,希望可以食到將要來的牛市。

男爵府

aliceay 發表於 16-7-17 06:10
個人愚見:
最近突然發覺突破三十週線的股票越來越多,加上公用和高息股已率先上漲,很有機會牛一已來,當 ...

的確之前18xxx點已經系大底

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

謝謝

男爵府

aliceay 發表於 16-7-15 07:15

另外睇好以下幾隻:

#2382 請問現價值唔值買入?

男爵府

<市場快訊>
上週全球股市延續七月初的升勢,市場仍然憧憬各央行將會透過寬鬆的貨幣政策來刺激經濟,如7月21日歐洲央行議息(預期加大負利率及購買債券規模),7月26及27日美聯儲議息(預料維持息率不變)和7月28及29日日本央行議息(預期或會加大QQE或減息)。

加上在土耳其政變及法國恐襲的陰霾下,或會左右大市的去向。另外,本週重量級美企亦會陸續宣佈業績,將會主導美股的後市表現。

英鎊兌美元方面,受制於1.35阻力,如能突破和企穩,可看高一線。

恆指方面,成功突破三角形後,短線或會有回調壓力,首個目標為22200點。

<股份跟進>
1. 國美(HK493)
上週五最高為$1.02,已到達首站目標價$1.02,如企穩1.02,下一關可看1.12附近。

2. 比亞迪(HK1211)
上週五以大陽燭升穿之前提及的目標價並創下一年新高,有望挑戰2015年的頂部。

<股份推介>
網龍(HK777)
現價處於三角形頂部,如能突破並企穩24.8以上,可看高一線,首站目標為26.8。

#FB靠股賺錢去旅行

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

子爵府

請教

1766 - 10.5 有貨
1788 - 4.2 有貨
1816 - 4.1 有貨

幾時返家鄉, 謝謝