在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jessiewong5 發表於 17-3-17 23:23
有冇人成功轉工種,例如由文職轉為陪月,保安,安老護理......等等。
可否分享一下,謝。
...
我有個朋友剛剛由之前的文職轉了做住宅保安, 話几好下, 工作沒有之前咁大壓力

洋房

jessiewong5 發表於 17-3-17 23:23
有冇人成功轉工種,例如由文職轉為陪月,保安,安老護理......等等。
可否分享一下,謝。
...

我都想知,想轉行。。。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

AA16828 發表於 16-8-3 19:13
我係高齡產婦。上一份工做到好無奈,老闆不停轉commission target的要求,搞到成日meet唔到target, 俾佢趁 ...

我都有大家嘅同樣問題,依家有諗過創業,但完全冇經驗,可以分享一下你嘅創業之路嗎?

別墅

Sonija.mimi 發表於 17-4-27 00:00
我都有大家嘅同樣問題,依家有諗過創業,但完全冇經驗,可以分享一下你嘅創業之路嗎?
...

可以私下傾

侯爵府

畀面勳章

Ivy124 發表於 16-7-13 11:20
自己30尾,開始有D迷糊的感覺,成日向度想將來再轉工點算,因為而家份工做得唔太開心,但市道唔好,暫時做 ...

主要睇係乜野位。經理或以上,40歲好正常。

我38,上個月轉左工,我上司開頭仲擔心我太年輕

wcpcelia    發表於 17-6-22 10:39

複式洋房

40歲後 職場年齡歧視, 確實搵工難
......

別墅

Wilsonluk 發表於 17-6-22 09:28

如果唔係管理層, 係好難揾的 , 要花多啲時間。

大宅

露比EE 發表於 16-7-19 06:27
我都遇過同樣既問題,請得年紀大既,老闆可能唸住我地好難揾工,豬頭骨都揾我地去啃。
我之前做左幾年PT, ...

唔做文職,返早放早,是什麼工?

伯爵府

meii939 發表於 17-6-25 17:07
唔做文職,返早放早,是什麼工?

由原本做文職轉行!

瑪瑙宮

Wilsonluk 發表於 17-6-22 09:28

我覺得同請人个 HR 有d 關係, 以前个 HR 走左, 佢請我時我都 4x, 而家个 HR , 我見佢請親都好後生, 如果我而家黎見, 我諗佢唔會揀我, 佢鈡意後生省鏡的. 但其實尼 d 後生, 兩三年就走, 咁請後生同 3,40 有咩分別, 老餅唔易郁, 可能重可以服務耐 d .

公爵府

Nancy20090615 發表於 17-6-26 09:54
我覺得同請人个 HR 有d 關係, 以前个 HR 走左, 佢請我時我都 4x, 而家个 HR , 我見佢請親都好後生, 如果我 ...
好同意,好睇個HR點諗~

公爵府

各位JM,我好想分享返我而家近況和現職工作,之前經歷過幾份豬頭骨和賤上司後,我而家終於遇到好公司,好上司和好老闆,首先我公司唔希望請D太young的女仔,因為覺得做唔定,好快又走又無交帶,所以我地係有market架,講到好公司,我公司福利好好,有雙糧& bonus,一入職10日AL,之後最多加到14日,有醫療,每月有一次生日tea,係叫starbucks,每兩年全公司去一次旅行,多數去日本,係平日去,去左旅行係唔會扣本身自己D年假,pantry飲品食品任飲任食,而我老闆同上司都好好,我剛過probation,公司話我好幫得手,加左我12%人工,但我起薪點絕對唔係偏低架,係正常合理價,上司永遠唔會管住我做野,只要我做到個結果就OK,亦唔會多聲氣,真係好慶幸自己真係搵到份好工作,所以大家都唔好放棄呀,加油,加油~

readymama    發表於 17-6-30 08:17
Iceheart    發表於 17-6-29 13:26

男爵府

Ivy124 發表於 17-6-26 12:59
各位JM,我好想分享返我而家近況和現職工作,之前經歷過幾份豬頭骨和賤上司後,我而家終於遇到好公司,好上 ...

你就好喇

瑪瑙宮

各位JM,我好想分享返我而家近況和現職工作,之前經歷過幾份豬頭骨和賤上司後,我而家終於遇到好公司,好上 ...
哇, 咁好

男爵府

恭喜!

男爵府

恭喜你~是什麼工種?管理層嗎?

公爵府

Handsomewoman 發表於 17-6-27 15:39
恭喜你~是什麼工種?管理層嗎?
唔係呀,小職員一名~

公爵府

Ivy124 發表於 17-6-28 17:41
唔係呀,普通文職,小職員一名~

大宅

剛比公司LAY OFF

首頁

尾頁

跳至