夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:朋友=第三者

4,要睇下咩原因成為第三者,為$?為寂寞?

珍珠宮

開心吸收勳章

maymay220hk 發表於 16-7-13 15:56
4,要睇下咩原因成為第三者,為$?為寂寞?

又或者佢真係好愛嗰個人...
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

愛,唔係大晒架. 第三者可能是對2個家庭都有影響.

受牽連的人很多, 并唔係3個人而已.

會勸她放手, 唔疏離. 因為每個人都係獨立的個體. 有自己的想法. 我們控制唔到,

真的只可分析俾她聽. 她的選擇我只可以遵重, 而不贊同.

如果我遇到呢個問題, 我唔怪第三者 , 只會覺得責任應該在自己的另一半身上.

或者自己在某方面可能做的唔好. 我會放手. 呢個世界唔會因為冇咗你而停止.

珍珠宮

開心吸收勳章

WHDOREME 發表於 16-7-13 16:33
愛,唔係大晒架. 第三者可能是對2個家庭都有影響.

受牽連的人很多, 并唔係3個人而已.

愛係唔係真係大晒?呢一層我真係唔敢講...因為有好多為人伴侶者都以為自己嘅愛係大晒,大到自己另一半一定會對自己死心塌地而忽略咗另一半嘅感受。

其實多啲關心同顧及伴侶感受,少啲怨懟始終都係好事嚟!

琥珀宮

5. 其他

會避免同朋友傾到佢係小三依個話題,佢私生活係佢既事

即係咁,如果有日你身邊所有人同你講,你某個朋友紋身呀,唔係好人嚟,唔好同佢有交往,咁你又會唔會因為佢紋身(私人生活)而同佢疏遠呢?

又話者,你係黃色,佢係藍色,他係綠色,我係中立無色,咁大家又可唔可以做朋友呢?有人唔得所以互BLOCK,有人得咪當睇唔到囉

除非個朋友係搞我老公/我阿爸,否則我唔會出聲唔會絕交

世上咁多嘢煩咁多嘢要理,自己都未理掂,我唔會去管朋友的私生活

(不喜勿插)

珍珠宮

開心吸收勳章

tansyneko 發表於 16-7-13 17:12
5. 其他

會避免同朋友傾到佢係小三依個話題,佢私生活係佢既事

妳講到唔同頻色嗰個問題,嗰一期個面書真係少咗好多「朋友」呀...

琥珀宮

畀面勳章

wing1388 發表於 16-7-13 11:59
但係佢係妳好朋友/親人...就係因為妳覺得佢做咗一件對妳冇影響嘅錯事而放棄多年嘅情義?

可唔可以講下妳 ...

我係會勸佢放手先, 如果佢仲執迷不悟, 我一定疏遠佢, 而事實上, 我有家人就係咁
唔可以話對我無影響, 佢係我親人/朋友, 一定有接觸, 佢嘅言行舉止都會在我身邊轉, 就好似你明知佢係賊, 都要幫佢一樣, 我過唔到道德同心理上一關

男女相愛無問題, 但要確切身份就得, 有婚姻咣嘅, 請離婚後再開始新戀情, 就名正又言順

而相反地, 佢要行呢一步時, 佢都無諗過自己超自私, 係令身邊人心痛, 既然佢已經大個人, 有乜後果, 佢都要一力承擔

琥珀宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 16-7-13 12:56
hi, 你入左黎呢度既?
公海悶丫嘛

珍珠宮

開心吸收勳章

I9528 發表於 16-7-13 18:16
我係會勸佢放手先, 如果佢仲執迷不悟, 我一定疏遠佢, 而事實上, 我有家人就係咁
唔可以話對我無影響, 佢係 ...

其實又係雞同雞蛋嘅問題,可能有第三者呢個誘因嘅出現先會令對方覺得唔再愛元配,因為有咗比較,但如果呢個誘因唔出現,可能有人會「冇所謂」咁就一世。

於是,因為第三者嘅出現先會導致離婚呢個結果,咁即係話無論係乜嘢時間出現第三者,第三者都係會被冠上破壞人家庭之名了...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wing1388 於 16-07-13 發表
又或者佢真係好愛嗰個人...
咁愛咪男去搞清楚手續,女咪等,愛吾代表可以做左先

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

I9528 發表於 16-7-13 18:17
公海悶丫嘛

又真係幾悶,我都入左黎玩

複式洋房

回覆 wing1388 的帖子

可能第三者用卑鄙手段搞人兩公婆嘈, 係就一定要罵醒佢.

侯爵府

wing1388 發表於 16-7-13 11:47
一向都有人話「夫婦」版係大婆版,凡係第三者入嚟都會被罵得體無完膚,相信冇乜大婆會同情第三者嘅遭遇, ...

5, 會分析同勸佢自己比個deadline, 但我唔會離開佢,人人條路唔同,佢條已經好難行,我都唔會講自己唔會犯錯,錯個時更需要有人喺身邊提點

侯爵府

wing1388 發表於 16-7-13 14:21
如果兩個女仔俾同一個男仔飛咗呢?會唔會化敵為友?

同期?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

道不同不相為謀

珍珠宮

開心吸收勳章

skybiebie 發表於 16-7-13 21:19
同期?

唔一定,可能先後。

珍珠宮

開心吸收勳章

maymay220hk 發表於 16-7-13 18:36
咁愛咪男去搞清楚手續,女咪等,愛吾代表可以做左先

咁又係時間軸上面嘅問題喎,如果唔係已經發生咗啲嘢,都唔會貿然咁去想下一步點做?斷估唔會因為某日見到個合眼緣,又或者志趣相投嘅異性,就會貿然走去搞離婚,再去追求呢位異性噃⋯⋯咁樣唔多合情理,起碼男人應該唔會咁做,女人又會唔會?

所以,當第三者出現而導至家變,情理上應該有出軌呢個步驟吧⋯⋯而JM妳所講嘅搞清楚再去發展之類,似乎係一種太完美嘅想法呢!如果可以咁完美去終止一段婚姻後再遇到另一位,咁夫婦版就摺得了。

以上純粹個人想法,歡迎指教。

大宅

我唔知人哋, 就我自己理解. 女人結咗婚後會將個重心放在家裡. 正常就唔會再三心二意. 除非本性貪玩.

女人同男人會有第三者, 該係生活無憂. 不需憂柴憂米. 得閒無聊, 見到一個合眼緣或俾到自己還有人"吼" 的感覺, 就飄飄然, 唔知自己姓乜, 瞓身落去. 如果生活搵早唔晚,應該冇時間搞呢啲.

第三者可能都覺得自己好偉大, 為咗愛, 而頂住俾人閙, 俾人插.

其實你同人夫/人妻一起時, 有冇諗過今天他/她為你放棄了另一半, 若干年後, 當你們激情不在, 他/她又會再次出現第三者.

珍珠宮

開心吸收勳章

WHDOREME 發表於 16-7-14 10:01
我唔知人哋, 就我自己理解. 女人結咗婚後會將個重心放在家裡. 正常就唔會再三心二意. 除非本性貪玩.

女人 ...

我就咁睇,JM妳所講嘅係一啲好正路好理想嘅諗法嚟...女人係唔係結婚後就唔會三心兩意,一心為頭家呢?呢一層經我本身經歷,仲有接觸過嘅女性或BK JM來講,答案話我知並非全然,不論生活安穩又或者為口奔馳嘅女性,同樣有外鶩之心,佢哋都會有對C6不滿嘅情緒,亦有想搵另一個男人嘅心,甚至已經行動咗。佢哋本身會搵到C6唔好或不足嘅地方,然後無限放大,繼而俾藉口自己同另外嘅男人發展...

至於妳所講約干年之後,個男人同樣會對第三者生厭,而第三者又會變成另一個受害者...我想,妳係想講「報應」之說吧!我其實對報應之說有所保留,因為報應並非必然,就算有亦未必報在當事人身上,所以妳所講嘅情況,我個人認為可以講成一種想當然式的自我安慰吧!

說實在,如果怕有報應的話,人又點會敢去犯錯呢?最起碼犯錯嗰一刻已經被慾望掩蓋了!

大宅

我冇諗過報應, 只係覺得他/她今天會為了你放棄另一半, 他/她在若干年後,冇晒愛的感覺時, 可能又會重蹈覆轍.

對另一半有不滿, 真的會有, 要看你用什麼心態去面對. 我會用他的長處去抵消不滿.

可能各個人唔同, 不過大多數結婚婦人都會想婚姻一條路行到尾吧.

首頁
12345...8

尾頁

跳至