在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

呢個年代,都系做working mom 好D

複式洋房

其實ftm 同wm 都一樣偉大,我係wm, 放工番黎咪又係自己湊,半夜起身餵完奶,第二朝又要起身番工,仲要比平時早起身pump奶,一日訓得5個鐘,番工又冇得補眠,其實各有各辛苦,不分高下

大宅

我會羨慕她們可以全職照顧孩子、沒有經濟負擔(外表看來);
同時會為她們只有家庭的生活感到乏味

大宅

長琦良美 發表於 16-7-13 22:59
大家身邊遇上幾個全職媽媽吧?
有無有遇過一d 全職媽媽一講到湊仔,
就好以自己辭職湊仔為傲?

你睇我好,我睇你好。全職媽媽同在職媽媽我都做過。做全職媽媽時就覺得有番工好,有自己份糧,鍾意買咩都得,出街唔洗就住就住。做在職媽媽時就覺得FTM好,有多D時間陪呀女。

別墅

講真, 屋企能力許可, 做全職媽媽梗係好啦, 但有時都唔到自己決定, 香港D生活唔係人咁品. 租樓, 交通, 飲食樣樣都係錢, 唔係個個有能力afford到~

翡翠宮

2018復活節勳章

根本各有各困難, 如果佢講得誇大咗, 令你覺得銀耳, 不如疏遠d, hi & bye算

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

其實做邊一款阿媽都係有犧牲
只係犧生既野唔同O者..
不要太介意人地既說話...
個個都會講到自己最辛苦最大壓力最可憐架啦..
就算自己老公都係咁架, 野唔洗佢地做, 但係返到黎會話自己好鬼辛苦丫嘛...

大家加油!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

引用:如果佢好明顯地抬高自己(ftm),貶低人地(在

原帖由 caterpillarbean 於 16-07-13 發表
如果佢好明顯地抬高自己(ftm),貶低人地(在職m), 咁就會好銀耳
同感,我妹就係,不斷講人是非,但又唔見佢自己湊得個女好,冇飯煮虎,愛痴娘親飯食。

男爵府

比我就睬佢有味

伯爵府

回覆樓主:

其實我生完都做ftm成年,因為想餵人奶! 但太辛苦我先出返黎做野。咁我覺得大家各有所長啦!我自問真係唔係做ftm材料,但我真係好需要返下工平衡下自己

複式洋房

Ftm 成日講到自己全日要陪住個仔,又無時間食飯,又無哂私人時間,講到自己好偉大咁
但其實在識媽媽都好辛苦,日頭返工要受老闆氣,放工返屋企又要煮飯陪仔玩,一樣都無私人時間

珍珠宮

keikei0707 發表於 16-8-12 23:37
Ftm 成日講到自己全日要陪住個仔,又無時間食飯,又無哂私人時間,講到自己好偉大咁
但其實在識媽媽都好辛 ...

佢地話忙到連廁所都去唔到。我都做過ftm,無佢地講到咁忙,我仲可以溫書做功課

複式洋房

每個人既人生追求唔同,選擇都唔同,各有好處同壞處,無需上心。

大宅

選擇唔同姐,唔一定係conflict黎嘅

大宅

不論全職或在職媽媽
對於自己的小朋友都有相同目標
就是給他們最好的
全職或在職媽媽各有各的難處
大家應互相體諒, 而不是去抬高自己去踐踏他人

bosch    發表於 16-8-17 04:45

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

各有各犧牲啦..咁有D人真係會踩人地去話比人知自己好偉大既..
我地在職MUM都好辛苦架, 只係會唔會踩人地FTM 去抬高自己之嘛...

總之為母就係強~
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

無論做Ftm定wm,自己都會好難取捨,我由陀B開始辭職,湊左2年,岩岩出黎做返PT,

返工時,我當然自由自左啦,可以搵下$,唔使對住個仔咁激氣,但又會怕屋企人寵壞佢

另一方面,我放假時,我自己就會諗好想陪佢多D,睇住佢每日成長,親自教佢多D野

有時做人就係咁矛盾,如果經濟許可,係人都想做ftm啦,但又有幾多個係徐子淇呢?

大宅

回覆樓主:

我都好憎呢啲, 坦白講, 我屋企絶對支持到我做FTM, 但我真心覺得冇做嘢個人會越來越蠢, 世界越來越小, 小朋友大個就會覺得媽咪好無知, 而且全部精神放喺小朋友到亦唔好, 小朋友好大壓力, 空间更小

複式洋房

想生BB熱投

wcpcelia 發表於 16-7-14 15:32
FTM的確唔易做....自問亦唔夠EQ去全日對著小朋友呀...

各有各難處
非常同意。唔會銀耳,因為真心覺得她們勁,小惡魔真係好難對付。

wcpcelia    發表於 16-8-16 14:26

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇開d, 咁認真傷神.

首頁

尾頁

跳至