懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

通常政府醫院會搵甚麼ranking的醫生開刀?senior medical officer, consultant 定普通medical officer??有無人知?

大宅

我上一胎係tsang yuk 覆診. 佢比我預約開刀 (一日佢話得3個位-係早上). 我問咁係咩醫生幫我開. 佢話"就係我law". 我睇個醫生應該都唔係剛畢業ga, 不過唔過30. (唸唸每個醫生只少24 -25 先畢業) 咁我唸佢都有4-5年experience.
同埋我朋友係廣華做nurse, 佢話一般smo 都唔會, 除咗critical case

原文章由 Nail 於 08-10-30 14:25 發表
通常政府醫院會搵甚麼ranking的醫生開刀?senior medical officer, consultant 定普通medical officer??有無人知?

男爵府

原文章由 Nail 於 08-10-30 14:25 發表

如果係consultant或者SMO開,一係個case好復雜/危殆,一係個病房太多野發生,D junior唔得閒做,又或者個casejuniorwo左要senior補鑊。
所以望你都唔好望會有consultant或者SMO ( AC) 幫你開刀。
絕大部份時間都係MOresident操刀,問題係個位MO/resident究竟係有專科資格定只係junior trainee.

大宅

我係瑪麗緊急開刀, 係一個smo 同一個後生的醫生仔幫我開刀

別墅

原文章由 iodine 於 08-10-30 18:53 發表

如果係consultant或者SMO開,一係個case好復雜/危殆,一係個病房太多野發生,D junior唔得閒做,又或者個case比junior攪wo左要senior補鑊。
所以望你都唔好望會有consultant或者SMO (或 AC) 幫你開刀。
絕大部份時間都係MO ...

You are right! 我個case好復雜,所以下星期book左consultant開刀.

大宅

我諗係致府醫院要睇好唔好彩啦!
我之前做割過兩次瘤,第一次果個一定係高級醫生,因為成大班學生跟住睇佢做手術,個傷口埋得好靚,唔痛,但第二次個醫生整到我超痛,仲要加左三次麻醉藥,個傷口到而家5年都仲見到!

今次生bb o係QE,因為我有胎盤前置二期,我係35W1D見紅,一入手術室先話同我做全身麻醉,本來應該係令一個醫生同我做,但可能我情況麻煩,之後幫我做果個醫生叫左之前果個去隔離幫個令一個醫生,我諗同我開刀果個醫生會高級D掛,不過我個傷口好長,好高,仲要偏向左邊,不過可能要避胎盤掛,但傷口都好靚,應該遲D會唔覺眼掛!

首頁

尾頁

跳至