自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

keikeib 發表於 16-7-14 23:12
食啲藥,氣壓問題

請問食咩藥?我也有咁問題(不過咁啱兩次也感冒中),我直情耳仔聽到1-2成咁,落咗機大半日先正常返…

伯爵府

回覆樓主:

請問下個月同歲半 bb去坐時,我可以點幫佢。我都驚佢會耳仔痛,係咪比定 d糖比佢食呀。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:請問下個月同歲半 bb去坐時,我可以點幫佢

原帖由 anson2007 於 16-07-15 發表
請問下個月同歲半 bb去坐時,我可以點幫佢。我都驚佢會耳仔痛,係咪比定 d糖比佢食呀。
...
不停比野佢食,或啜奶咀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

B^^Sa 發表於 16-7-14 22:03
請問各位有咩方法可減輕頭痛痛楚,呀女(13歲) 當飛機開始降落的時候,佢話個頭痛到裂開咁,仲痛到喊,好擔 ...

氣壓問題,啜住粒糖也可

子爵府

佢係咪有傷風感冒, 通常因為呢D原因會痛得好厲害, 我都試過仲好驚會爆頭, 因為好似想裂開嘅感覺, 自此之後就塞耳, 感覺就好了, 你叫個女都塞住試下, 要塞實D

男爵府

請問各位有咩方法可減輕頭痛痛楚,呀女(13歲) 當飛機開始降落的時候,佢話個頭痛到裂開咁,仲痛到喊,好擔 ...

食得力素同有汁既糖。空姐教的

公爵府

A_lcy 發表於 16-7-14 22:07
練住個鼻合埋個口噴d 氣出嚟,唔好痛先開始,一感覺有少少壓力就不停噴氣至降落
我以前都會耳仔痛、頭痛到 ...

依個方法有機會整穿耳膜 要小心

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

練住個鼻合埋個口噴d 氣出嚟,唔好痛先開始,一感覺有少少壓力就不停噴氣至降落

我仔又係痛到喊咗出嚟,有個空姐就教阿仔你講嘅呢個方法,即刻通曬。

大宅

clarachingching 發表於 16-7-14 23:17
耳鳴所以頭痛?如因氣壓引起,上機前,食粒敏感藥/傷風藥。例如: 治敏速。 ...

我個女有鼻敏感的,可能呢個原因令佢更加痛,好多謝你的提醒

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我exactly有呢個問題, 通常其他人起機降落會耳仔痛...但我反而係頭痛到好似想炸開甘, 試過誇張到係個座位典來典去, 我估孫悟空戴金剛圈都應該係甘痛法
如果你女兒明天吃香口膠或其他方法有效, 請通知, 謝謝你, 祝一切平安~~~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

因為耳壓失衡才會痛,耳朵有條通道由口腔通過,用之前JM介紹的方法,閉口及耳噴氣,讓空氣由耳噴出,令耳外壓和耳內壓平衡返,就唔會痛。
我都係用呢個方法,否則痛到講唔到野。

男爵府

開心吸收勳章

可以上機時問空姐攞定耳塞

大宅

華華子 發表於 16-7-15 08:27
我exactly有呢個問題, 通常其他人起機降落會耳仔痛...但我反而係頭痛到好似想炸開甘, 試過誇張到係個座位典 ...

我個女就係痛到好似你所形容咁,希望用呢到咁多位的提點,可減輕痛楚,謝謝

大宅

我都會每次耳仔痛到自己流眼淚

伯爵府

呢個真係好work,我識左之後耳仔就無再痛過

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我間唔中都會有, 仲係耳仔痛到爆果隻, 基本上做乜都冇用, 塞住耳仔會好少少

伯爵府

anson2007 發表於 16-7-15 01:14
...
食野/飲水/飲奶

總之有"吞野"呢個動作就舒緩到個氣壓

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

charliechaplin 發表於 16-7-15 00:44
帶耳塞聽歌,我有效
me too

伯爵府

mysterious22 發表於 16-7-15 12:41
食野/飲水/飲奶

總之有"吞野"呢個動作就舒緩到個氣壓

吾該哂你地呀。

首頁

尾頁

跳至