自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自從生左呀仔之後,就耐唔耐都腰骨痛...
呢排真係痛到有時郁唔到,咁岩又病左,就順便去同醫生講..因為都已經2年幾,所以醫生就話叫我去照下條腰骨
星期一拎左報告,醫生話我唔知咩第5條咩骨同邊舊骨痴埋左,但唔係太大問題wo(講完一大輪我都唔知佢up咩=.="'')
佢話我最大問題,係肌肉勞損...又話如果我再係咁,d纖維就會痴埋一齊,到時就唔係耐唔耐痛,係會一路都好痛wo...
而佢比我ge意見,都係防止惡化而唔係醫好佢ge~_~
我而家都唔知應該做d咩好
佢開左幾包藥比我,叫我做下按摩(但我係全職媽媽要湊仔= =)
我點做先會對腰骨好d架?因為我呢排一路都keep住係好痛...坐又痛訓又痛....我就黎痴線啦...
有冇人可以幫幫我呀 =[
唔該晒呀....我真係冇人幫到我所以上來開post >.<

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最好梗係搵專業意見喇
不過我都有D sharing
10年前我有坐骨神經痛
睇咗一輪跌打推拿
情況改善之後
keep住一段時間晚晚做伸展運動
係個跌打師傅教嘅:
1)瞓喺床/軟墊上
屈曲雙腳至肚以雙手攬抱實
靜止15秒
放開
重覆
2)瞓喺床/軟墊上
將右腳提起放在身體左邊成45度角
而上身及頭面保持向上
重覆做另一邊

以上動作慢慢做
唔好突然發力
瞓喺度做係令腰背不用受力
慢性勞損冇得好快好番架
慢慢喇
起碼唔好俾佢惡化
同埋注意平時姿勢
唔好踎咁多或者烏低身
坐低先做嘢
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

If you have time, try to do "Yoga", it's good to heal it.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

1)瞓喺床/軟墊上
屈曲雙腳至肚以雙手攬抱實
靜止15秒
放開
重覆
(呢個我會側瞓拉單腳)

2)
附卧,用背部肌肉提起上身,
雙手90度以手''爭''輕輕支撐5-10秒,
最主要係用背肌,
放下,重覆數次。

1)我都有做呢個,拉下背肌,
2)可以鍛鍊背肌,做完無左腰痛,
舊時行街耐少少會腰痛,
現在剩係M才會痛下,
我得閒會早晚都做,
特別係M的日子,做完拉背才起床係最好,
做了呢些伸展運動真係會好好多。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-10-31 00:01 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

其實樓主呀...恕我直言. . 你呢堆問題, 你睇醫生果陣冇問架咩? 醫生既意見先係專業喎!! 定係你有問醫生, 醫生唔答你呢??

原文章由 bebee0526 於 08-10-30 19:33 發表
我點做先會對腰骨好d架?因為我呢排一路都keep住係好痛...坐又痛訓又痛....我就黎痴線啦...
有冇人可以幫幫我呀 =[
...

大宅

就係佢講野好pro...講完都唔知佢講緊咩=.='''
而且果時得我同個仔去拎報告,佢又係咁搞醫生d野...我又要捉住佢又要聽醫生講....聽完都唔記得晒

子爵府

試下針灸~
如果接受唔到針灸就搵中醫推拿!

不過香港針灸或推拿一次起碼三百蚊~
不過都總好過睇西醫!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

男爵府

我生完囡囡後都周身骨痛,由其事條腰好似"身唔直"咁,2個月前去咗做推拿/按摩,而家唔痛啦,我一瞓係張床到(返轉),個師傅話我:你好攰呀,你條腰無"凹"位,全部直ka...又話我好多風...幫我刮沙及唔知燒咩...攪咗2hrs...整完條腰痛咗2日,之後就無痛過啦.....師傅話可以1~2個月來做推拿,會舒服D..肌肉無咁緊...

你都可以試下推拿/按摩

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 ivory0915 於 08-10-30 23:32 發表
If you have time, try to do "Yoga", it's good to heal it.

我啱啱整親肩頸位,個跌打師傅都係話做瑜珈同游水最好,同埋女人要補吓血氣,咁都會好好多

首頁

尾頁

跳至