自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

City U 同 Space 的business 副學士邊個好d? 有沒有jm 細路讀過可以分享一下。

家人明日便要交留位費,想收多D料。

侯爵府

牛年勳章

近幾年有無變就唔太清楚,我自己係8年前jupas升唔到讀space asso,果兩年係人生中最努力同專注嘅時間,結果我CityU同HKU各有一個offer而最後選擇咗HKU。同期唔少朋友都係讀asso,space,City,Poly亦有,其實分別不大,真正升到上degree(不包括top up)只有少過5%,真係要好好好努力去讀,邊間都好,成績最重要

facialchung    發表於 16-7-18 15:57
Pink_girl    發表於 16-7-18 15:47
wcpcelia    發表於 16-7-18 10:40

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:副學士上番大學問題

不如上top up 再上master

子爵府

回覆:副學士上番大學問題

兩個其實差唔多 升學率黎講呢兩間已經比較高
你讀邊間其實冇乜影響 最重要係自己比唔比心機講
hea讀既點都上唔到
有心讀既邊間都上得返大學

男爵府

cc_tse 發表於 16-7-17 12:08
兩個其實差唔多 升學率黎講呢兩間已經比較高
你讀邊間其實冇乜影響 最重要係自己比唔比心機講
hea讀既點都 ...

這段時間要努力是一定的,但想有個概念大約GPA 要多少才駁到番大學。

同埋個小朋友自己收料話SPACE 每年有兩次機會申請番大學但City 就一定要讀完兩年才可以申請,不知道他的料是否收得對。 有JM 可以分享嗎?
:-D :-D :-D :-D

男爵府

糯米米糍 發表於 16-7-17 11:56
近幾年有無變就唔太清楚,我自己係8年前jupas升唔到讀space asso,果兩年係人生中最努力同專注嘅時間,結果 ...

謝謝分享,請問成績要好到點?

伯爵府

502 發表於 16-7-17 12:58
這段時間要努力是一定的,但想有個概念大約GPA 要多少才駁到番大學。

同埋個小朋友自己收料話SPACE 每年 ...

每個學科要求唔同,以我所知平均GPA都要3.6以上;我朋友個女,酒店管理攞GPA 3.9 入番poly u

wcpcelia    發表於 16-7-18 10:41

男爵府

濛查查 發表於 16-7-17 14:23
每個學科要求唔同,以我所知平均GPA都要3.6以上;我朋友個女,酒店管理攞GPA 3.9 入番poly u
...

叻女!條路唔易行!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

502 發表於 16-7-17 11:20
City U 同 Space 的business 副學士邊個好d? 有沒有jm 細路讀過可以分享一下。

家人明日便要交留位費,想 ...

其實最主要係要好俾心機讀

子爵府

502 發表於 16-7-17 12:58

同埋個小朋友自己收料話SPACE 每年 ...

"SPACE 每年有兩次機會申請番大學 " <---呢段唔係好明白 我估應該係收錯料 唔好因為咁樣而揀space啊 根本唔關事架 從來無聽過有人咁講

而且你申請大學, 其實同自己本身個院校無咩關係... 係你自己透過non jupas申請 院校既角色係比個gpa分你去自己報學校咋
space定其他學校都係一樣次數申請大學啊 space唔會比其他學院多機會申請
申請次數你讀邊間都係一樣架
當你入hd/asso year1 大約2,3月時候可以申請non jupas報名申請大學面試
不過想讀完year 1就入大學 個收生分會harsh d 我見"多數"都要過3.7

year 2申請就會易d 可以叫仔女兩年都試下 無壞既
其實每年2-4月左右可以申請non-jupas 放榜之後亦有統一收生 所以有兩次機會申請大學的每年
我估你係講呢樣 不過唔好誤會咩space有兩次機會 唔關事架

天使麵    發表於 16-7-18 16:30
rebecky162    發表於 16-7-18 14:57

男爵府

cc_tse 發表於 16-7-17 16:36
"SPACE 每年有兩次機會申請番大學 "

其實不是我女,我自己D未到這個位所以未做功課!

個細路自己收D料我就是聽落唔對路才上來問問BK jm!

子爵府

502 發表於 16-7-17 16:45
其實不是我女,我自己D未到這個位所以未做功課!

個細路自己收D料我就是聽落唔對路才上來問問BK jm!

咁你同女女講翻啦 唔好因為聽錯流料而揀學校 應該根據自己中意既科目,睇邊間院校更適合自己啊

侯爵府

牛年勳章

502 發表於 16-7-17 12:59
謝謝分享,請問成績要好到點?

我自己當年平均大概3.7-3.8,身邊同樣升到上degree嘅都係above 3.6,有兩三個特別標青去到4,直入degree year 2

wcpcelia    發表於 16-7-18 10:41

男爵府

糯米米糍 發表於 16-7-17 23:08
我自己當年平均大概3.7-3.8,身邊同樣升到上degree嘅都係above 3.6,有兩三個特別標青去到4,直入degree y ...

多謝回覆 - 我估現在的要求也平不了多少! 真的要出盡牙血去讀!

大宅

其實兩間升學率係差唔多的,我諗你地有聽過city賣盤既消息,"傳聞"因為依個原因導致好多資深既好老師走左(注意,係傳聞,我唔知係咪事實),所以有機會教學質素會下降左。

另外,space business 科應該係出面商業大廈上堂而唔係main campus, 要睇下會唔會介意依樣野。

侯爵府

牛年勳章

502 發表於 16-7-17 23:23
多謝回覆 - 我估現在的要求也平不了多少! 真的要出盡牙血去讀!

唔使客氣希望同學仔俾心機讀,條條大路通羅馬

男爵府

yintinga 發表於 16-7-17 23:25
其實兩間升學率係差唔多的,我諗你地有聽過city賣盤既消息,"傳聞"因為依個原因導致好多資深既好老師走左( ...

多謝各位的意見,最後挑了City交錢,會叫細路努力再努力! 不過我地也看了英國foundation year 資料做兩手準備。

複式洋房

City有自資學位,成績唔夠可讀完副學士再讀自資。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

朋友CITY U
好多都有返DEGREE
願身邊人皆有所歸

珍珠宮

回覆樓主:

讀書主要係講點讀,不是係邊度讀。好睇當時人有無的起心肝去讀。

首頁

尾頁

跳至