婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頭暈

有冇人好似我咁, 早晨起來就頭暈, 走起路來都左擺右擺. 好似暈船浪咁, 成個上午個頭都覺好重咁. 下午及夜晚就冇事. 此情形持續差不多一星期了, 醫生話我係耳水不平衡訓所致, 請問有冇好的中醫或西醫介紹係睇頭暈或耳水不平衛的.

男爵府

Re: 頭暈

你是否暈時, 感覺天旋地轉, 如果是都應該是耳水不平衡, 如果沒有天旋地轉, 沒不會還有其他症狀? 因為可能還有其它因數, 我一月時, 忽然頭暈心跳, 先是心跳, 後頭暈, 看醫生做了很多驗查, 都不知原因, 後來頂吾順, 太辛苦, 去看中醫, 感覺上好了很多, 連吃了一個月中藥, 現在好了很多, 現在吃靈芝孢子作保健用途, 又真是有效, 至少好訓左, 人都精神了.

男爵府

candytl

你頭暈如果沒有天旋地轉的感覺, 而走起路來都左擺右擺, 要快一點去看腦科醫生, 因我之前因頭暈看了很多醫生, 普通科, 心臟科, 耳鼻喉科, 跟住腦科, 當時腦科醫生叫我行一直線比佢睇, 好彩我行到, 因原來腦有事會頭暈, 同埋行吾到直線架, 如果你暈時, 是天旋地轉, 應該可以看耳鼻喉科, 希望你無事.祝安康!

男爵府

Monalam,

Sorry, 到現在才看到你給我的留言.
我暈起來覺得頭很重, 眼睛很累, 不想望任何东西. 嚴重時也有感覺天旋地轉. 西醫說我是耳水不平衡, 中醫說是血運行不上腦, 除咗暈, 我暫時沒有其他症狀. 可否pm你的中醫給我? Thanks.

男爵府

我是在屯門工聯會看中醫的, 我都是朋友介紹, 是看下午的女中醫, 當時我也是看西醫看到心灰意冷,西醫檢查過沒事, 唯有中醫調理, 現在我也不是全好. 還是常有點暈, 不過至少現在行得走得, 當日病發時, 真是苦不堪言, 只有病過的人才明白.

男爵府

monalam ,

我食咗將近一星期的中药, 現在好翻好多la, 哩兩日冇再暈, 我會再繼續睇多幾次中醫. 你呢? 有冇間唔中又暈, 我一諗起暈時嘅辛苦就驚.

男爵府

candytl

其實我依家都仲有d暈, 但係可以控制, 只係感到輕微的暈, 不過而家真係容易頭暈, 有時激氣都暈, 真慘, 而家好似林黛玉咁, 吾襟激.中醫話我腎虛, 氣虛內熱, 我諗過多二日都睇睇中醫, 調理下, 不過吾去工聯會啦, 因為太多人喇, 次次都等幾個鐘, 我諗而家都好左八,九成, 係屋企樓下睇, 應該ok既.

首頁

尾頁

跳至