夫婦情感

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

o_____o 發表於 16-7-19 13:05
或者有冇同父母傾過,了解佢地想法?如果本身同父母關係係好的,而你又重視大家關係,不如開心見誠同父母傾 ...

在whatsapp與媽談過,我問她可有顧及我的感受?她就一大堆藉口,其中話阿爸要求的.....我唔想比阿爸駡⋯⋯給我好好的過最後的一兩年......我成日都做最衰的人。命運是這樣。無辦法。唯有擔當做衰人角色......我無話可說......等。這些就是她的回覆。

子爵府

點解咁多人都認為天下無不是之父母,樓主不要想太多,自己錢自己keep,順應自己心意就可以...

公爵府

Rilakkuma312 發表於 16-7-19 13:20
點解咁多人都認為天下無不是之父母,樓主不要想太多,自己錢自己keep,順應自己心意就可以... ...

因為他們未見過、未經歷過。

我詳細小小講結婚時那三十萬的事件。那時是1997年,我準備結婚,但沒有樓,沒有樓阿媽唔比我嫁,那時她有一單位,要求我們承接,我們答應,但錢不夠(因為我炒燶股)我輸掉老公80%身家,所以業權就同我媽一人一半,我們住由我們供,但樓價急轉直下,媽要求馬上賣樓,即我們無地方住了,我們都同意,但這樣我們就完全無錢生活了。所以媽答應輸掉的樓價由她承擔。這就是三十萬的由來了。

說了這麼多,是不是不見我爸出場,因為家中大權由始至終都在媽手中,又何來要聽阿爸講?阿爸駡?這麼多的爛藉口,越說越沒意思了。

翡翠宮

你阿媽點解好似有家用就唔理個男人係咪包二奶,一切都睇錢份上

公爵府

回覆樓主:

人嘅心思, 真係好難去測度吧, 你媽, 你老公, 話佢哋好又好唔晒, 衰又好似衰唔晒, 佢哋總會有佢哋嘅想法嘅... 既然問左點解阿媽要咁做又冇答案, 就唔好理咁多喇, 學習愛自己, 為自己而活, 好好照顧仔仔吧~向前望係最好, 祝福你~明天會更好

公爵府

wahiuma 發表於 16-7-19 13:41
你阿媽點解好似有家用就唔理個男人係咪包二奶,一切都睇錢份上

因為在她眼中有比足家用就是不錯的男人。

禁止訪問

回覆:當父母知道我老公包二奶後的反應.......

公爵府

snowshine12345 發表於 16-7-19 14:01
樓主,到有一日你c6咩都要返晒,你就會覺得你父母今日無做錯
唔理佢地係為自己定點,到佢地走咗,唔錢都係 ...

我無認為比得太多,而是我已經盡力。家庭一定有開支,老公比得咁多,一定有他的要求。我一定不可以省孩子讀書(不是讀國際學校,因為負擔不起)、不可以省老公的,只可以省自己。老公認為我要穿好、用好。但為了省,我省了自已的置裝費,你相信有個女人一次美容院沒上過嗎?他認為可以一年去幾次長途旅行,可以跟超豪團,乘飛機要商務位等。老公以為只是提供樓比他們,他不知我把省下來的錢給他們其他使費。我父母是做生意的,他們現在仍有幾萬元一個月的收入。我明白在我老公眼中我不懂情趣,去酒店吃飯話貴、去名店買手袋話不喜歡、........其實我為的是什麼?我有多愛父母,你明嗎?因為愛所以心更痛。我以為沒有老公也有父母,現在.......我什麼都沒有。

學會放下    發表於 16-7-20 02:09

禁止訪問

回覆:小小bb 的帖子

子爵府

回覆:小小bb 的帖子

我覺得你媽媽系為你好,用心良苦,你老公出軌好易會離婚,咁到時你d錢要分一半俾你老公,你媽媽轉移系想幫你守住財產,即使離婚都未止於一無所有,佢想保障你啫,如果你媽媽系貪錢當時就唔會俾30萬你地啦,假如真係離婚,呢d錢佢一定會俾返你

ranchu    發表於 16-7-19 18:08

禁止訪問

公爵府

snowshine12345 發表於 16-7-19 14:31
可能你唔覺得,但你確實係句句都怨緊因為要比佢地所以令你點點點
你話你好愛佢地,咁你又知佢地有几愛你咩 ...

你所說有你的道理,我所感受的也有原因。你認為他們無需(emoji)我,我知。這時他們好現實咁話比我知是不是就是愛。一個要跳樓的人,你會很現實咁話比佢知,你唔死都無用?因為愛那個跳樓的人所以這樣?現實我知。我想問問,在這個我完全沒有依靠的情況下,好有骨氣咁踢走c6, 做我的一分鐘英雄,之後,他們的樓誰去供?我的孩子怎樣?我現實,他們也現實,在現實的時候,可有留點空間給我。我唔想數他們寫下這物業時的原因,其實之前講過他們要破產,只可以說一定不是出於愛,我簽下多少令我難堪的文件......一家不知一家事,我無處發洩,就快屈死,所以忍不住出post。我不是要支持,我要舒發,太難受,完全沒有可能同朋友講,我講不出口.......

大宅

mini1204 發表於 16-7-19 12:52
樓主的確唔需要特別覺得位老公好人
不過佢對自己父母亦最理解; 點解係都要樓主覺得父母係保障緊佢?
擺到幾 ...

認同。。。

樓主宜家要為自己&小朋友打算,努力,加油!女人當自強!

翡翠宮

Rilakkuma312 發表於 16-7-19 13:20
點解咁多人都認為天下無不是之父母,樓主不要想太多,自己錢自己keep,順應自己心意就可以... ...

可能佢地無見過; 所以=無.

最緊要由今日開始; 錢要自己keep.

公爵府

善宜 發表於 16-7-19 14:44
我覺得你媽媽系為你好,用心良苦,你老公出軌好易會離婚,咁到時你d錢要分一半俾你老公,你媽媽轉移系想幫 ...

只可以說錢是從來不曾給過我。 那時的30萬是我無力填氹。無論怎樣我們都是感謝她當年的心意,所以c6才敬重他們。

記得95年,我差一點錢才夠買一個小單位,問她借3萬,她一口拒絕。不論她有什麼原因,這刻他們的好意曾令我萬念俱灰,心傷透。他們所做的、想法,我不知道。但選擇在這刻,我這樣的心情,去做他們認為愛我的事情?我不能理解

瑪瑙宮

小小bb 發表於 16-7-19 13:31
因為他們未見過、未經歷過。

我詳細小小講結婚時那三十萬的事件。那時是1997年,我準備結婚,但沒有樓, ...

您而家先講果 30 萬點來, 我地先明, 初以為佢現兜兜比.

而家為自己為細路都係有錢旁身緊要. 您唔好好似我咁, 幾廿歲都要為口奔馳, 退休無期.

禁止訪問

回覆:當父母知道我老公包二奶後的反應.......

子爵府

不如你去搵下輔導或者社工傾下....有些事, 朋友, JM都會有主觀感覺...如果父母係你眼中一早認睇$最重要既...宜家呢一刻父母已不是一個最大既問題...

你既不憤來自你老公既不忠, 但父母又唔能夠俾你一點安慰, 令你心力交瘁! 你一切為左自己家庭同父母, 換來只有傷痛!

時間會令你消化成件事....但你需要發洩! 因為咁多年你都係為別人而生存...放自己最後最後....

子爵府

小小bb 發表於 16-7-19 15:03
只可以說錢是從來不曾給過我。 那時的30萬是我無力填氹。無論怎樣我們都是感謝她當年的心意,所以c6才敬重 ...
我明白妳,佢地要保障自己生活先,妳同個仔未由妳先生供養囉。

公爵府

mini1204 發表於 16-7-19 14:56
可能佢地無見過; 所以=無.

最緊要由今日開始; 錢要自己keep.

我知。我亦沒有打算扣他們的開支,畢竟他們年老了,我不會和他們計較,我只是很痛心他們的現實,好似我這顆搖錢樹再搖不出錢來,所以要這樣對我,我知有可能我誤會了他們。但這刻我停止不了這個想法。

我有保護自己,我把保險箱除去c6名。把聯名戶口的錢抽空,原先還想把這筆錢放在阿媽戶口。不知是否好彩,他們先行動一步,否則,我真是..........

首頁
12345...13

尾頁

跳至