論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我個印傭 11月頭完約, 但在個多月前不斷要求我俾返 Passport 同 contract 佢for 轉工, 為左保障我自已, 我說她離去當日會俾返 passport 佢

她希望10月尾走, 所以俾埋 Annual leave 佢, 本星期便走. 但她強烈要求我一定要俾我張 contract 佢做 reference, otherwise 佢agent 唔可以幫佢向 Immigration 申請 visa.
她是說真的嗎?
為何 Immigration 無我張 contract record, 要我俾印印, then 交俾 Immigration?

由於張 contract 有我的名字和地址, 好擔心她是用來做其他事. 我是須要給她 contract ma?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢本身都應有一份contract喔,一式4份架嘛.另passport您keep佢,您已犯緊法,所以佢一定有權要求您比番佢架.

伯爵府

你無權收起工人的contract/passport/id,犯法。

工人就算玩野,都係去借錢,你到時都有immi letter啦,怕乜?

你點解唔問agent,係咪真係要用來做visa呢?

別墅

1式4份, 其中1份係屬於工人架喎.... 點解唔俾番佢呢?你又唔俾番passport佢, 佢真係點搵新僱主? 去辦手續呢?

[ 本文章最後由 剛勁嫂 於 08-10-31 17:24 編輯 ]

別墅

係law..唔好信....佢自己應該有份, 如果佢無, 你叫佢問番佢公司羅!!!!

民房

我得一份contract , 我想是屬於顧主

至於佢個張俾舊 agent keep 左, 可惜結業了.
我都搵舊 agent 唔到.

我想問 Immigration 真的要old contract 去做新顧主的 visa ma?

原文章由 剛勁嫂 於 08-10-31 17:16 發表
1式4份, 其中1份係屬於工人架喎.... 點解唔俾番佢呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Contract系一式4份架嘛,你果张同印印果张应该系一样架?点解一定要你果张呀?。。。唔俾!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

同新僱主簽約, 係要舊合約+ passport 架.... 而家, 佢果份唔見左...就真係要佢自己去攪啵... 咁工人就真係頭痕d既 ~

原文章由 32054 於 08-10-31 17:24 發表
我得一份contract , 我想是屬於顧主

至於佢個張俾舊 agent keep 左, 可惜結業了.
我都搵舊 agent 唔到.

我想問 Immigration 真的要old contract 去做新顧主的 visa ma?

...

[ 本文章最後由 剛勁嫂 於 08-10-31 17:39 編輯 ]

民房

而家? 即是說轉了制度, 請問呢 D information 可以係邊度找到?

原文章由 剛勁嫂 於 08-10-31 17:37 發表
同新僱主簽約, 係要舊合約+ passport 架.... 而家, 佢果份唔見左...就真係要佢自己去攪啵... 咁工人就真係頭痕d既 ~

公爵府

好媽媽勳章

其實, 我覺得你可以比一份copy佢, 因為工人本應該有一式在手; 佢嗰一份, 佢自己唔見, 同你無關

咁你比份copy佢, 如果佢係要黎做visa, 應該都可以.
如果唔得, 咁佢唔好彩啦~~

男爵府

大廚勳章

收contract 唔收passport / ID 都犯法?

原文章由 mylulu007 於 08-10-31 17:10 發表
你無權收起工人的contract/passport/id,犯法。

工人就算玩野,都係去借錢,你到時都有immi letter啦,怕乜?

你點解唔問agent,係咪真係要用來做visa呢? ...

別墅

原文章由 SEricsson 於 08-10-31 18:23 發表
收contract 唔收passport / ID 都犯法?

You have the right to keep your own contract. However, to keep the maid's passport is illegal.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 32054 於 08-10-31 17:48 發表
而家? 即是說轉了制度, 請問呢 D information 可以係邊度找到?

無轉過制度,一直都係咁.
我建議您比份copy佢,如immg問佢個份去左邊,照直講比agent keep左.但agent關左等...

首頁

尾頁

跳至