自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以話係既, 但有啲人既體質係飲啖水都會肥

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:肥,9成係食出黎

同食和生活習慣一定有關係,習慣吃七成,慢食,早上咖啡之後全日只飲水,儘量行多D,有做運動習慣,都有一定幫助,我165高105磅

水晶宮

CALVEN 發表於 16-7-20 08:46
同意,睇下北韓都無咩肥人

So far,北韓在生肥人,全國只有一個

子爵府

回覆 54heima 的帖子

十分極之同意

用戶要求終止服務

Delete

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ac917 發表於 16-7-20 09:49
So far,北韓在生肥人,全國只有一個

洩露國家機密

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

食一定係其中一個重要原因..
但好多人反應就係: 我食好少, 但都肥...或者..呀邊個邊個食好多野, 但都瘦...
其實"食"呢點, 除左講"食幾多野"之外, 仲好睇"食乜野"...後者更加影響肥瘦...

如果只係食D唔健康, 高糖, 高油脂, 加工食物等, 咁就算食好少都一樣會肥...
e.g 有D人早餐食 火腿餐肉河粉 + 三合一咖啡....lunch食炸豬排+半碗飯 +可樂.....dinner食黑椒雞排飯 + 水....咁雖然睇落佢都係正常三餐, 冇特別食多野/零食, 但佢食的食物, 全部都 加工/高油/炸物, etc....其實咁樣係更加易儲脂肪....

減肥唔係要捱餓, 唔係要鬥食得少...而係講點樣食得均衡, 健康...
有時食得太少....身體不夠energy, 反而係啟動保護機制, 儲多D脂肪......所以長期食得太少會出現減肥平台期....

子爵府

唔一定係架....... 我本身身體有某種病(先天),死唔去又醫唔好,只能靠藥物控制。但呢種病會令我好易肥,而呢種肥更會影響我皮膚,好陰功。無論我食幾少嘢都唔會好似別人咁瘦。不過我已經係呢種病之下病情較輕的人,算好彩。

我只係想講,如果唔清楚別人的故事,請不要罔自對人作出批判。

水晶宮

eelcyy 發表於 16-7-20 08:26
同意...好多肥人話自己肥底,自己好細食都肥。身邊有個2百磅肥婆同我講佢好細食,日日粗茶淡飯都肥,但日日 ...

新陳代謝慢好恐佈

我老公夠瘦底, 後生時, 佢一日食4餐, 朝早飲完茶, 中午食一大碟飯, 轉頭又話食tea, 夜晚又食好多飯+餸, 都係得13x磅 (17x高), 果時我覺得佢個肚好似無底深潭, 每日食大量野

我雖然肥底, 後生果時一日正常3餐, 但有做運動, 成日大吃大喝食buffet打邊爐, 肥咗, 夜晚唔食飯, 一星期就瘦番, 長期keep住9x-100(160高), 條腰25, 你諗下我大肚入醫院時122, 出院107, 生完幾個月可以under 100

到我三十中開始, 我只係正常食野, 一日3餐, 我開始一年肥5磅, 最癲峰時131, 大碼都著唔落, 行路兩隻脾痴住, 頂唔順要做運動減肥。

我依家早餐一星期有幾日食麥皮, 中午在公司煮米粉, 多菜小肉, 夜晚無飯食, 求其食啲餸, 可以講無淡好食, 我都可以繼續肥, 我上年冬天120, 無做一運動幾個月, 依家又125, 最近開始一星期跑番0-3日步, 磅數無點郁, 十分之灰

我老公瘦底, 佢以前食咁多都得13x, 佢都可以160, 佢又要keep住盡量食少啲, 先keep住15x

我同老公一人起碼肥咗廿幾磅, 你可能後生唔明, 新陳代謝慢了, 食得少+做運動都無後生咁瘦

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同意, 最重要識計數, 卞路厘最好入少出多.

大宅

天生都佔好大部份

侯爵府

引用:Quote:54heima 發表於 16-7-20 07:10 呢個

原帖由 miffyumiffy 於 16-07-20 發表
有啲人係天生瘦底, 我同事食野多過我, 快過我, 佢啲女細完全無時間運動, 但佢瘦我廿磅

我反而有跑步 ...
瘦既通常都係新陳代謝快,唔駛做運動,唔郁有會瘦,我屋企d人全部都係咁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

點解有些人是肥底? 有些人廋底? 我相信同你小時候的身型有關。

之前聽小朋友學校的營養師講,佢地話如果在10歲前是肥,那小朋友長大後就比別人容易肥。原因是當你細個時,一般人的 fat cell 是1000,但你的是2000。你可以相像到大家都食的份量一樣,但怎的自己比別人要肥,因為自己肥的細胞比別人多,所以吸取肥的熱量亦會比人多......這就講明點解飲水都會肥。

唔知講得啱唔啱,我在那次講座中得到的訊息是小朋友細個時唔好比佢肥。

有錯請指正!

水晶宮

肥同飲食、基因,病和年紀有關。

普通來說(唔計有病),有恆心係可以減到肥的!

翡翠宮

其實食到7成飽Ok了
好多人一定要食到飽先停
我自己習慣Lunch 同Dinner 食7成飽
晏D 肚餓再食野,零食照食,永不節食
Keep 住咁樣冇乜肥11X Lbs

水晶宮

回覆樓主:

我連呼吸都肥。。。

大宅

54heima 發表於 16-7-20 07:03
排除青春期,到咁上下年紀,仲話自己食極唔肥果啲,仔細觀察,其實有好多生活習慣細節令佢食唔肥,例如慢食 ...

翡翠宮

我係食肥自己的...不過, 注意飲食後, 加運動. 現在UNDER CONTROL.

男爵府

miffyumiffy 發表於 16-7-20 09:58
新陳代謝慢好恐佈

我老公夠瘦底, 後生時, 佢一日食4餐, 朝早飲完茶, 中午食一大碟飯, 轉頭又話食tea, 夜 ...

新增代謝慢緊係明啦....但第一我講既個案係十幾廿歲女生,第二我眼中肥胖係指去到160磅-200磅果種,可以去到咁重,我唔多信細食。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

同意

首頁
12345...7

尾頁

跳至