在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

我做咗全職媽媽5個月,由個仔一出世到而家都係自己揍,屋企得一家三口,無工人,洗衫煮飯都係我。

平日去買餱都要帶阿仔出去,個仔又開始好痴身,响屋企都要抱住瞓,一放低就醒,我就唔郁得,成日坐响梳化。c6放工番黎都只係會睇住一陣,俾我有時間去煮飯洗碗沖涼(有時要等到個仔瞓咗先有得去沖涼--12:00之後),所以真係無私人時間。

星期六日會番奶奶度瞓一晚,但係佢哋住離島,所以都唔會出番市區。唔好話去睇戲,連想去剪頭髮都無時間。

我開始覺得辛苦,以前可以去邊都得,而家去邊都要帶住阿仔,c6佢又覺得佢番工搵錢好辛苦,無理由放咗工仲要佢揍仔,佢今晚仲自己出去同朋友食飯,我就連去廁所都唔得閑,真係好down。

有無人可以開解吓我呀?

大宅

原文章由 wing2212 於 08-10-31 22:03 發表
我做咗全職媽媽5個月,由個仔一出世到而家都係自己揍,屋企得一家三口,無工人,洗衫煮飯都係我。

平日去買餱都要帶阿仔出去,個仔又開始好痴身,响屋企都要抱住瞓,一放低就醒,我就唔郁得,成日坐响梳化。c6放工番黎都只係會睇住一 ...

你好!我的情況同你一模一樣,無人幫手,自巳一手搞定.連病左都要仔,不過我個仔巳經兩歲半啦!

大宅

原文章由 wing2212 於 08-10-31 22:03 發表

平日去買餱都要帶阿仔出去,個仔又開始好痴身,响屋企都要抱住瞓,一放低就醒,我就唔郁得,成日坐响梳化。c6放工番黎都只係會睇住一 ...

你都好過我呀,我個c6一星期先返黎訓一晚,星期日至五都係我自己一手一腳,不過有時自己會買"送"煮,如果太夜就買快餐or食壽司就算,唔使煮埋比個c6食,自由d,我個c6佢咪成日響大陸同佢d老友食飯,飲啤酒,我....去邊度都要帶埋囡囡,連想做個facial都要推埋bb車一齊去先至得,好彩下午時間唔係太多人去做,否則美容院都唔歡迎我地,因為都要阻"訂"嘛。有時連去廁所都唔得閒架,不過而家囡囡都已經9個幾月大,都習慣左,比d時間自己適應下啦.....到你見到囝囝對住你笑既時候,乜野辛苦都唔記得架啦!

加油,加油!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我做咗全職媽媽都有兩年十個月啦

放假?我都想
日日都要推住架孖車周圍去
有時收到料有邊度開倉呀都去唔到,因為架bb車上唔到去
成日都係得個聽字!

我老公家務都唔會做下
全部都係我自己攪掂
好彩我兩個女早瞓(7點)所以放咗兩個女瞓之後,我就有私人時間
叫老公喺屋企看屋,我自己就同d fd出去食飯飲野咁
返到屋企2,3,4點,但朝早都係要7點起湊女

半年前試過我同兩個女一齊病,我都係要頂硬上
我感冒+咳,足足病咗成個月!
上兩個星期我畀兩個女傳染,又病咗一個星期
發燒,喉嚨痛,頭痛,流鼻水,乾咳,有痰咁咳,仲個step咁嚟,乜到嚟齊晒
都唔知幾想成朝瞓喺床
奈何係無可能﹣。﹣
最慘既係因為兩個女只係流鼻水,仲好鬼精神,我就病到隻積咁...
都咪話唔攰

我c6以前都係成日出去,我都試過好down
但慣咗之後我就無乜感覺
覺得佢出咗去仲好,我自己喺屋企做乜都得
有時佢叫d fd嚟,我返到屋企仲要執佢地既垃圾同洗碗!!!仲多野做!

男爵府

我同你差不多~~!!
做了7個月全職媽媽啦~~!!不過我就一個人湊兩個
大仔2歲10個月細女7個月
老公晚晚也ot的9-10才回來
小朋友多數也訓晒~~
全日一腳踢~~~沒有休息的時候啦
有時想去遠d也唔得
我最怕星期六日~~
老公雖然放假但其實是服侍多個人
加上亞仔不用返學於家中勁爐氣

不過也值得的~~~
看見他們的成長有自己的參與當中
加油呀!!!!

大宅

我都一樣,仔仔已經2歲喇,2年黎差唔多每一刻都係身邊(又一齊食野,一齊訓,親子浴,痴身痴世 ),真係老公都無咁親,感覺佢已經成為我身體一部份(太誇張,但實在係咁覺得 )
樓主,自己一手一腳湊係辛苦D嫁喇,佢大D你想佢痴你都難呀,我地全職媽媽每日都過住差唔多既生活 BUT BB大大下你會舒服D既,唔使下下抱係手,大家比心機加油呀

[ 本文章最後由 jacobmom 於 08-11-1 17:51 編輯 ]

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

3個仔仔???!!!
3"包"胎??

原文章由 Hoining 於 08-11-1 19:39 發表

我同你差吾多, but我要照顧3個仔仔, 都無工人一腳踢...

複式洋房

我明白你的感受,因為我好後生,有時都會覺得未玩夠,好多時朋友叫到都去唔到~~都係1手1腳揍大阿仔,係好辛苦~~要有耐性!!不過都習慣晒~~到阿仔而家15個月~會走會爬,仲難揍~睇少眼就唔知走左去邊,唔好話出街,係屋企我都好驚佢爬高~返倒垃圾桶~攪TOILET等等
簡直好似跟尾狗咁跟著佢,所以成日係屋企都好累~~大家加油啦

男爵府

我做左幾年啦~完全無假放果隻....假日你唔洗諗老公會睇~食野要用最快既時間~我日日起身煮野比2個仔食...湊大仔返學~咩住細仔去買送~再等細仔訓晏覺~洗野~轉個頭又話要咩住細仔去接大仔放學~接完又要睇大仔食咩...買完行返屋企~又要餵細仔食野~再同大仔沖涼~自己要用9秒9沖~等細仔唔覺.....搞掂曬d野~又要開始拿送出黎~煮飯~7點幾餵埋大仔~自己9秒9抱住細仔食-.-等隻佬返黎~裝埋飯比佢食~佢食完就坐係度睇電視架~我就要執野~洗野~轉個頭9點幾~細仔又要訓晚覺...大仔又開始想啊~2個一齊要我抱....我想死啦....搞掂曬佢2個訓覺~我又要洗3...晾3....做曬其他未做好既野low~12點幾先訓....隻佬就自由low~假日仲衰啦~訓到唔知幾點起身~成日話自己要返工~~辛苦low~我有時見到人地老公會幫個老婆湊下b~我真係好羨慕~

公爵府

畀面勳章

hi!我都做左1年8個月full time mum(囡囡2yr5mths,不過我出年2月又多一個喇),冇人幫手,依家帶1個都ok,有時星期5放低係阿媽度,星期日先揍返走,叫做放下自己假!

不過多一個應該冇li支歌仔唱,因為去外家要成個鐘車,又冇理由叫我媽自己出黎帶佢走ka,所以我係享受埋li3個月,第日想出遠d都冇可能!

真係唔好指意d c6, 佢放假,我咪服侍多個

我都係見步行步,不過好彩有學校收左大囡09年9月k1全日(8-4),依家佢返緊半日n1(9-12),我都要頂半年,因為細個個2月出世,希望日子唔會太難過la!

大宅

我做左full time ma差不多8個月, 囝囝就黎22個月, 我冇工人幫手, 家務有時老公會幫下手, 冇假放, 如果叫我將個囝比婆婆湊, 而家就唔捨得喇, 可能習慣囝囝係身邊, 我去邊都會帶埋囝囝, 而且囝囝早上返學, 返到屋企就訓攪, 我都唔算好辛苦, 反而時間多左, 可能咁樣, 就唔使比婆婆湊都可以.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

複式洋房

Full Time...
想放都幾難…

珍珠宮

好媽媽勳章

由囡囡兩個半月度就由我自己開始湊(因為之前仲未辭工) ,
初初囡囡仲細 ,, 有時襯我媽咪放假 ,,
都可以叫佢湊住幾粒鐘 , 就同下朋友出下街 ,
囡囡越大就越痴身 ,, 好多時都要帶埋佢出去 ,,
淨係自己同朋友出街就真係好少好少 ,,
不過而家佢又開始大 ,, 我都會爭取返多d時間同朋友去下街 ,
好彩我同屋企人住 , 我媽咪放假都肯幫我湊 ,
同d朋友出到去玩幾粒鐘都已經好夠 ,
自己個心都好掛住囡囡 , 所以都會好想快d返屋企湊返個囡 ,,

公爵府

畀面勳章

所以同屋企人住都有好處,不過,相見好同住難,如果要我同62 99同住,我令願一腳踢, 同自己父母住, 又冇乜c6肯,所以住得近,已經好好!

原文章由 小露比* 於 08-11-3 17:55 發表
由囡囡兩個半月度就由我自己開始湊(因為之前仲未辭工) ,
初初囡囡仲細 ,, 有時襯我媽咪放假 ,,
都可以叫佢湊住幾粒鐘 , 就同下朋友出下街 ,
囡囡越大就越痴身 ,, 好多時都要帶埋佢出去 ,,
淨係自己同朋友出街就真係 ...

[ 本文章最後由 kirstyau 於 08-11-3 21:54 編輯 ]

大宅

各位年輕靚女媽咪 再過多三五年小朋友上了幼稚園或小學便可以舒服些 都時妳們就會心掛掛他們在學校做什麼 現在開心d每天看住心愛bb一天一天將大

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 kirstyau 於 08-11-3 21:51 發表
所以同屋企人住都有好處,不過,相見好同住難,如果要我同62 99同住,我令願一腳踢, 同自己父母住, 又冇乜c6肯,所以住得近,已經好好!

係呀 , 不過同自己家人住有時都有唔好處嫁 ,
所以咩都要忍下 ,
點解無乜c6肯 ?
不過我c6肯其實都係慣左,
拍拖果陣都成日我住佢果度 , 佢住我呢度 ,
我阿媽不知幾鍾意佢, 有時幫佢都唔幫我 ,

複式洋房

hello 小笨豬,

妳個囝大我個女3日喎, 我都係full time媽咪, 之前都有做part time, 個囡比婆婆湊, 不過呢兩個月開始冇做喇, 因為唔想媽咪太辛苦, 而家我個囡又未返學, 所以我都幾唔得閒!

原文章由 kirstyau 於 08-11-2 14:05 發表
hi!我都做左1年8個月full time mum(囡囡2yr5mths,不過我出年2月又多一個喇),冇人幫手,依家帶1個都ok,有時星期5放低係阿媽度,星期日先揍返走,叫做放下自己假!

不過多一個應該冇li支歌仔唱,因為去外家要成個鐘車,又 ...

[ 本文章最後由 Happy小龍 於 08-11-4 00:09 編輯 ]

複式洋房

大家既境況都差不多,好在老公體諒下,返工前,可以的話會掃地拖地,有時仲燙埋衫,因為佢幫唔到手攪d細路,唔係佢唔想,而係我全職湊,d細路痴我痴到爆,唔比老公攪!同你一樣,無晒私穩,去厠所,沖涼都要隨時ready比佢地
放假?我老公都想比我放,但試過d細路唔見我一陣(約半個鐘),嚴重失落,見到我就喊到好似久別重逢咁,喊到你心都傷埋,你又點放假呀!

複式洋房

病到唔郁得嗰日咪放假囉。無人肯幫手點放假?

首頁

尾頁

跳至