論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個姐姐嚟佐2個星期多些,但我覺得開始有些問題,我想請jm幫我分析下,是我要求高還是其實姐姐可以改善下.

background:working parents + 2yrs old girl
屋企大概500呎. 工人系oversea,比我細幾個月,有2個仔,之前系中東做過幾年。

因為姐姐新嚟,所以第一個星期婆婆就過來睇住佢+教佢煮飯,婆婆對姐姐都幾好,都是叫佢睇住自己煮飯,學下點煮,見佢無乜衫又買佐幾套新衫俾佢,過佐一個星期後,婆婆就同我個囡去佐旅行,要1個星期之後先回來

所以我每天安排少量清潔(例如都是洗衫/換床單)

但我前日叫佢將我同C6的冬天衫放在真空袋然後抽真空放好,夜晚回家的時候發現佢只是將那些衫塞入去個袋,個袋好漲,肯定抽不到空氣。然後我咪叫佢出來睇下,教佢點做,之後我見到C6的短褲同T shirt都在真空袋裡面,我咪同佢講:我已經叫佐你只放冬天衫入去,點解你要放夏天衫?然後佢竟然話:I dont think Sir need these clothes!
我當時已經好炆,但又覺得算了,可能我表達不好。所以我今日系office咪開camera睇下佢點放衫之類,點知道我發現佢竟然開客廳的冷氣,我立刻睇翻palyback,原來婆婆唔係度的時候佢日日開3個鐘,當然我唔知道佢下午系房會不會開,但我之前已經同佢講了,如果一個人系屋企系唔可以開冷氣,只可以開風扇!
因為佢來的第三日,我叫佢燙衫,佢開冷氣燙,我已經話佢知,你熱可以開風扇,但不可以開冷氣!
我同C6講,佢叫我今晚回家先同佢傾,但我真的唔知道因為點同佢「傾」呢個問題⋯
我覺得會不會是因為我太nice了?所以佢都唔怕我!今日出門前仲問佢:我同C6週末都出去,需要準備什麼食物俾你嗎?

複式洋房

來兩星期就咁,未經同意下開冷氣,唔掂!肯定有排你煩

子爵府

Candygo 發表於 16-7-21 12:38
來兩星期就咁,未經同意下開冷氣,唔掂!肯定有排你煩

我今晚想同佢傾,但唔知應該點傾....老實講,我未試過傾這種問題,唔知點開口

複式洋房

最好拔走冷氣機電制!叫佢不能開冷氣做家務!

wcpcelia    發表於 16-7-21 16:40

複式洋房

nanananana 發表於 16-7-21 12:39
我今晚想同佢傾,但唔知應該點傾....老實講,我未試過傾這種問題,唔知點開口
...

照直講,不用怕,這是家規。用紙寫下以後貼上雪櫃當眼處

子爵府

Candygo 發表於 16-7-21 12:43
照直講,不用怕,這是家規。用紙寫下以後貼上雪櫃當眼處

好辦法!多謝jm教路⋯
其實我想搵電錶箱,然後mark底
老實講,我自己系屋企我都唔捨得開冷氣!
我幫我老細去辦事我都是地鐵/bus咋!雖然可以claim錢,我自己都唔敢坐taxi啦

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Candygo 發表於 16-7-21 12:41
最好拔走冷氣機電制!叫佢不能開冷氣做家務!

冇用的,工人識自己開冷氣,點會唔知點插返個蘇!除非係分體,用遙控開,咁收埋個遥控就得,但不是長遠方法

複式洋房

5R2H 發表於 16-7-21 12:52
冇用的,工人識自己開冷氣,點會唔知點插返個蘇!除非係分體,用遙控開,咁收埋個遥控就得,但不是長遠方 ...

唉!僱主做咁多嘢,如工人都係咁開都敢做,咁⋯⋯⋯

男爵府

答你條問題: 唔好! 鬼鬼祟祟偷開冷氣, 我自己一個時都唔會開冷氣啦! 又唔聽旨示做野.
I dont think Sir need these clothes! <呢句笑左服左佢

大宅

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18211973&page=1#pid274559580

#10 我的回覆

唔洗傾...直接上鎖

adrio    發表於 16-7-21 17:08

男爵府

即刻整份house rules佢嘆。白紙黑字。之後話佢都易d,記住加句
any duties as assigned by employers

大宅

nanananana 發表於 16-7-21 11:50
我個姐姐嚟佐2個星期多些,但我覺得開始有些問題,我想請jm幫我分析下,是我要求高還是其實姐姐可以改善下. ...

1.唔明抽真空唔出奇,因為我經驗有時他們講嘢好直,好蠢會令人炆憎

2。但係偷開冷氣就好大問題!即係她並非蠢,而係精過龍!正常會激到你生蝦甘跳

別墅

回覆樓主:

真係上鎖,正。
如果好似影印機咁有counter就好,唔駛嗌

子爵府

DengCK 發表於 16-7-21 18:15
即刻整份house rules佢嘆。白紙黑字。之後話佢都易d,記住加句
any duties as assigned by employers
...

呢份野根本沒用!佢一嚟已經俾佐佢啦

子爵府

charliechaplin 發表於 16-7-21 18:59
1.唔明抽真空唔出奇,因為我經驗有時他們講嘢好直,好蠢會令人炆憎

2。但係偷開冷氣就好大問題!即係她並 ...

佢唔係唔識抽,佢係懶!!我睇翻playback,佢只是隨便將所有衫都塞入去!佢根本不是放入去
至於冷氣果個,我真的好失望,我開頭以為自己遇到個好姐姐,其實平時我個囡係度都基本每日開5-6個鐘,只是我個囡去佐旅行,我先沒開,但我都專門買佐把好涼的風扇俾佢

子爵府

BEBIBE 發表於 16-7-21 14:07
答你條問題: 唔好! 鬼鬼祟祟偷開冷氣, 我自己一個時都唔會開冷氣啦! 又唔聽旨示做野.
I dont think Sir ne ...

我聽到佢果句都O曬嘴!當時勁嬲,只是我真的鬧唔出口,覺得唔好意思

子爵府

歌莉泡泡 發表於 16-7-21 16:59
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18211973&page=1#pid274559580

#10 我的回覆

呢個正哦!

水晶宮

肯定有排你煩!炒又益咗佢,唔炒又睇佢面色做人
兩個星期現形,差不多啦,慢慢會越來越多嘢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你有排煩. "I don't think Sir need this" then what do you think Sir need? need you? 當係老公咩, 又好識嘆, 我自己熨衫都無開冷氣. 亦好懶, 識開冷氣唔識抽真空袋

子爵府

Cheddar85ang 發表於 16-7-21 19:52
肯定有排你煩!炒又益咗佢,唔炒又睇佢面色做人
兩個星期現形,差不多啦,慢慢會越來越多嘢
...

你講的好啱!今晚又有新野⋯⋯之前我媽媽煮雞翅,我夾了4隻俾佢,佢吃佐3隻,我叫佢吃埋第四隻雞翅,佢話佢飽,然後今晚我準備了8隻雞翅,回來的時候我見到C6只有4隻!我話週末比佢做宋的魚佢自己煎佐一條!我C6有半條,然後我準備的拍青瓜佢無吃⋯
我都有些炆

首頁

尾頁

跳至