自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日收到信話可以參加特快公屋編配計劃,請問有無jm 知申請過程係點架?係咪唔一定有得揀樓架?thanks

大宅

回覆樓主:

我都係今日收到申請表,都想知係點。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

係唔一定有你份架,例如今次特快公屋有十間,但你排第二十個,排你前面嘅只要有十個人都揀特快公屋,咁你就冇份架啦

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇下你第幾日揀啦,通常係開始果日計頭兩日都一定有樓揀到,通常玩第三次先去到頭一兩日,即係第三年玩

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我以前有特快的經驗係,吾好奇望太高,就不會太失望,同睇你會不會住有問題的公屋,一家人好好決定下邊區,如有不受歡迎的公屋,接受程度去到邊,有冇底線,底線過左,又比人要晒心儀既,等下次囉!同埋是否好需要好需要,現在立刻要,的心情睇樓好吾同

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

iamegina 發表於 16-7-21 15:50
我今日收到信話可以參加特快公屋編配計劃,請問有無jm 知申請過程係點架?係咪唔一定有得揀樓架?thanks
...

我好朋友申請咗特快第4年先有樓揀

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

陪跑嘅多

8掛一問,

曾有白蟻、爆屎渠、追數、你會唔會揀?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

凶宅係咪都係派比特快?

Dwmn    發表於 16-7-22 17:29
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

回覆樓主:

即如果抽唔到,係唔係影響正常排隊?

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BaLabe 發表於 16-7-22 00:05
即如果抽唔到,係唔係影響正常排隊?

唔影響

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hhmum 發表於 16-7-21 23:58
凶宅係咪都係派比特快?

大宅

特快有都知住唔住好

子爵府

特快都要4年呀

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joeybb77bb 發表於 16-7-21 23:12
我以前有特快的經驗係,吾好奇望太高,就不會太失望,同睇你會不會住有問題的公屋,一家人好好決定下邊區, ...
睇佢封信講會有個list 俾你揀樓, 想問個list 會唔會講果間屋有咩問題?

大宅

boboblublu 發表於 16-7-21 23:16
我好朋友申請咗特快第4年先有樓揀

特快都4年

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 angelacch 的帖子

你收的信是否己有確定日期你去揀樓?

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joeybb77bb 發表於 16-7-22 15:28
回覆 angelacch 的帖子

你收的信是否己有確定日期你去揀樓?
唔係呀, 都係叫我地參加特快, 佢封信講到如果可以揀樓會有個LIST嘅, 就係想知個list有無寫明間屋有咩問題囉

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

特快公屋是沒有地區限制的,及到時房署會有一塊塊板,板上有晒所有可選屋的資料,會注明屋在那區、屋大小、租金、有什麼問題等!只得十五分鐘給你選擇,你要盡快選定五間心水屋,以防第一間被人選了,即刻跳去第二間,如似類推。

大宅

回覆樓主:

每年7月左右,房暑都會發信俾公屋輪候申請人問申唔申請特快公屋,特快公屋都係一啲唔受歡迎單位,例如係發生過死亡事件,追債,位置不佳,有高噪音,近垃圾房,位置偏遠等,如果你收到信又想申請特快,寄返封回條俾房署,之後房署會有個另一個特快編號俾你,到左大約9月,房暑就會係網頁出個特快單位名單,房暑會跟據特快編號排序分配日子俾申請人揀樓,等得公屋越耐既申請人就越早有機會去揀樓,根據經驗,通常4人家庭既單位頭幾日就好快俾人揀哂,通常剩返2至3人單位比較多,到左下一年既1月,無機會係9月揀特快既申請人,又要第二輪機會,因為有人會係第一輪度揀左又放棄或過唔到審查,放返啲單位出嚟

我申請左公屋6年,4人家庭,上年特快號碼係13xx,即係我前面仲有13xx幾人,而特快單位得好似大約100個左右(每年唔同數量)所以每年都係陪跑多

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Mrs周 發表於 16-7-21 23:47
陪跑嘅多

8掛一問,

我感覺上俾人追過數嘅可以考慮

首頁

尾頁

跳至