自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

早上,我同阿女係餐廳食緊早餐時,突然聽到一個女仔(大約8yrs)同佢阿婆好惡咁講:'' 我叫你唔好倒D水落個碗到,整濕晒我點食呀,你有冇腦架?好心你用吓個腦,話你又唔聽,你仲倒,係未我唔使食?''佢阿婆只係一路講''係啦!係啦''(當時個女仔好大聲鬧,成間餐廳都靜晒)
我聽到之後,我阿女望一望我,我就好大聲話(因個女仔坐係我後面),有冇搞錯,一D禮貌都唔識,目冇尊長.
伙記都唔抵得,和應我話:算啦,D大陸人可能好威呢?好有$$呢?
我話:我話之你,就算你係好有$$,又有學歷都好,冇禮貌&態度,就唔得.
伙記話:比我就冚佢兩巴
我話:比我唔止,我會伸佢出門口.
隔咗一陣,個女仔起身去攞飲管,用口將枝飲管咬住,然後好串咁望住我,我亦用鄙視嘅眼神回應佢.佢坐番埋 位,又係到鬧佢阿婆,話點解你杯野咁多我咁少,我飲乜?跟住佢將阿婆杯野飲倒晒落自己個杯到,淨番一啖比阿婆.

大宅

下一代越黎越難攪. 時代變, 環境變, 人性也變.

大宅

好媽媽勳章

唉~~個小朋友攪到咁~
可能係佢老豆老母平時都係咁對個婆婆~
咁個小朋友就有樣學樣

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呢d又要問番家長~寵到d 細路咁

子爵府

冰封三尺非一日之寒...
個細路女睇怕都係俾屋企人縱容到咁...............包括佢阿婆都係....話都唔話.....

大宅

其實個小朋友可能都係有樣學樣,可能佢媽咪or爸爸都係咁樣態度對待呢位老人家~

伯爵府

就算係內地人或香港人,有無錢都好,基本對人尊重同禮貌品德好重要,更何況仲係自己長輩,不過,尼個小朋友都係比人縱加上無人正面教導先會咁過份。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

牛年勳章

起碼都要教佢基本嘅禮貌?

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

比我我會兜巴聲佢!(不過我唔會比呢d事發生喺我自己身上)

養不教,父母之過,連最基本忠孝仁義都唔教好佢,呢d細路成長之路無人扶正,最後會淪落成點?預計到...

公爵府

原文章由 Carol601016 於 08-11-1 12:18 發表
呢d無得講,係大人縱壞左,呢d細路唔會係一朝一夕,當佢第一次咁同d長輩講野,大人就應該錯止同教導,一定唔會有咁情況出現,我始終覺得縱細路,係大人自己受返既 ...

我呀媽/婆都係咁教我地

大宅

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

有無攪錯..平時佢父母係點對老人家gar...??如果佢係我個女, 我就唔比佢出街, 甘無禮貌咪失禮我.

子爵府

人之初, 性本善!

個細路女有咁既品德, 相信係佢既照顧者一手造成!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 moncatw 於 08-11-1 12:15 發表
其實個小朋友可能都係有樣學樣,可能佢媽咪or爸爸都係咁樣態度對待呢位老人家~

呢d物係身教囉...

小朋友咁樣都唔出聲, 又唔炳佢
可能個老人家以前都係咁教自己的仔女.......

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

第二時理虧既都係佢自己
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

原文章由 juicypig 於 08-11-1 12:41 發表
第二時理虧既都係佢自己

人係會撞板先會長大(仲要係恨恨咁撞一次),
細路只有八歲, 希望佢早d撞板

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有乜為丫....生兒育女唔一定為 "老有所依", 為嘅可能只係簡簡單單老來有兒孫愛錫, 有兒孫關懷, 有最基本嘅尊重.....而且, 冇上一代, 又點可能有我哋, 點可能有我哋嘅下一代.......點解唔珍惜吓帶我哋嚟呢個世界嘅上一代?
可能老人家係會比較煩, 同老人家相處會比較難, 容易有衝突....但係好話唔好聽, 老人家仲會有幾多日子? 生咗唔教, 到自己連老時, 要受埋d咁嘅氣, 最終咪又係累到自己......樹欲靜而得不息, 子欲養而親不在...........

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

佢爸媽第日就知錯。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢D應該係有樣學樣...可能佢父母都係咁....

首頁

尾頁

跳至