跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽咪,

請問沒有沒媽咪知道, 一般情況在美國既保險係包唔包做小腸氣手術架, 如果冇買保險醫藥費大致幾多錢呢? 因為我岩岩先MOVE來呢度住, 所以未買保險, 而岩岩同囝囝沖涼時發現佢有小腸氣, 因我女兒有過已係香港做過手術, 所以略知一二.

THANKS

男爵府

Traci,
in NYC, your infant is eligible to apply for child health plus, (family of 4, if income within USD80,000/year). So, go and apply it for your son, medicaid will cover it for him. Don't worry.

原文章由 traci 於 08-11-1 05:54 PM 發表
各位媽咪,

請問沒有沒媽咪知道, 一般情況在美國既保險係包唔包做小腸氣手術架, 如果冇買保險醫藥費大致幾多錢呢? 因為我岩岩先MOVE來呢度住, 所以未買保險, 而岩岩同囝囝沖涼時發現佢有小腸氣, 因我女兒有過已係香 ...

大宅

Nilie_Mami,

多謝你既回覆, 我已經BOOKED機位返香港同佢做手術, 因為我妹妹係加州問過幾個保險, 佢地話如果我地未係度住滿一年(剛住滿六個月)係唔受保, 而且我老公張GREEN CARD仲未到, 所以未有工作薪金証明, 都唔知點解我老公張GREEN CARD咁耐都未到, 我妹妹亦都幫佢填左FORM補領, 都唔知幾時到. 係美國好似好多野都冇從入手, 都唔知問咩部門好, 好似我大囡咁, 佢呢幾日不停發燒, 又咳又傷風, 我都有同佢買左保險(因為學校有資料比我地買, 佢地只係保STUDENT), 打去問附近個D醫生, 佢地話未來三星期唔會接新証, 好彩我係香港時都有配定藥, 依家開始好D, 如果有咩事唔使方可以瞓呢D醫生, 咁即係有咩事只有急証室幫到你, 如果發燒都可以預知咁就話可以BOOK啫. 有時真係唔係好理解呢度既醫療體系.

男爵府

Good luck, Traci..
and have a safe trip.

別墅

So, are you in California? I knew that some county in California have free/cheap medical plan for children and women ga.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

traci,

如果6個月都未收到GREEN CARD,你應該去social security administration office問,可能係寄失,有時又會係有嘢出錯,通常4-6個星期度會寄到。

至於你話大囡去睇醫生,醫生唔收新証,通常美國呢度係preventive為主,D醫生通常只係每個星期有1-2個booking俾新病人,因為新証要你填好多表格,又要花時間去同家長討論小朋友嘅病歷,父母家族病歷。仲有,有D醫生因為有太多病人會唔再收新証,你要問清楚,有D保險要你選primary physician,你最好打電話問清楚個醫生,清楚佢會接你個症先,唔係就算俾咗booking你,去到佢都唔同你睇得,因為保險公司唔會找數,到時要你自己俾就大件事啦。呢度D醫生都唔多主張俾小朋友食藥,兩歲以下除非發燒, 咳同傷風只會check 個肺同氣管,冇大件事只會叫你俾多D水佢飲,仲話要10日8日先好得晒,同香港醫生嘅approach完全唔同。你如果住SF,我可以介紹我對仔女個兒科醫生俾你,佢好好又有問必答,你需要就出聲啦。

希望你囝囝快D好番啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

多謝你地細心講解, 首先GREEN CARD方面我妹妹將會同我打去追問情況如何. 我諗都要再等少少時間.

而我囝囝同囡囡今日已經去左睇另一個醫生, 希望佢地食左藥會快D好, 如果冇保險真係會好貴, 不過佢地都好好, 知我個囝冇保險, 即時同我JOIN左個好似係咩CICP之類既PROGRAM可以有DISCOUNT, 你地知小朋友發燒可大可少, 雖然亞囡以前成日都發燒, 都有好多經驗, 始終係香港自己地頭點去安排入院定睇醫生都心理有數, 呢度真係好似叫天不應叫地不聞咁, 成個人好慌, 而我妹妹又住加州, 我地就住好鄉下既COLORADO---FORT COLLINS, 想搵個黑頭髮睇下都難唔好話中國人啦, 而且岩岩來到又未識到朋友真係好慘, 但為在小朋友咩都頂硬上去問去查, 今日睇完醫生之後,個人即刻定哂. 之前整個人担心到成個星期冇瞓個人都好似好精神, 我都怕我搞到精神病.

ANYWAYS, 多謝你地, 有你地回應下我個心都定D, 須要暫時未有配合到, 但都認識多左, 希望OBAMA上台後醫療會好D啦....

[ 本文章最後由 traci 於 08-11-7 14:16 編輯 ]

大宅

traci,

how come you went to Colorado and not staying in CA with your sister?

i like CO, but u might wanna watch out for the weather which could change dramatically all of a sudden. however, if u can get used to the weather, it's a nice place to live - houses are very cheap and the air is much fresher than CA.

good luck!

[ 本文章最後由 SY_Mom 於 08-11-7 15:35 編輯 ]

大宅

SY MOM

我都想住加州架, 不過我爸爸係呢度住, 佢亦都係申請我過來既, 好自然就來左呢度住, 雖然我未去過加州, 但聽我屋企人講都幾繁忙, 係呢度的確空氣好人少車少, 買樓暫時我又未有能力呀, 不過比我同我D小朋友適應都幾好既, 係最胆心有病痛難解決啫, 其它野我都會胆粗粗去問去試既, 至少係呢度渣車我唔怕先啦, 聽我爸爸話加州渣車嚇死人, 又快又貼, 不過唔知會唔會恐怖過係大陸d人渣車呢....哈哈!

呢兩日煩緊機票問題, 比個AGENT玩死我, 好彩禁日我妹幫我係UA再CONFIRM下, 禁日先知BB上機唔可以用E-TICKET一定要有PAPAER TICKET, 搞左一輪UA先比到時係COUNTER搞(因為我全程都係坐UA), 已經一額汗啦, 跟住我妹話我係SFO轉機得個幾鐘唔夠時間, 萬一我係由DEN去SFO個程DELAY左, 咁我就駁唔到由SFO去HK架啦, 之後會冇機返HK, 我心諗唔通要我同亞囝係機場瞓呀, 所以我妹叫我坐早一班機STAND-BY, 我本來坐八點早上機, 早一班既係六點, 真大件事, 即係半夜二點幾起程渣車出機場等STAND-BY, 今次真係比佢玩死, 返來都係得兩個鐘轉機, 到時都唔知又會點.....

[ 本文章最後由 traci 於 08-11-9 11:50 編輯 ]

大宅

traci,

good thing is you're flying from DEN which is a big major airport. if you flew from a smaller airport, it might be even worse.

as long as the weather is ok that day, u should be fine. don't worry!
good luck!

原文章由 traci 於 08-11-9 11:40 發表
SY MOM

我都想住加州架, 不過我爸爸係呢度住, 佢亦都係申請我過來既, 好自然就來左呢度住, 雖然我未去過加州, 但聽我屋企人講都幾繁忙, 係呢度的確空氣好人少車少, 買樓暫時我又未有能力呀, 不過比我同我D小朋友 ...

首頁

尾頁

跳至