自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

唔好多功課,唔好太多測驗考試,唔好有課外活動,搵間happy school輕鬆學習,係咪咁樣童年就會開心? 想請問有冇家長後悔冇谷下仔女學業,搞到上小學跟唔上?

我唔係怪獸家長,我小朋友剛讀幼稚園,都未想好路要點行?

水晶宮

畀面勳章

小紅梅 發表於 16-7-25 01:14
唔好多功課,唔好太多測驗考試,唔好有課外活動,搵間happy school輕鬆學習,係咪咁樣童年就會開心? 想請問 ...

我三個仔女,十歲之前無電子產品,無N班,無play group,無考名幼名小名中,所以無出現升學跟唔上進度呢個問題!但有課外活動:漫畫、跆拳道、國畫、游泳、手工藝班......比起親友的孩子,我D仔女開心好多!而我就聽足廿幾年閒話!

sauNG    發表於 16-7-25 16:55
丫雅    發表於 16-7-25 15:29
MORIMORIMORI    發表於 16-7-25 14:14
Chirley    發表於 16-7-25 12:58
chatterbox_mom    發表於 16-7-25 09:19
唔係怪獸    發表於 16-7-25 08:22

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

701003 發表於 16-7-25 01:25
我三個仔女,十歲之前無電子產品,無N班,無play group,無考名幼名小名中,所以無出現升學跟唔上進度呢個 ...

咁你子女成就如何?你再揀一次,都係一樣做法嗎?

男爵府

701003 發表於 16-7-25 01:25
我三個仔女,十歲之前無電子產品,無N班,無play group,無考名幼名小名中,所以無出現升學跟唔上進度呢個 ...

我本來都咁諗,但呀b連幼稚園都未報我已經感受到壓力!你堅持得住好勁呀!

伯爵府

引用:Quote:小紅梅 發表於 16-7-25 01:14 唔好多

原帖由 701003 於 16-07-25 發表
唔同年代競爭唔同…今時今日有幾多個唔讀N班

chelsea_meow    發表於 16-7-25 15:43

水晶宮

畀面勳章

pumpumpurin 發表於 16-7-25 01:35

我身邊好多人無報N班,三歲以前只係食、玩、瞓

大宅

小紅梅 發表於 16-7-25 01:14
唔好多功課,唔好太多測驗考試,唔好有課外活動,搵間happy school輕鬆學習,係咪咁樣童年就會開心? 想請問 ...
要睇你信心夠唔夠。如你成日怕唔谷蝕底、又怕其他人的眼光,咁你的仔女一定冇愉快學習囉!我之前出個post問,如果唔需理錢銀問題,你會放仔女讀國際學校,等佢有愉快學習嗎?
歸根究底,你真的相信谷孩子有用嗎?!就算谷到去名小學、名中學就一定有好前途?!

水晶宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 16-7-25 01:27
咁你子女成就如何?你再揀一次,都係一樣做法嗎?

無後悔,大女八月開始去CU讀碩士,仔仔八月就知入唔入到city U degree,細女升中五!其實好多條路,多人揀果條路,自然競爭大!唔好話時代唔同,每個時代都可以自由選擇跟大學隊,還是另僻小徑!事實上依家入大學比以前易咗,但家長年紀比以前大咗,人愈大,顧慮愈多,所以廢事諗,跟大隊實無壞

咪肥媽媽    發表於 16-7-25 13:54

珍珠宮

2024年龍年勳章

701003 發表於 16-7-25 01:49
無後悔,大女八月開始去CU讀碩士,仔仔八月就知入唔入到city U degree,細女升中五!其實好多條路,多人揀 ...
即係你唔跟大隊行?
我自己就唔鍾意跟大隊,只想跟返小朋友的步伐而行,每人步伐不一,有人快有人慢

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-7-25 01:35

原帖由 701003 於 16-07-25 發表
我身邊好多人無報N班,三歲以前只係食、玩、瞓
我身邊無人唔讀n班…

大宅

我兩個小朋友十二月出世,自己好勇咁決定做細b, 唔上N, 直去K1. 學卷學校簡簡單單課程淺。基本上十個朋友九個叫我要做大B。
哥哥九月k3, 我開始擔心小學...

子爵府

畀面勳章

pumpumpurin 發表於 16-7-25 02:04
我身邊無人唔讀n班…

我2個都冇讀過N班,一個小一,一個小四,大果個根得到追得上完全冇問題喎

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-7-25 02:04

原帖由 Tiffany1212 於 16-07-25 發表
我2個都冇讀過N班,一個小一,一個小四,大果個根得到追得上完全冇問題喎
...
好叻

水晶宮

畀面勳章

我身邊無人唔讀n班…

物以類聚,人以群分!你的朋友如何,你的心態也必如何!咸魚白菜各有所愛!立定志向,就盡力而為!無話一本通書睇到老㗎!自己選擇咗,就唔好怨天怨地怨制度怨社會,因為凡事都有取捨!揀咗咸魚又怕渴,食完白菜又話淡,世事兩難全,輸打贏要既心態唔要得!我當年身邊同事都係「求名谷」粉C,報十間百間名幼,我置身其中,多多少少受了影響,我大女係聖誕B,本來只打算報普通幼稚園,但同事連名幼申請表都幫我拎埋,盛情難卻之下去咗某間名幼稚園面試,我女只識玩,當然落選

fatpanda    發表於 16-7-25 13:18

珍珠宮

減齡達人勳章

我身邊無人唔讀n班…

幫我仔報N的時候,發現全區幼稚園只有4分1有N班提供。換言之,每年有4分3的小朋友冇讀N班直接報K1。

侯爵府

我朋友仔女仲happy.直情home school。講到好happy自己成為仔女既主導。堅無語。大個左唔知點算。會唔會嬲個阿媽

水晶宮

回覆樓主:

乜依家讀n班咁緊要?

我仔冇讀n班, 不過讀私幼, 地區名小, 傳統英中

讀唔讀n班唔重要呀,讀私幼緊要啲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pumpumpurin 發表於 16-7-25 01:35

我係80後媽媽,好多朋友d 小朋友都無讀N班。

男爵府

BK Milk勳章

引用:唔好多功課,唔好太多測驗考試,唔好有課外

原帖由 小紅梅 於 16-07-25 發表
好睇你會唔會同人比較,呢個係長期實驗,你仔女少功課,少考試,一定會比其他小孩學少咗所謂嘅知識,但佢哋會少啲壓力,玩得多啲,學多另外嘅野。

呢個世界有得必有失,睇你點諗。

好老實,出咗嚟做野之後,真係有鬼care你識唔識鋼琴,空手道,童軍領袖咩?

香港只要你明白考試嘅制度,就明白其實頭5年嘅知識係廢嘅,只是香港人都喜歡快人一步,所以所有嘢都越來越早學。

越快谷仔女,越快抹殺佢哋嘅創造性,不過可以盡快入名校嘅機會,所以睇你點揀。

香港人其實好無奈,俾呢個扭曲嘅教育制度玩死。根本無學校係有教無類。間間學校都玩interview, 間接逼家長學童去競爭,interview 都要報精讀班,痴晒線。

所以而家做小孩生意真係發過豬頭,d人乜班都報,我有兩個朋友都開咗幼兒興趣班,只是fb宣傳已經full晒,佢哋同我講d家長根本唔理,你求其話德美嘅專家都recommend,咁d家長就會報名。之後只有工人送小朋友出席。

mychungyi    發表於 16-7-25 15:38
BearBun    發表於 16-7-25 11:20
又放假!!!

子爵府

回覆樓主:

我仔細個讀好多人都覺得好Happy School 既啟思幼稚園,今年暑假過後升小四。好多人話啟思太淺,小學追唔到,但呢樣野從來冇係我個仔同佢o的同學身上發生。所以唔係一定要吹谷先至係對小朋友好。

首頁
12345...7

尾頁

跳至