母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我隻人奶b現9個月, 3個月前開始食固體, 現在一日一餐粥, 依家3日先1次便便, 我只比1餐粥, 驚2餐粥會仲差... 又唔肯飲水, 煲有味既野就飲, 但便便都冇乜改善 ... 點算呀?
有冇奶媽都遇過呢D問題? 乜唔係食人奶會便便好D既咩
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

複式洋房

do you try winter melon + congee?

大宅

試過節瓜粥 ....

依家D肉我只比味, 唔比肉茸佢啦 ...

好唔好間唔中一日, 淨埋身比奶, 唔比粥/糊仔呢?

原文章由 hoshi-kwan 於 08-11-2 13:44 發表
do you try winter melon + congee?

複式洋房

你個bb有冇睇醫生丫??因為每個bb唔同,以前我個女飲人奶都唔係日日都有得去便便,再加上bb大左腸胃吸收力好左,都會唔係日日去家喎.其實你可以留意一下你個bb有冇覺得唔舒服,去便便時會唔會好辛苦哭晒同d便便會唔會好硬身,如果冇呢d問題你就唔洗咁擔心..如果都係擔心你可以打電話去健康院問d姑娘家!!

大宅

個個人腸胃唔同, 大人都唔係日日去大便, 兒科醫生話bb3-5日才一次大便都冇問題, 最緊要大便軟身就ok, 不過如果你太擔心, 可以帶bb去睇醫生, 等醫生再話你知安心d

原文章由 YYZ 於 08-11-2 13:11 發表
我隻人奶b現9個月, 3個月前開始食固體, 現在一日一餐粥, 依家3日先1次便便, 我只比1餐粥, 驚2餐粥會仲差... 又唔肯飲水, 煲有味既野就飲, 但便便都冇乜改善 ... 點算呀?
有冇奶媽都遇過呢D問題? 乜唔係食人奶會便便 ...

大宅

就係便便時會有D辛苦, 便便都有時會硬身... 醫生幫到麼?

禁止訪問

大宅

我個仔差不多一歲時都喺便秘架, 次次都痾到出血, 痾到肛門損晒架, 真喺睇到心都痛埋, 我仔飲好多水, 又食好多生果同菜, 尤其喺粟米, 但都喺有呢個問題, 問過醫生又只喺話叫佢飲多D水, 一個月起碼要用甘油泵2-3次架, 其實喺盡量唔想用佢, 但見佢次次都喺喊住咁去, 真喺心都痛埋架, 後尾返健康院先知, 原來我比得太高纖維的嘢佢食, 健康院D姑娘話, 太高纖的食品, 對BB的腸胃來講喺負擔來架, 因為太高纖的食品, 向腸入面會不斷吸收水份, 會令到D便加梗, 所以佢話要適中就好啦, 結果我幫仔仔改咗餐單, 由原來每餐都有粟米改咗隔日或隔2日先比一次, 由原來一餐中會有2種蔬菜(例如蕃茄+菜或粟米加蕃茄), 改成只要一樣蔬菜, 結果2星期後, 仔仔的便便有好明顯的改善, 唔再要喊住去便便, 更冇再痾到爆肛啦...你都可以參考下, 考慮下會唔會太高纖

P.S. 南瓜呢, 太高纖啦, 個陣同仔仔去睇中醫, 佢唔建議比咁細個B食架, 佢話咁樣仲難去便便呀.....

原文章由 YYZ 於 08-11-2 01:11 PM 發表
有冇奶媽都遇過呢D問題? 乜唔係食人奶會便便 ...

大宅

唔該晒咁多位媽咪既tips ... 我會俾心機!

禁止訪問

大宅

同意呀, 每個BB都唔同, 個個E生講既野都唔同, 唯有乜都試下, 睇下邊樣啱, 總知唔會日日都食同一樣野/過量...

大宅

我阿 b 又係咁 , 之前未食固體 , 一日幾次 poopoo , 而家佢成幾日先去一次 , 今日仲要我用 vaseline 佢先有得去 , 仲要係條狀 , 唔係之前既水狀 , 唔知係未因為我一餐比幾款唔同既蔬菜煲粥仔 , 南瓜加粟米 , 你地阿 b 既poopoo 係未都係條狀 ?

大宅

係條狀呀 ... 幾日先去一次... 有時仲硬硬地 ... 但我問過其他媽咪, 日日都poo poo既BB都係條狀架, 但就軟身D囉

原文章由 wantan 於 08-11-8 21:04 發表
我阿 b 又係咁 , 之前未食固體 , 一日幾次 poopoo , 而家佢成幾日先去一次 , 今日仲要我用 vaseline 佢先有得去 , 仲要係條狀 , 唔係之前既水狀 , 唔知係未因為我一餐比幾款唔同既蔬菜煲粥仔 , 南瓜加粟米 , 你地阿 ...

大宅

原文章由 YYZ 於 08-11-8 22:55 發表
係條狀呀 ... 幾日先去一次... 有時仲硬硬地 ... 但我問過其他媽咪, 日日都poo poo既BB都係條狀架, 但就軟身D囉

咁我都冇咁驚 , 因為阿 b 出世都而家 , 我第一次見佢既 poopoo 係條狀

複式洋房

我b兩個半月全人奶但他已六日無去便便了,有問題嗎???

大宅

如果食得訓得, 冇喊多左, 個下腹摸落冇硬硬, 應該冇事...可能係冇野痾, 唔係痾唔出, 擔心既, 可以打去健康院/母乳熱線問下!

原文章由 kleung 於 08-11-9 17:01 發表
我b兩個半月全人奶但他已六日無去便便了,有問題嗎???

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊