烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

廚藝唔高,錯手買左豬腩肉,可以點整?

公爵府

回覆樓主:

蒜泥白肉

http://susu8824.pixnet.net/blog/post/115230232
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

炆腩肉
回鍋肉
鹽醃整鹹肉
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

紅燒肉
南乳芋頭炆腩肉
梅菜扣肉

珍珠宮

Up

公爵府

熱血金章 畀面勳章

簡簡單單鹵水都Ok

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

煮幾耐先淋同鬆化?

伯爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 5R2H 的帖子

要炆吓 ,熄火焗吓先會鬆化 ,長時間炆啲肉會散晒

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

jordinat 發表於 16-9-20 22:04
回覆 5R2H 的帖子

thank you

侯爵府

jordinat 發表於 16-9-20 22:04
回覆 5R2H 的帖子

吾怪之得我次次D肉散開哂
請問先煮大約幾耐,之後局,又要再翻煮嗎?

伯爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 leeleebaba 的帖子

個煲夠保暖,通常炆20分鐘,熄火焗分20鐘, 再炆10分鐘, 普市煲就要多少少時間

侯爵府

jordinat 發表於 16-10-9 22:51
回覆 leeleebaba 的帖子

個煲夠保暖,通常炆20分鐘,熄火焗分20鐘, 再炆10分鐘, 普市煲就要多少少時間 ...

吾該

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

5R2H 發表於 16-9-20 04:02
煮幾耐先淋同鬆化?
如果想炆豬肉淋,加粒冰糖就會好快食得,另外,加木瓜煮都可以令到肉鬆化。煮下熄火焗到凍再煮再焗又可以慳柴火又令到肉淋,不過最正都係煮完第二日翻熱食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

整東坡肉啦! 我常常整好 EASY!

上海菜食譜 - 東坡肉 CLICK HERE

*** 記得汁大火滾起後, 全程蓋蓋子調慢火炆!

男爵府

首頁

尾頁

跳至