懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問下呢,如果員工想簡前二後八,但公司吳比,迫員工前四後六,咁算吳算違法?

同埋好多人話要做夠一年啲產假先係有薪,否則無薪,咁即係做夠一年後大肚先有?定係首日產假時已做夠一年?定係生b夠一年?

有勞解答,謝謝

大宅

回覆:產假一問

應該唔犯法,我都係咁,被逼放前四後六

男爵府

15週年勳章

Angel_Rose 發表於 16-7-27 09:43
想問下呢,如果員工想簡前二後八,但公司吳比,迫員工前四後六,咁算吳算違法?

同埋好多人話要做夠一年啲 ...
冇犯法

勞工處 有寫
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf

放取產假

若得到僱主的同意,僱員可選擇在預產期前
2至4星期開始放產假。

如僱員沒有提出要求,或未得到僱主的同意,則須在預產期前
4星期開始放產假。

如僱員在未開始放產假前已分娩,則以分娩日爲產假開始的日期。
在這情況下,僱員須在分娩後
7天內將分娩日期通知僱主,並說明

10星期產假的打算。

產假薪酬
如僱員符合下列條件,便可享有產假薪酬:
1.在所訂定的產假開始前已按連續性合約受僱滿
40星期;
2.給予僱主懷孕及準備放取產假的通知,例如向僱主出示證實懷孕的
醫生證明書;及
3.如僱主有提出要求,已向僱主遞交醫生證明書說明其預產期。
僱員可享有
10星期有薪產假。僱主須在正常糧期支付產假薪酬給僱員。
產假薪酬的每日款額相等於僱員在「產假首天」前
12個月內所賺取的每
日平均工資的五分之四。如僱員的受僱期不足
12個月,則以該段較短期
間計算。

珍珠宮

工程進行中 發表於 16-7-27 10:17
冇犯法
謝謝你,其實呢,係因為連續做夠四十星期有尷尬位,前二後八嘅話,最尾果兩星期符合有薪產假嘅條件,如果前四後六就成段時間都係無薪產假

男爵府

15週年勳章

Angel_Rose 發表於 16-7-27 13:39
謝謝你,其實呢,係因為連續做夠四十星期有尷尬位,前二後八嘅話,最尾果兩星期符合有薪產假嘅條件,如果前 ...
敢就要睇下 你公司合約有冇寫
又或者睇下 你同事之前有冇放 前2後8
有一d 公司 硬性規定左 一定只可以前4後6

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

前2後8唔係間間公司都可以, 亦無犯法例, 必須在僱主同意下計.
不過產前一定最少2星期或不多於4星期, 除非你早產另計.

如果你去公立醫院生, 佢張懷孕證明最底的重要事項有寫的. :)

大宅

Angel_Rose 發表於 16-7-27 13:39
謝謝你,其實呢,係因為連續做夠四十星期有尷尬位,前二後八嘅話,最尾果兩星期符合有薪產假嘅條件,如果前 ...
連續做滿40星期係指你產假開始嗰一日已經做滿咗40星期,唔會得最尾兩星期係有薪假喎。不過有啲公司未必需要做滿40星期都可以放有薪產假,你睇清楚你公司policy點寫,同埋睇下有無寫明只可以放前4後6。
不過如果真係差嗰兩星期先至做滿40星期,我諗你公司都幾難比你放前2,你自己都會計咁你公司又點會唔計吖。

男爵府

引用:Quote:工程進行中 發表於 16-7-27 10:17 冇

原帖由 Angel_Rose 於 16-07-27 發表
係由你放產假開始當日計,由開始果日已做滿40星期先會有有薪產假。

大宅

露菲亞 發表於 16-7-27 17:44
前2後8唔係間間公司都可以, 亦無犯法例, 必須在僱主同意下計.
不過產前一定最少2星期或不多於4星期, 除非你 ...
請問通知公司有左要放產假,係咪到時政府醫院會比張懷孕證明交比公司架?定係拎自己係診所寫比我去政府排期果封轉介信就得啦?唔該~

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sheepbabybaby 發表於 16-7-28 07:28
請問通知公司有左要放產假,係咪到時政府醫院會比張懷孕證明交比公司架?定係拎自己係診所寫比我去政府排期 ...

你可以在政府醫院第一次產險時, 向醫生要懷孕證明書, 不過此證明書只發一次, 之後不會補發, 所以如有需要, 可自行影印備用.

向公司請假, 可以用醫院發的懷孕證明, 上面會寫明你的預產期係幾時.

大宅

露菲亞 發表於 16-7-28 14:25
你可以在政府醫院第一次產險時, 向醫生要懷孕證明書, 不過此證明書只發一次, 之後不會補發, 所以如有需要, ...
但政府第一次產檢要兩個月後,咁咪要好遲先可以通知公司。另外,係咪第一次產檢會話埋比我知預產期幾時架?都會寫埋係張懷孕証明到?

洋房

其實你診所驗孕個張有冇寫預產期?因為有啲診所會有,有啲會無,如果有預產期其實都已經可以交比公司,唔洗特登等政府,或者你有冇BOOK 私家產檢,因為私家通常早過政府做

大宅

sheepbabybaby 發表於 16-7-28 15:53
但政府第一次產檢要兩個月後,咁咪要好遲先可以通知公司。另外,係咪第一次產檢會話埋比我知預產期幾時架? ...

如果你政府產檢,就要耐D了~
如果你去私家產檢,就可能早D已經俾到有預產期的懷孕証明,看你需要,等不等到。

我個人就會拎驗孕證明先同老板單聲,有懷孕証明先請產假

大宅

JXC312 發表於 16-7-28 16:05
診所果張無寫預產期。私家產檢仲未搵呀,咁搵私家寫仲快。
唔該你。

大宅

露菲亞 發表於 16-7-28 17:57

如果你政府產檢,就要耐D了~
我都打算去再搵私家產檢,政府等太耐。診所果張無寫預產期,唔知公司得唔得。
唔該晒你。

大宅

sheepbabybaby 發表於 16-7-28 18:40
我都打算去再搵私家產檢,政府等太耐。診所果張無寫預產期,唔知公司得唔得。
唔該晒你。
...

樓主你幾多週? 通常都要十幾週先知預產期, 婦科醫生confirm 先會出到有預產期的證明.

大宅

無寫預產期都無所謂,可以比住公司當通知你懷孕。可以到你差唔多放產假之前再比埋張有預產期嘅copy公司都未遲啦

大宅

露菲亞 發表於 16-7-28 18:44
樓主你幾多週? 通常都要十幾週先知預產期, 婦科醫生confirm 先會出到有預產期的證明.
...
我咩都唔識,以為出懷孕証明就可以知埋預產期。診所驗孕果陣醫生都有同我講幾時預產期⋯

大宅

蕃茄媽 發表於 16-7-28 18:47
無寫預產期都無所謂,可以比住公司當通知你懷孕。可以到你差唔多放產假之前再比埋張有預產期嘅copy公司都未 ...
明白,唔該晒你。

大宅

sheepbabybaby 發表於 16-7-28 19:18
我咩都唔識,以為出懷孕証明就可以知埋預產期。診所驗孕果陣醫生都有同我講幾時預產期⋯
...
如果你要去醫院登記, 通常O個張驗孕證明係無預產期, 因為太早, 唔確定.

如果你要請產假, 即前4後6的, 就要有預產期的懷孕證明先可以請到.

不過樓主有需要一早請定產假??
其實有驗孕證明已經證明你有左, 可以同公司單聲.

首頁

尾頁

跳至