自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

打完會唔會發燒﹖有咩大反應ga﹖
約左打,但打完打算去玩,順便食海鮮,唔知得唔得﹖

珍珠宮

畀面勳章

大人定細路打針呀?

我成家都打左, 不過冇針後反應. 細仔(8個月)打左, 只係針口有一點紅色, 但係冇腫又冇發燒, 玩得又食得.

大宅

唔該先!
細路打,但打果日係婆婆生日,想去食大閘蟹,又話想去離島咁lor。

男爵府

原文章由 阿西 於 08-11-3 10:38 發表
打完會唔會發燒﹖有咩大反應ga﹖
約左打,但打完打算去玩,順便食海鮮,唔知得唔得﹖

我小朋友上星期都打咗, 姑娘話有機會發燒, 我小朋友就冇燒, 但係手臂有d 痛

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問第1次打係唔係要打2支??
咁係分開打..定一次過打呢???

大宅

原文章由 laam0416 於 08-11-3 10:46 發表
請問第1次打係唔係要打2支??
咁係分開打..定一次過打呢???

相隔4-6wk就得
如從未打過,先要打兩針

大宅

唔洗擔心,冇任何副作用呀..

大宅

原文章由 littlepigma 於 08-11-3 10:45 發表

我小朋友上星期都打咗, 姑娘話有機會發燒, 我小朋友就冇燒, 但係手臂有d 痛

咁c得,我支針好平下,發燒機會係咪大d﹖

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 阿西 於 08-11-3 10:48 發表

咁c得,我支針好平下,發燒機會係咪大d﹖

市面上流感針只係得幾隻牌子. 支針既價錢同本身既發燒機會冇關係. 發燒係因為自己同打落去既疫苗"打仗"抗衡緊, 唔係支針既藥唔好. 同一個支針, 打落另一個人度都未必有同樣反應.

禁止訪問

大宅

其實打佐流感針系咪真系好好多. 我個心依家 15/16 唔知同唔同 d 小朋友打好. 唔該分享下.

大宅

原文章由 Teresa 於 08-11-3 10:54 發表

市面上流感針只係得幾隻牌子. 支針既價錢同本身既發燒機會冇關係. 發燒係因為自己同打落去既疫苗"打仗"抗衡緊, 唔係支針既藥唔好. 同一個支針, 打落另一個人度都未必有同樣反應. ...

唔同人有唔同反應,呢個道理我明白。我只係驚弓之鳥,因為曾經試過打針之後有好大敏感反應,枝針唔係大藥廠出,係細廠,後來醫生幫我check成份,原來副成份唔同,果樣野就係引起我敏感既源頭,所以心理上就覺得平針,藥廠用料無咁靚,敏感反應就相對大咁lor。

頭先問左姑娘,佢話有機會有燒呀,佢叫我唔好食海鮮,因為針成份已經有蛋白,怕增加敏感機會wor。

首頁

尾頁

跳至