自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

各位萬能JM, 有無人可以教我點寫解僱信 (唔係工人果D)

係咪一定要係信入面寫明解僱原因? 萬分感謝

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 poekea 的帖子

就係搵唔到先上黎問

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有contract, 你可以寫 pursuant to clause xxx of the employment contract dated xxx, I hereby give you xx days notice to terminate the contract.

We take this opportunity to thank you for your contribution (list 佢幫到你咩忙) during the employment period.

唔一定要寫原因,睇你其實用咩原因解僱佢… 如果contract 裏面有寫,例如clause 3 寫如果唔聽指令就可解僱,你咪可以寫話pursuant to clause 3… 你search google termination letter, 應該會有好多template喎?

wcpcelia    發表於 16-7-28 14:23

珍珠宮

回覆 catcatcati 的帖子

多謝你回覆其實係個同事工作表現欠佳, 老細同佢傾, 佢要公司出面炒佢, 補多一個月比佢即走, 老板應承左, 咁果封信應該點寫?
有咩要寫? 我只怕到時有咩閃失上勞工處就麻煩, 我公司無HR無ADMIN, 多謝幫忙

珍珠宮

引用:回覆 poekea 的帖子就係搵唔到先上黎問

原帖由 miumiu0101 於 16-07-28 發表
回覆 poekea 的帖子

就係搵唔到先上黎問
有喎~~~

https://www.google.com.hk/search?client=ms-android-om-lge&ei=Wp6ZV9vEC4S30gSgjaagAg&q=dismissal+letter+sample&oq=dismissal+letter&gs_l=mobile-gws-serp.1.1.0l5.5234.11503.0.12056.22.19.0.12.12.0.323.2911.0j14j2j2.18.0....0...1c.1j4.64.mobile-gws-serp..5.17.1215.3..41j0i131j0i3j0i67j0i10.hRMe16Ct-Lo

當然要搵完範例再改野啦~

翡翠宮

自己上網搵template , 幾十個任揀.

唔好咁懶啦

珍珠宮

引用:自己上網搵template , 幾十個任揀. 唔好咁

原帖由 Dwmn 於 16-07-28 發表
自己上網搵template , 幾十個任揀.

唔好咁懶啦
點止幾十~

珍珠宮

我都只係問下有無一D可以同香港切合返D既信可以參考下啫, GOOGLE果D全部都係外國, 同埋比較複雜, 我想要D簡單少少, 攞D意見啫

我唔係懶, 只係唔想封信寫得太多, 到時有位比人入告就好煩

其實係咪可以簡單寫佢因為表現不乎職位要求, 所以被要求離職, 即日生效就可以
我真似唔知先係呢度問

伯爵府

補足哂錢就ok, 即使不寫原因亦可,被要求離職有點怪 ,是你老闆想寫被要求, 炒佢補錢便是。

你最尾寫個幾句都ok的。

珊瑚宮

miumiu0101 發表於 16-7-28 12:05
各位萬能JM, 有無人可以教我點寫解僱信 (唔係工人果D)

係咪一定要係信入面寫明解僱原因? 萬分感謝

係咪要比原因……係,最好比埋,避免人哋日後話你無理解僱,claim 里其他嘢

坦白講,英文唔係難,但應該係要熟勞工法例先,呢度jm 雖然係萬能,但唔係人人有時間同里抽絲剝繭

珍珠宮

引用:我都只係問下有無一D可以同香港切合返D既信

我都只係問下有無一D可以同香港切合返D既信可以參考下啫, GOOGLE果D全部都係外國, 同埋比較複雜, 我想要D簡 ...
如果你真係咁擔心,我建議你問勞工處

因為每個行業工種case可能有唔同

再者,萬一我地講錯講漏令貴公司賴野
唔通你用“bk講㗎喎”去defense?

伯爵府

被要求離職是點寫, 炒人通常寫the company decided to terminate 。。。。。。。with immediate effect.

被要求離職好似就吾算炒, 即叫佢自己走, 吾知有無理解錯。

珍珠宮

回覆 karenkatte 的帖子

多謝你意見, 咁我知封信點寫了, 謝謝

珍珠宮

終極熊貓 發表於 16-7-28 14:42
如果你真係咁擔心,我建議你問勞工處

因為每個行業工種case可能有唔同
我唔係咁意思, 我係真係驚寫多錯多我真係想問意見, 係意見, 唔係咩DEFENSE

如果你真心想幫我, 我萬分多謝
但如果想挖苦我, 就可以停了

BUT ANYWAY 多謝你的回覆

伯爵府

補足哂錢就ok, 記住補足, 香港並沒有不公平解僱法, 所以補錢是重要過寫原因。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+karenkatte+的帖子多謝你意見,+咁我知

回覆 karenkatte 的帖子

多謝你意見, 咁我知封信點寫了, 謝謝
仲有,解僱補錢一定要有一張用公司letterhead 列明所有人工,有薪大假(轉為錢多錢),賠償,代通知金....等所有錢銀,列明點計,仲要一式兩份俾嗰位同事簽名確認

珍珠宮

karenkatte 發表於 16-7-28 14:44
被要求離職是點寫, 炒人通常寫the company decided to terminate 。。。。。。。with immediate effect.
...
可能我表達得唔好
其實我係會咁寫

" This termination letter is to formally notify you that your employment will terminate effective as of today. The reason for the dismissal ....................."

唔知有無咩問題, 因為我睇到有篇舊新聞, 話"如果無表明理由去解僱, 屬無理解僱, 可以罰15萬"
咁上下意思

珊瑚宮

回覆樓主:

里封信冇講賠一個月通知期比佢噃

伯爵府

miumiu0101 發表於 16-7-28 14:58
可能我表達得唔好
其實我係會咁寫
咁你寫明都好, 清清楚楚。

首頁

尾頁

跳至