跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 LamCoco 於 08-11-10 17:38 發表
燊燊食奶時間係.....
10:00-10:30 6安奶
13:30-14:00 大人碗一碗粥
17:30-18:00 6安奶
21:00-21:30 大人碗一碗粥
00:30-01:00 6安奶

時間 & 份量會唔會有問題呢

...

燊燊唔夠飽會叫你比佢食,咁你又駛乜擔心佢o既份量喎!我覺得兩粥三奶 ok 喎,我加麥皮比言言都係因為姑娘話佢磅數麻麻同埋我成日都覺得佢食人奶唔多之嘛!

大宅

原文章由 kk352006 於 08-11-10 18:19 發表
你地就好啦~ bb可以食到咁多粥仔, 我妹妹每次都係食10幾啖就唔肯同我再食啦~ 係都要食奶.

慢慢啦!bb 係咁有性格,要食時擘個口大一大,唔要時就閉口唔開……

別墅

原文章由 little-angie 於 08-11-11 01:28 發表

燊燊唔夠飽會叫你比佢食,咁你又駛乜擔心佢o既份量喎!我覺得兩粥三奶 ok 喎,我加麥皮比言言都係因為姑娘話佢磅數麻麻同埋我成日都覺得佢食人奶唔多之嘛! ...

加麥皮有咩好呀,可以點食呢,言言幾磅呀

子爵府

你有所不知........ 燊燊係唔會叫食0架!! 即使唔夠飽佢都唔叫... 除非真係勁勁勁肚餓~~

原文章由 little-angie 於 08-11-11 01:28 發表

燊燊唔夠飽會叫你比佢食,咁你又駛乜擔心佢o既份量喎!我覺得兩粥三奶 ok 喎,我加麥皮比言言都係因為姑娘話佢磅數麻麻同埋我成日都覺得佢食人奶唔多之嘛! ...

子爵府

唔係話一歲之後先好食麥皮咩

原文章由 wah007 於 08-11-11 01:52 發表

大宅

原文章由 wah007 於 08-11-11 01:52 發表

你平時會有肉有菜有生果有飯類,咁加埋麥皮 (CEREALS & GRAINS) 咪更全面囉!同埋可以慢慢等佢越嚟越似大人飲食咁。
言言女一個月前磅得 17磅多 d (9個月) 咋!
呢度 d 姑娘 (英國) 一早就叫我比三餐固體,係我唔想言言咁急食咁多硬嘢之嘛,所以响九個月先加多咗麥皮比佢食囉!
我暫時都係比 bb 麥皮,其實姑娘話比大人麥皮都無所謂喎!不過記住要用 full cream milk,唔好用 skim 嗰類,因為 bb 呢家仲係好需要脂肪,不過我暫時仲係用奶粉開麥皮。

[ 本文章最後由 little-angie 於 08-11-11 22:37 編輯 ]

大宅

原文章由 LamCoco 於 08-11-11 02:03 發表
你有所不知........ 燊燊係唔會叫食0架!! 即使唔夠飽佢都唔叫... 除非真係勁勁勁肚餓~~

言言都係咁,成日好似唔憂我唔比佢食咁……
咁燊燊食完一碗粥仔仲有無想食?如果有就慢慢加多 d 比佢,然後睇吓佢下餐食奶係咪仍然相同份量,如果係就可以 keep 住比多咗o既份量啦!

大宅

原文章由 LamCoco 於 08-11-11 02:04 發表
唔係話一歲之後先好食麥皮咩

邊度話o架?

係咪因為成日話一歲之後先可以飲牛奶?

[url=]Why should I wait until after 1 year to introduce milk?[/url]

One of the main reasons you should wait until after baby is 1 year old to introduce milk as a formula/breast milk replacement is that milk/dairy hinders the absorption of iron in the body. Milk is also much harder for baby to digest than breast milk or infant formula.

Milk by itself does not contain all the nutrients of breast milk or formula and should never be used as a substitute until after 1 year of age.
The cooking of the food that contains the milk will aid in breaking down the milk proteins so that many babies who are 8 months+ are able to have baked goods that contain milk.

我之前係比言言食即食 bb 麥皮,所以 d 奶係煮過同埋份量唔係太多。就好似 bb yogurt 同埋 cheese,呢類食品都係有奶成份,但係因為處理過所以 bb 八個月大 (如果 bb 本身對奶無敏感) 之後都可以食o架!

http://www.wholesomebabyfood.com/dairy.htm

首頁

尾頁

跳至