自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果有一個親人,好親的,但佢對你做過一啲好衰既野,衰到你講過老死不相往還!但突然有一日呢個親人身體有事,只有你先可以救到佢,你會選擇救定唔救呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

對自己身體會否好大傷害?我諗我會

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:如果有一個親人,好親的,但佢對你做過一啲

原帖由 janet 於 16-07-30 發表
如果有一個親人,好親的,但佢對你做過一啲好衰既野,衰到你講過老死不相往還!但突然有一日呢個親人身體有 ...
捐骨髓? 捐腎?

男爵府

引用:如果有一個親人,好親的,但佢對你做過一啲

原帖由 janet 於 16-07-30 發表
如果有一個親人,好親的,但佢對你做過一啲好衰既野,衰到你講過老死不相往還!但突然有一日呢個親人身體有 ...
例如捐腎呢d? 我唔會囉,要錢醫病都仲可能會借,除非一直感情好好,唔係既話就順其自然啦,佢冇得救都唔係你責任,幫人都要睇能力啦..

子爵府

要睇吓「好衰嘅嘢」有幾衰

如果阿叔喺你小時侯非禮過你
咁我估你都冇可能捐個腎俾佢

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:如果?

唔影響身體,會

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要知有幾衰先下到決定

男爵府

畀面勳章

好衰既野如果係關於肉體上既傷害,我一定唔會幫,如果係金錢上傷害,我會幫!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

別墅

回覆樓主:

種種case不同。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

睇情況,睇下對身體有無影響先。

男爵府

janet 發表於 16-7-30 22:58

發生過嘅事,無可能當無發生過。但我若遇到類似情形嘅話,心裏點唔想救佢都好,但行動上真係做唔出,呢一刻我係咁唸,會選擇出手相助!

wcpcelia    發表於 16-8-1 11:20
barbora

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係心靈上既傷害!例如係,你好細個時就唔要你既爸爸或媽媽!到你大左,佢對你仍然不聞不問!你救到佢既,可能係捐腎,捐肝,捐骨髓,大家又會唔會?

公爵府

janet 發表於 16-7-30 23:31
係心靈上既傷害!例如係,你好細個時就唔要你既爸爸或媽媽!到你大左,佢對你仍然不聞不問!你救到佢既,可 ...

如果係咁情況,即無感情可言,我唔會。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果件事真的令你好痛,我諗不用多講你都唔會理佢,你理佢即係果件事傷害不是好大/或你已選擇原諒他,只係自己曾經講過這些說話唔知點返轉頭?

問題1如果你有想過幫佢就幫,幫人係出於真心,同前因後果無咩關係?難度幫一個唔識的人你會想前世是否佢幫過自己?

問題2如果真係想幫,要考慮幫忙的事對自己身體傷害有幾深,佢有問題不是你弄成沒有意務去幫,萬一手術/後遺症風險高,對你整個家庭又有咩影響?例如你係家庭經濟支柱/有小朋友需要你照顧....幫人時都要評估自己可承受的風險,否則幫了人卻害了自己家庭是不值的。

伯爵府

414928 發表於 16-7-30 23:38
如果件事真的令你好痛,我諗不用多講你都唔會理佢,你理佢即係果件事傷害不是好大/或你已選擇原諒他,只係 ...

問題就係呢度,假設我唔想幫,但啲三姑六婆,一人一把口,話你見死不救,又會話,點講都係你父母,點可以咁樣,39547你又救,自己父母你就唔救,咁你又會點做呢?
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

公爵府

janet 發表於 16-7-30 23:58
問題就係呢度,假設我唔想幫,但啲三姑六婆,一人一把口,話你見死不救,又會話,點講都係你父母,點可以 ...

唔會理d三姑六婆,佢地把口話人容乜易,試下叫佢地捐呀!
只有你自己先可以決定捐定唔捐,唔好受人影響

珍珠宮

當然會啦。無咩重要得過生命

男爵府

回覆樓主:

睇有幾親
我諗 除左父母 兄弟姐妹
仔女外
如果佢對我做過好衰既野 ,
我未必會幫,
但如果佢對我好既,
就算唔係親人我都會幫,
我承認,我係好現實,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

janet 發表於 16-7-30 23:58
問題就係呢度,假設我唔想幫,但啲三姑六婆,一人一把口,話你見死不救,又會話,點講都係你父母,點可以 ...
都係要睇返第二點同幫左成功率有幾高?我是為自己生存,並不是為三姑六婆,要見先有說話聽,唔見就聽唔到,問題係你自己想點,三姑六婆不是我考慮的因素,因我一向性格都是如此,閒言閒語對我起不了作用。

子爵府

畀面勳章

janet 發表於 16-7-30 23:31
係心靈上既傷害!例如係,你好細個時就唔要你既爸爸或媽媽!到你大左,佢對你仍然不聞不問!你救到佢既,可 ...

媽媽會,當還返佢十月懷胎,經歷生產十級痛,用條命去搏之苦

爸爸則不會

首頁

尾頁

跳至