婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我地平時請62,99,姑仔,叔仔食野,玩外,而家叔仔仲要叫埋條女嚟食,呢條8婆同叔仔次次late, 食野次次問今餐價錢但冇次會俾錢,仲要話菜式唔合乎佢口味,好啦…一齊去玩仲叫我買埋入場票同代幣俾佢地玩

我忍唔住,講明冇理由要包埋條女既膳食同玩樂囉,我地平時勁慳,但佢地就慌死蝕咁…之後,我話叫佢地出番自己個份錢,條女話係我地迫佢唔駛俾錢,咁ok,明曬

之後,條女知道係要俾錢既就缺席,如果係新年拿利是或唔駛錢既就出席,不過我勁開心,因為以後可以慳番筆

子爵府

要剷就剷叔仔先

wcpcelia    發表於 16-8-3 17:02

珍珠宮

回覆:我冇必要養埋你條女囉

認同。。問題係叔仔度!

公爵府

最討厭呢d人,企硬,咪益佢,支持你做法!

大宅

引用:話說我地平時請62,99,姑仔,叔仔食野,玩

原帖由 sybb2014 於 16-08-01 發表
話說我地平時請62,99,姑仔,叔仔食野,玩外,而家叔仔仲要叫埋條女嚟食,呢條8婆同叔仔次次late, 食野次 ...
過年封兩封十蚊夠了!

nataliepopo    發表於 16-8-3 15:49

公爵府

你叔仔與我叔仔是否......同一人 ? 我叔仔當年拍拖足足十年.而佢條女每星期都去男家食晚飯(已成為指定動作)從未俾過一毫子.(叔仔也未俾過一毫子)有時系99煮.多數系去酒樓(由我C6埋單)而當時99的免稅額也是叔仔獨吞(但佢從未供養過99)話說叔仔條女食足男家十年有多.但從未出過一毫仔.仲好意思以有錢女的姿態而自居.經常系99面前中傷我外家.說我外家好窮(我外家住系依利沙白大廈)前年我C6先至話我知呢條8婆的外家是住系葵涌村(OR葵興村)認真吹脹

大宅

我地係同叔仔講,叫佢同條8婆講埋,既然叔仔要扮野帶人豪食,咁佢自己咪俾番錢囉

大宅

coha 發表於 16-8-2 10:10
過年封兩封十蚊夠了!
條8婆冇叫我地,冇買禮,只係著件低胸背心加超短褲嚟,基本上我屋企人都睇到佢胸罩同底褲個顏色,如果俾廿蚊,我諗係當係係深水埗睇企街既費用囉

大宅

美之選468 發表於 16-8-2 11:13
你叔仔與我叔仔是否......同一人 ? 我叔仔當年拍拖足足十年.而佢條女每星期都去男家食晚飯(已成為指定動作 ...
姊妹,我地一家好好傾,我地身邊既叔仔都係一樣,叔仔拿盡著數,但係99要求額外家用就1蚊都話俾唔到,叔仔連自己家庭電器壞左,都想搵水魚買

男爵府

sybb2014 發表於 16-8-1 23:14
話說我地平時請62,99,姑仔,叔仔食野,玩外,而家叔仔仲要叫埋條女嚟食,呢條8婆同叔仔次次late, 食野次 ...

真係好乞人憎!
有時唔係話計較唔想請埋,而係態度嘅問題
扮下野都要掛
如果新年餅都無盒,我贊成比兩封十雞佢

公爵府

sybb2014 發表於 16-8-2 13:46
我地身邊既叔仔都係一樣,叔仔拿盡著數,但係99要求額外家用就1蚊都話俾唔到,
哎呀.....証明是.....同一人呀

伯爵府

應該爆叔仔囉!男人老狗要家人養自己條女,唔係佢個女呀!
係我就一早同老公,6299,講清楚叔仔要負責返佢自己既人。

公爵府

sybb2014 發表於 16-8-2 13:41
基本上我屋企人都睇到佢胸罩同底褲個顏色,如果俾廿蚊,我諗係當係係深水埗睇企街既費用囉

嘩.....我都話左系同一人啦....真系無錯GA.有乜理由連叔仔身邊條女的質素都系一模一樣 ? 我叔仔身邊果條8婆也是最喜歡裝胸做勢的.記得有一次新年眾親友聚會在佢屋企(此時她已經與叔仔結婚)佢故意把廁所的污周藍內放一件女性胸圍(新的)...而且是故意的.因污周藍內根本沒有任何污周衫.只有這只全新的女性胸圍.上面還有SIZE.牌仔.而當時來聚會的男親友眾多.很明顯她是別有用心的.而且在傾計當中她忽然的說 "我夜晚從來不聽男人電話的 " (當時眾人的談話內容完全興此事無任何關聯)她忽然的冒出一句奇怪的說話.很有此地無銀三百兩的感覺我真想問她" 乜你一到夜晚就有很多男人打電話俾你嗎? 你是做 G 的嗎 ? 生意如何呀 ? " 睇來魚搵魚.蝦搵蝦是真的.此兩公婆認真登對呀

大宅

其實有時請食野真係冇咩所謂,但係成日扮曬話事人咁,真係好乞人憎囉…仲要條女想做企街搵食,我都未必想睇啦

水晶宮

我都做過大家口中"條女"
當年我男友叫我去佢家的聚餐,我真係無諗過要夾返錢.
不過,我男友係大仔,而且我唔會多多聲氣,世伯伯母都好鍾意我.世伯叫裁縫上門度身做西裝都會問我意見用邊隻料、咩款,伯母又成日買野比我.唔知男友兩個妹妹有無覺得我痴餐呢

公爵府

引用:我都做過大家口中\"條女\"當年我男友叫我去佢

原帖由 方方媽媽 於 16-08-02 發表
我都做過大家口中"條女"
當年我男友叫我去佢家的聚餐,我真係無諗過要夾返錢.
不過,我男友係 ...
話說當年拍拖同男家食飯,我都唔會夾錢,不過男友就當然有俾錢。我亦係好有禮貌,唔會“亞亞咋咋”多多聲氣,人哋叫咩我食咩。
咁佢哋兄弟姊妹各自有另一半,另一半都唔會夾的,係佢哋自己幾個除開嚟夾。

伯爵府

我當年都冇夾錢,我根本都唔想成日出席,間唔中一次半次羅。嫁左食完飯係老公佢地兩兄弟輪流比錢。我岩岩諗起老公家姐個衰仔女朋友就係痴餐王,其實老公家姐全家都係痴餐王,次次都係我老公或佢大老比錢,老公家姐次次坐定奉旨有人埋單,就算佢家姐老公都係想趙完鬆,甘佢個衰仔同女朋友更加唔駛講啦

翡翠宮

你個叔仔就好有問題喇,呢D嘢都係佢搞出嚟

子爵府

畀面勳章

條女唔知醜, 叔仔都有負任, 首先唔知點解做阿哥既就次次都要請D細佬妹(因為我C6都係咁), 再講, 佢地有手有腳, 仲要請佢地都已經好唔妥, 仲要帶埋條女黎痴飲痴食, 只會顯示倒呢個叔仔有幾無能, 自己條女都養唔起
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

公爵府

Tingche 發表於 16-8-2 17:33
首先唔知點解做阿哥既就次次都要請D細佬妹(因為我C6都係咁), 再講, 佢地有手有腳, 仲要請佢地都已經好唔妥, 仲要帶埋條女黎痴飲痴食,
對呀 !....我也是用此話來教育我C6的呀 ? 我仲問C6 "你媽媽當初生下眾多兒女的目的就是為左俾你這位哥哥增添多些負擔的嗎?(C6不是最大的.上有哥.姐) 宜家再背埋細佬妹的另一半.連細佬妹家中的工人也要你背埋? (姑仔每次來食飯除左一家大小之外連工人姐姐也帶埋來)你是不是欠左佢地呀 ? (注: 99的一切生活開消只有我C6一人承擔.其他兒女不肯分擔.但就搶奪99的免稅額)

首頁

尾頁

跳至