論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救~~~工人做咗三個月,佢頭先同我講話佢媽媽啱啱9點鐘過咗身,話要放7-10日返菲律賓,
我無辦法唯有答應,請問我有咩可以做保障到自己?
平時見呢度D SIS會比工人簽定張agreement, 可以比sample 我參考嗎?
URGENT~~ 因為姐姐今個星期四就飛了~謝謝!!

子爵府

ashin 發表於 16-8-2 00:32
求救~~~工人做咗三個月,佢頭先同我講話佢媽媽啱啱9點鐘過咗身,話要放7-10日返菲律賓,
我無辦法唯有答應,請 ...
我冇寫過俾工人,我諗重點如下:
1)要工人自己寫,簽名
2)工人向你要求放假,原因
3)放假日期
4)放假旅費由工人自己全部負責
5)工人預計何年何月何日放假完畢,回你家继續工作
6)若到期未返,僱主有權利認為工人辭職,及追討代通知金
7)留下菲律賓联络電話

唔好出晒D糧,同借錢俾佢

珊瑚宮

工人名叫黎呂悠
玩具萬歲!

珊瑚宮

可能無帛金,無免費機票........又唔走住

玩具萬歲!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

fitfish 發表於 16-8-2 09:42
可能無帛金,無免費機票........又唔走住

無錯,乜都無得比。
另外簽定—份若不準時回港,當自動離職,呢樣最重要!
指定日子不返来,你即通知入境處便可中斷合約。

大宅

一定要佢親自寫? 我預備比佢唔得?
不好意思,我係第一次請工人,乜都唔識

珊瑚宮

呢D老雀工人,見主人好恰

想反鄉hea下,最好有有薪假期,免費機票, 仲有幾千水腳

呢d藉口萬試萬寧

如用普通借口, 你會放她假嗎?
玩具萬歲!

大宅

點解佢放假機票要包比佢? 點解做得3個月有7-10有薪年假?
即使過左3個月都係按返年假既百分比放比佢~
即7日一年(12個月/7日=1.71日有薪年假)
同埋你記得唔好出足糧比佢呀~係封信寫明淨返果D等佢返來先出~

大宅

25號已經出咗糧...
佢話我比佢放7日的話可以扣佢6日人工, 同埋機票佢自己出,我唔會出比佢,
咁其實係咪可以信佢個埋由係真?

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

正式黎講,佢剛做滿左三個月,只能享有1.74日大假(當佢有2日,首年7日大假),如果佢要放7-10日,咁果5-8日就係no pay,要扣人工

呢一個月唔好出糧比佢,等佢返到黎report duty先好出
另外我會同佢傾,機票要佢自己買,收據留比你,等佢返到黎你先比錢,同埋當佢預支續約時來回機票既其中一程 (咁樣唔知work唔work)

子爵府

ashin 發表於 16-8-2 15:27
一定要佢親自寫? 我預備比佢唔得?
不好意思,我係第一次請工人,乜都唔識
俾D嘢佢做吓,叫佢draft, 俾你睇同改,加你想要嘅points
係工人自己寫,真實的

你又唔係佢秘書,佢識字嘛!

大宅

winnie842 發表於 16-8-2 16:41
正式黎講,佢剛做滿左三個月,只能享有1.74日大假(當佢有2日,首年7日大假),如果佢要放7-10日,咁果5-8日 ...
"另外我會同佢傾,機票要佢自己買,收據留比你,等佢返到黎你先比錢,同埋當佢預支續約時來回機票既其中一程 (咁樣唔知work唔work"

我唔會買比佢~一來急買機票貴好多二來第時佢反口我都好大獲三來佢今次無回頭我咪大獲?

樓主講左已經出左糧比佢了......OO

珊瑚宮

我會全部 no pay 假, 返來復工幔漫計

玩具萬歲!

子爵府

ashin 發表於 16-8-2 16:35
25號已經出咗糧...
佢話我比佢放7日的話可以扣佢6日人工, 同埋機票佢自己出,我唔會出比佢,
咁其實係咪可以 ...
點解放7日,扣6日人工呀?
佢當星期日有假期?

都冇做嘢,何來有薪休息日?唔通放足一個月,俾佢4日人工呀?

佢放假嗰個月,咪按比例計糧,做咗幾多日,計幾多日糧

機票唔使理佢,唔使番嚟預支,回鄉機票只是 “完约“ 才俾的單程機票

大宅

頭先contact咗agent, 佢話叫工人寫定resign letter比我,但係日期留空,萬一佢真係唔返黎就自己填上back date, 再交比入境署。

咁做又得唔得呢?

珊瑚宮

ashin 發表於 16-8-2 17:05
頭先contact咗agent, 佢話叫工人寫定resign letter比我,但係日期留空,萬一佢真係唔返黎就自己填上back date ...
no
玩具萬歲!

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

歌莉泡泡 發表於 16-8-2 16:55
"另外我會同佢傾,機票要佢自己買,收據留比你,等佢返到黎你先比錢,同埋當佢預支續約時來回機票既其中一 ...
oo...咁樓主既bargaining power已經所淨冇幾啦~

大宅

fitfish 發表於 16-8-2 17:11
no
fitfish:
請問點解NO? 可以講原因嗎?

大宅

同埋可唔可以叫佢寫明如果大肚都要自動辭職?

珊瑚宮

你改人D野 ., 她說從無咁寫過.....法律上可稱為偽做文書

等於李嘉成比張巳簽名空白支票你, 你填一千萬去拿錢, 李加成反口吾認數
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至