自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代友人問:因為分體式冷氣屋外部機太大,安裝位置不合大廈公契;已收管理處警告信2次,並說下一步會發律師信。大家有遇過嗎?如果唔理會,後果會點?

大宅

Lindytiger 發表於 16-8-2 14:25
代友人問:因為分體式冷氣屋外部機太大,安裝位置不合大廈公契;已收管理處警告信2次,並說下一步會發律師 ...

只可以拆,一係就唔理,到時管理公司幫你拆

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

拆咗佢安窗分啦 攪到出律師信就好煩

伯爵府

代友人問:因為分體式冷氣屋外部機太大,安裝位置不合大廈公契;已收管理處警告信2次,並說下一步會發律師 ...

佢地有權釘契,叫佢拆咗佢啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會報屋宇署。等屋宇署跟進。同時釘你契

男爵府

回覆:冷氣分體安裝位置不合大廈公契

試過,隔離屋投訴,佢話太近佢外牆,有熱氣,用大厦公契投訴。重裝了。

男爵府

我新屋想裝大部d分體,大廈寫明唔俾散熱大過窗口機位,我地唯有裝窗口分體,雖然無咁凍,同無一級能源標籤,裝修公司過唔理大廈公契自己死都要裝出去,會俾人告,我寧願唔駁,你朋友快快拆左去啦

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

我住的又要裝窗分,不能裝分體,所以電費貴都無計

男爵府

kiki珊 發表於 16-8-2 21:03
我新屋想裝大部d分體,大廈寫明唔俾散熱大過窗口機位,我地唯有裝窗口分體,雖然無咁凍,同無一級能源標籤 ...

因為窗口式分體最多1.5 匹,唔夠個廳用。而個窗係飯廳,裝窗口式又到個客廳唔夠凍,所以好煩。

男爵府

Lindytiger 發表於 16-8-2 22:10
因為窗口式分體最多1.5 匹,唔夠個廳用。而個窗係飯廳,裝窗口式又到個客廳唔夠凍,所以好煩。
...

我廳個部2匹

侯爵府

回覆:冷氣分體安裝位置不合大廈公契

唔夠涼就加多把風扇,或者望下樓上樓下用乜野,唔會為咗咁小事同管理處反面,更冒上釘契風險。

侯爵府

你裝之前冇申請?裝完先話要拆?

首頁

尾頁

跳至