自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:ICbaby 發表於 16-8-2 20:41 咁你有

原帖由 kachunma 於 16-08-02 發表
我仔讀得好好,好開心,雖然中一時曾因英文唔適應而要上補底班,多得老師鼓勵,成績一路追番上去,呢2年学校亦 ...
Tks your info.我女都系“慢金油“
學校有冇樂团?

男爵府

ICbaby 發表於 16-8-2 20:58
Tks your info.我女都系“慢金油“
學校有冇樂团?

學校有好多團隊的,管弦樂團和合唱團也有,我仔是合唱團成員(emoji)(emoji)

侯爵府

畀面勳章

kachunma 發表於 16-8-2 19:56
我仔入讀李國已2年了,今年升中三,想當年選李國是因為仔已好討厭傳統的学校,他覺得津官的中学唔啱佢,他想選 ...

你仔小學本身也是英小嗎? 我女讀地利亞小學,升中都可能會揀呢間。學費貴唔貴?

侯爵府

回覆樓主:

我識幾個校友屋企又有錢,人又叻

男爵府

beiette 發表於 16-8-2 21:04

你仔小學本身也是英小嗎? 我女讀地利亞小學,升中都可能會 ...

我仔是讀傳統的中文私立小學,但英文是讀深一年的,李國的学費,剛過呢年中二是2仟玖佰幾左右^^

水晶宮

kachunma 發表於 16-8-2 20:10
学校校風好好,雖然是多不同國藉的学生,但大家都相處得好好(我仔2年都是讀精英班,是和外藉一齊上課的,所以 ...

我同你睇法相近,小朋友長大了,可以建立自信發揮所長,非常重要!

請問李的學費如何?你小朋友參加的係咩比賽?其實仲有咩活動俾學生選擇?來緊幾時open day?我都好有興趣去了解下。謝謝指教

男爵府

ac917 發表於 16-8-2 21:23
我同你睇法相近,小朋友長大了,可以建立自信發揮所長,非常重要!

請問李的學費如何?你小朋友參加的係 ...

我仔中二呢年学費,2仟9佰幾一個月,我仔個比賽是世界機關皇大賽,香港初賽,頭三名再過台灣參加總決賽,學校有好多課外活動的,最熱門既,红十字會、Air cadet、管弦樂團、合唱團、乒乓球隊、足球隊……等,有興趣可上校網看^^

男爵府

ac917 發表於 16-8-2 21:23

請問李的學費如何?你小朋友參加的係 ...

來緊應該10、11月左右會有open day^^

男爵府

請問功課多嗎?唔知見試會不會好難?

水晶宮

kachunma 發表於 16-8-2 21:56
來緊應該10、11月左右會有open day^^

謝謝你

大宅

回覆 Co_Co 的帖子

我仔都係讀李國寶中學, 這校不錯, 老師很關愛學生, 我仔的班主任很細心, 而且很愛護他們, 因此班中的同學都很喜歡班主任。這校老師很不錯, 常常鼓勵學生, 這樣可增加學生的自信心, 功課量有時多, 有時不多, 但如在假期前自然功課多一點, 但我仔都應付得到。

男爵府

Co_Co 發表於 16-8-2 22:51
請問功課多嗎?唔知見試會不會好難?

入学面試,我覺得學校較重視家校合作(因除面見小朋友外,還要見埋家長的),這方面我覺得好好,可以比家長更了解學校,想當年仔面試,到家長面見時,我問老師問題仲多過老師問我地,老師好有耐心一一為我解答,所以就算佢地未取錄我仔,學校比我既印象巳好好^^

侯爵府

畀面勳章

kachunma 發表於 16-8-2 19:56
我仔入讀李國已2年了,今年升中三,想當年選李國是因為仔已好討厭傳統的学校,他覺得津官的中学唔啱佢,他想選 ...

聽你咁講,睇得出你目標好明確,我自己1516,有時會驚讀呢類學校會跟唔上程度,影響公開試,但有時又諗學業係小朋友,應該跟佢地需要去揀,總之無限loop

男爵府

beiette 發表於 16-8-3 15:58
聽你咁講,睇得出你目標好明確,我自己1516,有時會驚讀呢類學校會跟唔上程度,影響公開試,但有時又諗學 ...

我覺得你要同小朋友傾清楚,究竟佢想要D乜,鐘意怎去学習,再同佢分析吓什麼学校啱佢,老實說,想當年選李國後,我都有同仔去其他津官校叩門,仔好合作同我去面試,比佢叩到一間地區名校,當然我梗係想,若仔喜歡既,我就唔使比多6年学費,但最後,仔話始終不喜歡傳統中学的教学,佢想同不同國藉的同学一齊讀書,而且佢話以英文水平來說,始終李國英文好好多,所以最後放棄左果間名校,我覺得,讀書果個是小朋友,不是父母,所以我不會迫佢,入讀只由父母安排的学校,不防同小朋友傾吓,看看他心目中想要是什麼^^

男爵府

kachunma 發表於 16-8-3 17:08
我覺得你要同小朋友傾清楚,究竟佢想要D乜,鐘意怎去学習,再同佢分析吓什麼学校啱佢,老實說,想當年選李國後, ...

以我既思维,讀Band1唔一定入到大学,讀band3唔一定無前途,只是睇讀書果個学生既心態,適合適應既,只要有自信,肯努力,Band3都可出狀元^^

candyreeve    發表於 16-8-3 17:37

大宅

回覆 kachunma 的帖子

Agreed

侯爵府

畀面勳章

kachunma 發表於 16-8-3 17:08
我覺得你要同小朋友傾清楚,究竟佢想要D乜,鐘意怎去学習,再同佢分析吓什麼学校啱佢,老實說,想當年選李國後, ...

好多謝你分享

男爵府

引用:Quote:QABABY+發表於+16-8-2+19:38+經過見

原帖由 kachunma 於 16-08-02 發表
請問國際班的中文與其他班比較是否較淺?
國際班又怎樣編定?
因我個仔中文程度跟不上,但其他科目就好好科科A,我正頭痛出年中學問題!
或者有冇JM 可以分享下香港有邊間中學啱呢類小朋友?(國際學校不用了,太貴)
萬分感激!

首頁

尾頁

跳至