嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個8個月嘅仔近呢個星期晚晚瞓覺都成日反轉身...本來我由他反轉瞓,但瞓一陣之後又喺度叫...反番正之後轉個頭又再反轉身!
我成晚起碼要起身3-4次!

有無工具/辦法,令佢瞓覺時唔反轉身呢? 我已經試過搵個pillow頂住佢,但佢自己識"就"番個位繼續反轉!

各位媽咪有無好方法? 我想有覺好瞓呀!

help help help!!!

大宅

我個女都係反轉瞓,我都由她反轉瞓,佢瞓瞓下就會反返正。其實我睇書話反轉瞓可防止嘔奶及幫助腸道蠕動,唯一唔好處就係胸部貼住床褥難散熱,有汗容易生熱痱。我諗佢叫唔關睡姿事,可能佢想出牙仔都會咁。

大宅

我個女而家9 個月大, 點只反身,仲企埋起身, 我都係成晚起碼要起身3-4次!!

別墅

咁係唔係都係無辦法!

點算呀!!!!

男爵府

我个女都係,半夜个頭重唔知解到轉去我地屁屁到,有晩重給我老公大力頂左一下

大宅

尋日睇醫生打流感針, 順便問醫生, 佢話bb可能發惡夢, 叫我只好拍吓佢, 盡量唔好抱咁多, 如果唔係, 佢便習慣咗一醒便要人抱, 唔可以自己訓番...我睇d報章話bb一到8,9個月時, 便開始有[自我]意識, 所以會特別有不安同恐懼的感覺, 耍常常[痴]全媽媽同拍陌生人...所以可能係咁, 一醒便要起身搵媽媽...我試過將佢放起身邊訓, 又真係訓得好d, 但又驚佢以後便更加唔訓bb床....唉...

首頁

尾頁

跳至