親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jclee 發表於 16-10-16 13:26
請問聖誕前白馬有無雪?我地諗住Green Plaza.

住Green Plaza自助餐唔好食, 加錢食日式好d.

男爵府

我會去苗場,之前去過gala, 同附近另一個場,麻麻地gala. 住過yuzawa grand hotel, 第一次住4人,房大D乾淨D,第二次2人住間房又細又殘,廁所殘到爆!但溫泉唔錯,酒店亦好方便!

大宅

--得得B-- 發表於 16-10-16 15:44
住Green Plaza自助餐唔好食, 加錢食日式好d.

唔該曬

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:jclee 發表於 16-10-16 13:26 請問聖

原帖由 --得得B-- 於 16-10-16 發表
前年去有, 上年去係暖冬,無雪
舊年白馬聖誕前都無雪,佢平時12月初已經開。

男爵府

ahmama 發表於 16-10-16 17:37

上年係幾年一次暖冬喎, 全日本都唔夠雪啦~滑雪場12月中都開唔到啦~

男爵府

ahmama 發表於 16-10-16 17:37

上年白馬滑雪場只有山上果part開到, 山腳無雪。

水晶宮

引用:Quote:ahmama 發表於 16-10-16 17:37 舊年

原帖由 --得得B-- 於 16-10-16 發表
上年白馬滑雪場只有山上果part開到, 山腳無雪。
今年應該好d

大宅

我都想去輕井澤,但我落機時間好唔好.2310,一4要住機場酒店,宜家諗緊第二日機場即刻去輕井好,定晚上皇包車到新宿,行李放酒店第二日出發....好頭痛

子爵府

bbpekkle 發表於 16-8-3 22:24
明白。Gala 雪場啱初学者和小朋友嗎? 多唔多人?住宿有冇推介?

http://www.yuzawa-nakazato.com/winter/access/index.html#access01

呢個啱初學同小朋友,交通方便,一出車站就係.

http://www.yuzawa-nakazato.com/winter/facilities/skicenter.php

啡色呢座3樓係JR出入口,一出車站已經可以去最底層租雪具,租完即滑.

水晶宮

引用:我都想去輕井澤,但我落機時間好唔好.2310,

原帖由 suesue00721 於 16-10-17 發表
我都想去輕井澤,但我落機時間好唔好.2310,一4要住機場酒店,宜家諗緊第二日機場即刻去輕井好,定晚上皇包車到 ...
打算揸車or搭火車去輕井沢?搭火車住上野或東京站會方便搭車。咁夜入到市中心都係瞓覺,俾我會住機場附近,酒店都平d,第二朝入市中心又可以用埋個火車証。

大宅

回覆 ahmama 的帖子

我諗住搭車,怕雪地揸車唔安全

大宅

brima 發表於 16-10-16 15:47
我會去苗場,之前去過gala, 同附近另一個場,麻麻地gala. 住過yuzawa grand hotel, 第一次住4人,房大D乾淨 ...
我都book咗呢間係農曆新年去, 3個人住, 唔知會唔唔俾間4人房

大宅

ahmama 發表於 16-9-11 23:07
諗住坐新幹線。都好方便,直到越後湯沢。去附近雪場又有免費接駁車。如果去gala就更方便,火車站已經係租用 ...

三月尾想帶未見過雪嘅媽媽去湯澤睇雪玩雪,有好多問題想請教大家:

1. 主要目的係靚雪景,同時又想俾佢試吓玩雪(例如平地玩雪兜), 請問有無方便又有靚雪景的溫泉酒店住宿推介?我見sierra 同高半旅館啲風景好靚,但唔知其附近的雪場有否kids park等玩雪?

2. 如不滑雪,坐cable上gala值得一遊嗎?有無展望台之類,影完相坐下就走?(如上到去得ski道,驚太凍同在雪堆中佢行唔到)

3. 是否在酒店或雪場都能租哂所有玩雪及禦寒用品?

4. angel grandia好像要在越澤湯澤再轉車,方便嗎?是否酒店就在雪場裏?

謝謝大家解答!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pandaflo 發表於 16-11-27 23:14
三月尾想帶未見過雪嘅媽媽去湯澤睇雪玩雪,有好多問題想請教大家:

1. 主要目的係靚雪景,同時又想俾佢試 ...

我係新手,一月尾同阿仔快閃東京,計劃去輕井澤,訂咗 Karuizawa Prince Hotel East,比較新同有溫泉,而且輕井澤有 outlet,可以 shopping。雖然話係人造雪,落雪嘅時候都係真雪嚟嘅~

禦寒衣物要自備,玩雪兜可以租雪兜,防水褲、手套、雪靴預備好。只玩雪兜可以唔使雪褸,不過最好防水面料。

大宅

pandaflo 發表於 16-11-27 23:14

1. 主要目的係靚雪景,同時又想俾佢試 ...

我咁大個人,今年2月先第一次去日本的,我住angel grandia天使格蘭,我覺得個景好靚,所以遲下聖誕會同埋我媽去多次。
要係越後轉酒店車去,車站行5分鐘左右,有個接待處,有暖氣有櫈坐住等。酒店離新幹線都遠,要搭成30.40分鐘車。
酒店隔離係中里雪場。而酒店自己都有個雪場,聽些台灣客講有2條雪道,有吊車上。我怕死只玩了kids park,入場費500,雪盆水泡堆雪人工具全包的。我超鐘意個kids park, 不太大但對玩雪來說很夠,有輸送帶,人和水泡站上去就可到高處,不用自己拉水泡,我兩個小孩,有輸送都搬死我。

大宅

yanyan1122 發表於 16-11-30 20:03
我咁大個人,今年2月先第一次去日本的,我住angel grandia天使格蘭,我覺得個景好靚,所以遲下聖誕會同埋 ...

謝謝回覆。請問有無雪景相可分享下或pm我呢?

咁你仲有無去gala雪場?酒店的食物及房間如何?

酒店能租所有玩雪衣物嗎?唔想帶太多嘢去。

Thank you.

大宅

回覆 missparent 的帖子

我見有blackbox promotion 2泊4食4个人(2大2小),50000yen 有找,好抵,但無得指定住邊問,抽獎😂

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:missparent 的帖子

請問中里有無雪上電單車玩架?

首頁

尾頁

跳至