親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問究竟可不可以在網路先預約車票, 再憑確認電郵加套票到車站換票。

行程是 :
名古屋~白川鄉~高山
高山~名古屋

上網看了又看, 一些朋友就可以, 一些又說不可以。 因名古屋去白川鄉一程少班次。

有沒有JM剛去完能提供意見。

男爵府

畀面勳章

上年聖誕節去完,係先在網路先預約車票, 再憑確認電郵加套票到車站換票的。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

剛去完, 不過我唔明你講咩叫加套票.
我是買 3days pass 昇龍道巴士套票 $7000
因為太趕, 網上訂不到位置, 都是去到才訂

要print 出email 再去到 指定站 換票

有些 白川鄉 <~> 高山 班次不適用.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:剛去完, 不過我唔明你講咩叫加套票.我是買

原帖由 豆豆B媽 於 16-08-03 發表
剛去完, 不過我唔明你講咩叫加套票.
我是買 3days pass 昇龍道巴士套票 $7000
因為太趕, 網上訂不到位置, ...
唔明,網上訂不到位,去到才訂。

為何要print email取位(車票)?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

引用:想請問究竟可不可以在網路先預約車票, 再憑

原帖由 sambb 於 16-08-03 發表
想請問究竟可不可以在網路先預約車票, 再憑確認電郵加套票到車站換票。

行程是 :
請問你幾時去?

我明年3月,刨文有d話冇預訂,有d又話有得訂

我諗住照訂位,唔俾再即場換車票。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

上網填完表, 比完錢 , 係必需要print 個confirmation email 出來, 否則不能換票. 佢講明 show 電話係唔可以的.

有好多文話要訂位, 確保有位. 但我係上機前一刻 先頓悟到點填份form 同比錢, 所以我係響酒店print email, 第二日上高山先換同用個套票. (機場去名古屋個程係無用到)

男爵府

我的經驗告訴我:
可訂位
名古屋~白川鄉
名古屋~高山
高山~名古屋

不用訂位, 到時排隊上 , 有些班次就不能用套票

高山~白川鄉

男爵府

引用:我的經驗告訴我:可訂位名古屋~白川鄉名古屋

原帖由 豆豆B媽 於 16-08-03 發表
我的經驗告訴我:
可訂位
名古屋~白川鄉
我剛剛上網訂哂位, 用左差不多2個鐘。
其實我見有啲話可以憑email和昇龍pass換票, 因為而家比較用pass貴差唔多2000yen 一個. 但昇龍pass條款係只可電話預約。

男爵府

引用:Quote:原帖由 sambb 於 16-08-03 發表想請

原帖由 wawaliluk 於 16-08-03 發表
請問你幾時去?

我明年3月,刨文有d話冇預訂,有d又話有得訂
我8月尾去, 過白川鄉係星期六。 剛上網訂位見名古屋去白川鄉, 巴士有48個位, 已經被人訂左一半, 又唔知佢有幾多班車, 如果去到名古屋先劃位我怕會無。
其實睇下慳唔慳到錢啫, 梗係劃哂位安全啦, 得2班車車程又耐, 9點果班最理想。

男爵府

有無LINE 可以給我上網劃位, 我已PRINT 了 E-MAIL 信, 但有人話去到才可
劃位, 但你們話已上網訂哂位, 我很亂, 我買了濃飛巴士 5 日, 第一日去到名古屋已3點幾, 第二日去高山, 我怕去到車站早上班車無位
謝謝!

大宅

floraykw 發表於 16-8-3 15:28
上年聖誕節去完,係先在網路先預約車票, 再憑確認電郵加套票到車站換票的。 ...

香港網上訂了票後 print 左email 出來 到名古屋指定的地方換票!
咁香港出發前,可吾可以係網上劃埋位?可以可以provide 埋條link作參考?謝謝!

男爵府

畀面勳章

ggnn 發表於 16-8-4 23:19
香港網上訂了票後 print 左email 出來 到名古屋指定的地方換票!
咁香港出發前,可吾可以係網上劃埋位?可 ...
嗰陣我係跟個blog去做網上訂位, 可參考:

名古屋-白川鄉交通。巴士網路訂票 @ Olivia。簡單生活 :: 痞客邦 PIXNET ::

http://cuit1130.pixnet.net/blog/post/10677886-%E5%90%8D%E5%8F%A4%E5%B1%8B-%E7%99%BD%E5%B7%9D%E9%84%89%E4%BA%A4%E9%80%9A%E3%80%82%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%B6%B2%E8%B7%AF%E8%A8%82%E7%A5%A8

大宅

回覆 floraykw 的帖子

謝謝你的解答, 我已爬好多文, 越爬越亂!
再想問下, 條LINK 有關訂位事宜, 係適用於昇龍道套票, 或是只限於散買?

公爵府

引用:回覆 floraykw 的帖子謝謝你的解答, 我已爬

原帖由 ggnn 於 16-08-05 發表

條link係2013年10月,但昇龍道巴士套票係上年2015年推出,帖文亦提及每程巴士車費幾錢,所以一定唔係用巴士套票。

男爵府

畀面勳章

ggnn 發表於 16-8-5 13:16

我2014年聖誕節一家4口去日本就係用昇龍道套票, 跟呢條link方法先訂好巴士票.
print 返巴士訂位confirmation, 去到搭巴士再同埋昇龍道巴士pass一齊show返俾佢睇就可以上巴士喇!

我當時由名古屋>白川鄉>高山 (住)>名古屋就係咁做, 完全冇問題喇!

更正: 係2014年先真, 昇龍道巴士劵我2014年已用了. 唔係2015年先有嘅嘢.

男爵府

畀面勳章

回覆 wawaliluk 的帖子

我在2014年買昇龍道巴士3日劵係JPY6000一張. 應該係因為上年有旅遊節目出街多人知道呢條線, 先以為係2015年才出.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章

回覆 sambb 的帖子

請問你怎在香港劃定位 ? 我 easter 去玩, 應該多人,所以擔心到時無位 ~ 

男爵府

ShannaMaMa 發表於 17-3-16 16:22

請問你怎在香港劃定位 ? 我 easter 去玩, 應該多人,所以擔心到時無位 ~  ...

上網打 白川鄉巴士預約 便找到很多教學。
這是其一

http://onebrother.pixnet.net/blog/post/323616360-日本中部自由行|高山前往白川網路預約濃飛

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章

謝謝您~
我是買昇龍道巴士3日巴士券, 是否預約方法ㄧ樣的,

男爵府

ShannaMaMa 發表於 17-3-16 21:04

謝謝您~

根據網友話pass不可預約, 你可以爬下文。 我無買pass, 只是單程預約。

首頁

尾頁

跳至