自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

純8掛, 亦沒有向勞工處查詢的必要, 如入職時報稱已婚, 數年後, 發覺她填寫的報稅表是單身, 但沒有同公司申報她己回單身 (for some reasons 得我一個知), 跟手說老爺病逝取3日白事假, 其實佢suppose not entitle 白事假, 是不是呢?

子爵府

引用:純8掛, 亦沒有向勞工處查詢的必要, 如入職

原帖由 horsepant 於 16-08-03 發表
純8掛, 亦沒有向勞工處查詢的必要, 如入職時報稱已婚, 數年後, 發覺她填寫的報稅表是單身, 但沒有同公司申 ...
我自己覺得咋...,如果回復單身,係指離婚,即係結過婚。咁又真係會有老爺啵…咁照計都可以拎到白事假。

公爵府

hashtag影視迷勳章

通常白事假只放給因直糸親屬去世, 老爺不是直系親屬

子爵府

回覆 nganc9 的帖子

我公司老爺, 奶奶去世都會有白事假, 她有一個兒子, 咁有無關係呢, 爺爺過咗身....

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我諗無人想申請呢尐假... 如果你唔比佢都一樣會放事假...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nganc9 發表於 16-8-3 16:19
係呀....大吉利是講句,直屬係自己家爸媽... 9962呢D吾計,公司近期同事就是甘無白事假(佢62走左)
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

男爵府

未離婚嘅~睇一間間公司點寫
好似我公司寫明father/ mother in law都有
不過如果婚已離, 法律上已經唔係兩夫妻, 對方嘅father/ mother 亦已經唔係lawful father/ mother, 應該冇假啦~

wcpcelia    發表於 16-8-4 09:56

琥珀宮

horsepant 發表於 16-8-3 16:02
純8掛, 亦沒有向勞工處查詢的必要, 如入職時報稱已婚, 數年後, 發覺她填寫的報稅表是單身, 但沒有同公司申 ...

其實勞工條列從來都冇紅白二事假,放比你就人情,唔放比你就道理

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

要睇公司決定, 好多公司都係直糸親屬去世+死亡證才有白事假

水晶宮

回覆樓主:

我公司如果partner's 的都可以

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

兩睇啦!有D公司/上司會較人性化,唔會跟足勞工法例!除直系嘅父母,會連 spouse 嘅父母甚至 spouse 嘅父母再上一代都俾埋白假!
有D就跟足,如果員工一定要,會同佢講明佢唔 entitle 會扣 AL!
你同事嘅單身係真離婚定係其他?!

子爵府

引用:Quote:horsepant 發表於 16-8-3 16:02 純8

原帖由 baby_chu 於 16-08-03 發表
兩睇啦!有D公司/上司會較人性化,唔會跟足勞工法例!除直系嘅父母,會連 spouse 嘅父母甚至 spouse 嘅父 ...
我舊公司連我外婆嘅白事都比咗3日白事假我。

伯爵府

相信每間公司唔同做法,我爸爸過身,老公出示岳父死亡証,都有3日白事假。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我淨係想.....香港由設靈到出殯前後夾埋連12個鐘都冇....

點解係請3日

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

x00_00x 發表於 16-8-3 17:35
我舊公司連我外婆嘅白事都比咗3日白事假我。

嘻嘻~ 我舊公司.... 連我果時陪外婆外公彌留嘅事假,都豪埋俾我!真係.... 抵我果時仆心仆命!

珍珠宮

myaisha0435 發表於 16-8-3 17:55
我淨係想.....香港由設靈到出殯前後夾埋連12個鐘都冇....

點解係請3日?

俾人回復心情都得卦,呢啲假唔係實報實銷

琥珀宮

引用:我淨係想.....香港由設靈到出殯前後夾埋連1

原帖由 myaisha0435 於 16-08-03 發表

點解係請3日?
唔係只講出席儀式,白事事前事後都有好多野要攪。

珍珠宮

畀面勳章

木土土 發表於 16-8-3 18:03
唔係只講出席儀式,白事事前事後都有好多野要攪。

oic

子爵府

BK Milk勳章

myaisha0435 發表於 16-8-3 17:55

點解係請3日?

如果要計,佛教做到足頭7到尾7,一共有7場法事,又點會3日咁少
一般公司係3日有薪白事假,呢d係人情,唔係計較3日要做d乜。
同埋我認為一個正常人係唔會希望拎呢d假的。

珍珠宮

nganc9 發表於 16-8-3 16:19

有d 公司係老爺都可以請白事假

首頁

尾頁

跳至