心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

今日第一日返新工,我見識到奇異的兩公婆

老闆,貌似65+,個樣望落頑固,眉頭好似夾死蚊咁,一上到去無耐就同我講其中一位同事點衰,話佢點無手尾,但其實個同事一直都係到,我當時覺得佢好無禮貌

個office 唔大,細過一個課室,但仲要分開兩個區唔開燈,感覺好黑

忽然叫大家停下10分鐘,聽佢讀報紙或網上新聞,之後好似老師同學生,要問返你文章內容

其實我係返半日既,12:30話食飯話要同我一齊食,佢老婆(師太)就出聲話佢收1點架,伯父(腦細)就話唔緊要咪食幾個字囉,有乜問題

去到酒樓等緊點心,忽然係真係忽然叫一叫我,一擰過去拎個電話黎影我相,我即時望住幾位男同事,佢地又互望我一輪,我隔離位同事就話,無野既,佢想set你頭像入電話。其實我估到佢purpose 但你問都唔問,真係好無禮貌。

師太,貌似龔如心

似係有佢講無你講,由於佢老公今朝太出位,所以我覺得佢正常少少

呢份工,我肯定唔會做得長

難頂女人見唔少,心入面同自己講當阿姐更年期,但難頂兼小家又無禮貌男人,實在哽唔落,雖然半日工,但都好難頂

侯爵府

真怪異

男爵府

返半日放工後,食飯時間不是屬於私人嗎?仲要一齊食?

掉轉係我,直頭唔想 ,好拘謹, 好唔自然,始終係第一次見面又唔熟。

珍珠宮

引用:返半日放工後,食飯時間不是屬於私人嗎?仲要

原帖由 cedarcone 於 16-08-04 發表
返半日放工後,食飯時間不是屬於私人嗎?仲要一齊食?

掉轉係我,直頭唔想 ,好拘謹, 好唔自然,始終 ...
所以一坐低我見唔對路,立即同師太講我1點真係要走架,因為要趕接小朋友。

其實我趕唔趕都唔想見到兩老

男爵府

咁既環境直頭想即閃人 !
更何況一齊食飯 ! 食唔落!

搵鬼做 !

琥珀宮

你D同事做咗幾耐?咁都頂到?

珍珠宮

引用:你D同事做咗幾耐?咁都頂到?

原帖由 tansyneko 於 16-08-04 發表
你D同事做咗幾耐?咁都頂到?
問左一個男仔,佢話一年,我估係fresh grad,所以點都忍夠一年

我返黎睇左contract ,一個月內即日通知

其實我已經決定唔會長做,31/8前一定會走,只係諗緊捱到8月尾賺多少少定係而家就唔做陪女放暑假

男爵府

有無收到料呢間公司係佢兩公婆自己搞既定係點?
以前我都遇過難頂boss,諗野又係與眾不同的,原來係富二代,成四十幾歲人仲周不時揼老豆心口,俾錢落佢D蝕本生意到,直屬員工無個做得長

珍珠宮

引用:有無收到料呢間公司係佢兩公婆自己搞既定係

原帖由 vondelle 於 16-08-04 發表
有無收到料呢間公司係佢兩公婆自己搞既定係點?
以前我都遇過難頂boss,諗野又係與眾不同的,原來係富二代 ...
係佢兩公婆自己架

複式洋房

Mimmy 發表於 16-8-4 16:27

老闆,貌似65+,個樣望落頑固,眉頭好似夾死蚊咁,一上到去無耐 ...

快D走啦,如果吾係人都儍 儍地

公爵府

神經病院

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

老闆,貌似65+,個樣望落頑固,眉頭好似夾死蚊咁,一上到去無耐 ...
等錢洗,咪做長的.

子爵府

回覆 cedarcone 的帖子

我做過一分工, 老闆喺德國人好喜歡飲茶, 每日都要陪佢飲茶lunch, 我反抗吾去, 跟住對我態到好差, 好快我就吾做. 我吾明白點解要陪食lunch囉

侯爵府

珍珠宮

回覆:新工的奇遇

第二天

今日伯虎不在,只有師太係到
一早我同小鮮肉(幾位男同事稱呼)傾計,知道很多,明白點解仲有小鮮肉肯留低,佢地個個讀書好叻又乖仔,原來要簽兩年約之後可以有張cert將來身價會高好多,但我今朝眼見師太捉住兩位小鮮肉不停哦,哦成個幾鐘,兩位不停dup低頭雙看擺後好似聽書咁

原來師太係知伯虎麻煩,有話過佢,但老頑固話唔聽無辦法,所以只好叫大家忍

影人相原來佢個個都咁影,有個小鮮肉仲比佢影左4次,到第四次先敢問,你又影?伯虎話轉左新電話喎。。最爆笑小鮮肉話有次佢同伯虎+師太出去見客,人地派完卡片,佢舉起手影人相比人發現左,人地即問,你唔係影我相丫嘛?咁大個人真係唔醜架

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其他人係點架?

珍珠宮

引用:Quote:Mimmy+發表於+16-8-4+16:27+今日第一

原帖由 good_pig 於 16-08-07 發表
其他人係點架?
佢老婆(師太)只係性格比較急,但只要你依時交功課佢唔會理你做緊乜,小鮮肉話如要放假佢會即批,屋企有事或唔舒服佢會比你走,亦明白伯虎難相處,所以佢其實會暗中又間中保護一衆小鮮肉

會計姐姐,也是做半日的,做左十幾年,佢好清楚定到自己位置,只做自己事,所以伯虎都唔會打搞佢,小鮮肉同我講要清楚比伯虎知道我角色同會計姐姐一樣只係半日,咁日後佢都一樣唔會打搞我

其他就係小鮮肉們,90後,好老實講伯虎師太請著佢真係三生有幸,乖仔都不得了,而佢地本身自己好團結,因為明白大家都係被壓制中,所以一方有難(被鬧)八方支援,佢地會立即幫對方做事

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mimmy 發表於 16-8-7 17:19
佢老婆(師太)只係性格比較急,但只要你依時交功課佢唔會理你做緊乜,小鮮肉話如要放假佢會即批,屋企有事或 ...
k
大家都係冇諗住做長就算啦

伯爵府

老闆難頂,好彩老闆娘仲識收買人心,否則真係無人敢做。

另外我都遇過要人陪食飯上司,真係好難頂囉!一個月2日,甚至一星期一日,牛我都仲明白團體交流。
但如果日日都要陪食飯,真係好難頂囉!真係難為90後囉!

珍珠宮

引用:老闆難頂,好彩老闆娘仲識收買人心,否則真

原帖由 M.A.C 於 16-08-08 發表
老闆難頂,好彩老闆娘仲識收買人心,否則真係無人敢做。

另外我都遇過要人陪食飯上司,真係好難頂囉!一個 ...
今日第三日

小鮮肉們話我知全部塭緊工

伯虎整個星期都不在,得返師太,不過佢又無話check 你地做緊乜,佢自己都係聽下收音機

首頁

尾頁

跳至