自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我99之前成日買定益力多放雪櫃俾我大b(2歲半)日日一支
我見雪櫃差唔多無佢會買定
所以一打開雪櫃一定長期見到益力多
我出聲同佢講,無再買

依家又黎
買定d出奇蛋
日日一隻,我真係嘔血
岩岩出聲同佢講左

遲d又唔知論到咩。

同埋依家依然喂飯佢食
下就同夜晚果餐都喂,我大b唔係唔識自己食飯
同埋唔係唔肯自己食
係我99話佢食到周圍都係,睇唔過眼,廢事汁手尾

情願喂佢食,喂佢食飯,果碗飯d菜同送都剪到碎
其實佢有牙係可以自己食

出聲同佢講又下下同我唱反調
有時理住個2個幾月既nb
理唔到個大既咁多。

真係唔知佢想喂到幾時

funfun759    發表於 16-8-5 14:47
amberchan0107    發表於 16-8-4 23:09

複式洋房

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫?

比人湊就吾可以百份百要求別人同你一樣想法

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老豆又係咁
個孫一上到去
益力多蛋糕餅糖車輪轉
到夜晚唔食飯就"點解唔食飯呀"
飽啦都...

公爵府

回覆樓主:

鍾意個孫痴佢

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

charlieXD 發表於 16-8-4 16:57
所以一打開雪櫃一定長期見 ...
我成日都話孫係用黎縱, 仔女係要教, 所以辛苦父母喇

珍珠宮

我媽話的.. 對佢幾好都係追父母的, 唔討好佢, 仲有地位既?

水晶宮

有親戚長輩,佢個仔新抱唔教,個孫女書讀得差、人又無禮貌。亞嫲想執正黎教,講多兩講,個孫根本唔睇佢枱戲。亞嫲一到就爆喊、開門叫亞嫲走....

老人家隔住亞仔新抱,對下一代係無say的,唔錫唔縱,就無乜好做。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

父母唯有睇緊啲,必要時我會出聲同長輩講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

另類反抗:下次一見益力多即飲、出奇旦即食,加多句:聽日我想食薯片!睇下有無阻嚇作用先(睇下佢買得快定你食得快)

水晶宮

畀面勳章

angelacch 發表於 16-8-4 17:02
我成日都話孫係用黎縱, 仔女係要教, 所以辛苦父母喇

呢句係我媽既金句

angelacch    發表於 16-8-4 17:20

珍珠宮

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫

縱孫就一定咖喇,不過你話餵飯果到我就唔認同,小朋友識食咁跌到成地都係係邊個清理先,如果係99清理咁當然就唔想佢自己食啦,掉轉係你清理我諗99都會由佢,但你又話要揍個更細既,即係其實都冇咩時間理到,咁既然有求於99就唔好咁多埋怨喇,多一事不如小一事啦,揍小朋友唔係容易都辛苦咖

水晶宮

回覆樓主:

冇計,個個老人家都係咁,唯有自己睇緊d, 同埋同小朋友講,食乜都要問左阿媽先

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好難避免

子爵府

我同99住,自己湊,我99好少少,我姑奶佢地係大6黎,先會買,平時間唔時買下

男爵府

畀面勳章

跳躍精靈 發表於 16-8-4 17:00
我老豆又係咁
個孫一上到去
益力多蛋糕餅糖車輪轉

侯爵府

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

長輩當然縱,教就父母教,到你做左長輩,就會明白了
你都好只係益力多,我奶奶上星期買d「過期」益力多比我,我仲差d比左仔女飲添,一發現就迫我老公同我飲晒佢,佢阿媽拎黎,佢要同找攪返惦佢

子爵府

開心吸收勳章

"孫係用黎縱", 絕對是金句
我聽過好多人講同做

縱壞孫之後, 說鬧佢父母唔教好

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 16-8-4 17:17
另類反抗:下次一見益力多即飲、出奇旦即食,加多句:聽日我想食薯片!睇下有無阻嚇作用先:wahaha ...
我驚樓主不出一個月重10磅喎
.........................................

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔想煩,一喊帶攞街食雪糕
一喊帶攞公園,行商場
每日3-4次

首頁

尾頁

跳至