自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今日我朋友搬屋,咁我就叫佢擺兩個女過黎我度玩,加埋我果三件,大家有個伴.
有五個小朋友係屋企,實玩到顛晒.仲要係間屋入面踏單車,咁到食飯前我咪推晒d單車出門口(一輛三輪&最細size兩輛),免得佢地再玩阻住開飯.
點知都未開飯,有人按門鐘,原來是格離單位放工經過,見到我擺左野出門口,話會kick到,咁我都即刻叫工人攞返入屋.
到食完飯,右有人按鐘,今次係消防,我都o晒咀,叫我搬返d野入屋(因我仲有一個細鞋架長期放門口).

C座太太,唔使咁串呀,大家左鄰右里,行個方便都唔係好難ja!
難怪而家香港地人情薄過紙.......
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

我都覺得宜家 d 香港人都唔多唔少有 d 狂 x 症, 郁 d 就投訴, 郁 d 就火起, 怨氣好重

伯爵府

無計呀, 唯有小心 d
唔好再比人投訴...

別墅

我都試過, 有一晚10點左右, 有個管理員拍我地門(當時我地係打開大門, 關了鐵閘o個種), 佢話隔離屋投訴我地的風筒好嘈(當時我菲傭洗完頭正在吹頭), 嘩......風筒有幾嘈呀? 咁都要投訴

應當一無掛慮, 只要凡事藉著禱告祈求和感謝, 將你們所要的 告訴神. 神所賜出人意外的平安, 必在基督耶穌裏保守你們的 心懷意念. (腓立比書四章6-7節) :-D

水晶宮

畀面勳章

好多人都有病 樓主快D叫隔籬屋睇心理醫生啦mouth:

水晶宮

唔好意思, 人地在理由上係無錯, 你放d 雜物在走火通道又真係唔o岩, 但出動到消防就真係無彎轉, 樓主以後都唔好啦, 大廈公契上有寫明唔可以阻塞走火通道, 分分鐘真係俾人告架

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好意思,你可唔可以問下你隔離c座點解可以咁快call到消防上黎敲門,我朋友屋企(一梯兩伙),佢隔離長期放多一罐石油氣,又有鞋架,又浪埋衫褲係樓梯口,都無消防黎正式跟進喎!

珊瑚宮

環保接龍勳章

你要人地俾人情你, 咁都要搞好關係先架? 在理上, 佢無錯架.

我家斜對面的那家人, 長期放d鞋在門外, 排外晒. 我有時都會諗下, 咁都幾搞笑, 放晒d野出街, 自己家一定好鬆動? 不過我地幾fd架. 以前新年大家幾戶會互請賀年食品及派利是. 雖然佢咁做我地覺得唔啱, 但知佢份人ok, 所以我地無投訴, 一齊做鄰居十幾年了.

我記得好似有人話"加樂"仔係咁投訴鄰居, 總之係理直氣壯, 道理上佢啱. 但有時都可以講下人情, 我記得係話比人投訴果位只不過係在門外擺放聖誕飾物的.

所以, 有d人執正的話, 也只是無何奈何 所以我對住鄰居笑笑口.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 HinMa 於 08-11-4 22:22 發表
唔好意思,你可唔可以問下你隔離c座點解可以咁快call到消防上黎敲門,我朋友屋企(一梯兩伙),佢隔離長期放多一罐石油氣,又有鞋架,又浪埋衫褲係樓梯口,都無消防黎正式跟進喎! ...

樓主一定同隔離無計傾先會關係咁差
你仲叫佢問..........

樓主得閒煲定tou糖水過去潤下隔離先問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

放鬆d啦 , 香港人 !! 洗吾洗call firemen 呀

我家樓下條蔴甩佬夠成日話我嘈 , 大佬我地早出晚歸 , 夜晚我同阿女溫習 , tv 都吾開佢都投訴我啦

放鬆d啦 , 香港人 !!

[ 本文章最後由 ganbare 於 08-11-4 22:37 編輯 ]

大宅

我都明白道理上佢岩,你我理虧,所以我都係申下je!
原文章由 上校車 於 08-11-4 22:16 發表
唔好意思, 人地在理由上係無錯, 你放d 雜物在走火通道又真係唔o岩, 但出動到消防就真係無彎轉, 樓主以後都唔好啦, 大廈公契上有寫明唔可以阻塞走火通道, 分分鐘真係俾人告架 ...
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我一,兩個星期都見唔到佢地一次,多數都係下午見到佢6299攞湯比佢地一家三口(佢地個仔都應該讀高中),都會打招呼的.但屋主就真係好少見到!
我都明關係好重要的!
原文章由 alphabetagamma 於 08-11-4 22:28 發表
你要人地俾人情你, 咁都要搞好關係先架? 在理上, 佢無錯架.

我家斜對面的那家人, 長期放d鞋在門外, 排外晒. 我有時都會諗下, 咁都幾搞笑, 放晒d野出街, 自己家一定好鬆動? 不過我地幾fd架. 以前新年大家幾戶會互請 ...

大宅

雖然我唔係100% sure!
但我可以好肯定消防十日前先黎巡過!無理由咁快再黎過哇!
原文章由 曲曲 於 08-11-4 22:41 發表
你確定係鄰居投訴?

我奶奶個到有時會有消防巡
鄰居放好多野係門口
試過消防要佢收返D野入屋
佢認為係我奶奶投訴
成日搞小動作

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 sunflower 於 08-11-4 22:46 發表
雖然我唔係100% sure!
但我可以好肯定消防十日前先黎巡過!無理由咁快再黎過哇!

其實你有冇諗過係看更/管理處的人call消防的呢?

別墅

有時又真係好難講, 如果你擺佢又擺, 到時有咩意外又有人投訴啫.

大宅

算啦!邊個都唔重要!
係我理虧!我都係申下je!
原文章由 alphabetagamma 於 08-11-4 22:48 發表

其實你有冇諗過係看更/管理處的人call消防的呢?

水晶宮

原文章由 sunflower 於 08-11-4 22:35 發表
我都明白道理上佢岩,你我理虧,所以我都係申下je!

話說好耐之前, 我屋企人住既單位, 又係隔離屋在走廊擺了一個約4呎高的鞋櫃, 仲在櫃面放左d 盒呀, 雜物之類, 有次我屋企人帶住個3歲小朋友經過條走廊, 個櫃唔知係日久失修定係不勝負荷,
咁o岩經過時佢向前仆, 我屋企人就用手檔住個櫃同d雜物, 3歲個細路無受傷但喊到收唔到聲, 我屋企人因為用手檔俾個櫃邊界到損左, 個屋主仲話我屋企人行過推跌佢既野, 你話幾無理由丫
由於係舊式樓宇同埋唔興管理員, 無得投訴

男爵府

其實都好睇大家平時關係如何?好似住係我對上果一個單位,只要佢屋企有人,我哋住樓下既一定知,因為佢哋一定會因拉櫈而發出刺耳的聲響,但我哋又容忍到,sometime我哋會講笑假如佢哋要去旅行一定通知我哋,等我哋幫佢留意會唔會有人趁機入屋偷竊
遠親不如近鄰,大家睦鄰關係好d,真係可以互相幫助,但如果好似樓主咁遇到呢 d 咁按本子辦事既鄰居,都係少惹為妙囉

首頁

尾頁

跳至