論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問你地有屋企無裝 webcam? 裝o左其實有無用? 工人係o米成日入房避開鏡頭? 如果裝o左工人有無因為有監察而乖d? 請各位曾經裝過或者而家裝緊 webcam o既 mami share 你地o既意見.
Thanks!

別墅

原文章由 happybaby1 於 08-11-4 23:41 發表
想問你地有屋企無裝 webcam? 裝o左其實有無用? 工人係o米成日入房避開鏡頭? 如果裝o左工人有無因為有監察而乖d? 請各位曾經裝過或者而家裝緊 webcam o既 mami share 你地o既意見.
Thanks! ...

可能會好d, 但作用不大, e+d工人好狼的, 在乎你個工人係點. 如果佢有心玩野, 佢都會算好才出手!

如果你屋企得個少主同工人, 又如果你個少主年紀唔大. 你就要小心d. 佢可能會在toilet, 送少主返學放學, 又或者佢間房出手. 所以你每日都要問清楚少主發生過什麼事.

都係個句, 小心駛得萬年船!!!

大宅

在我來說,其實就算裝左個cam都只不過係同個工人玩心理戰。

我的工人絕對唔係一個蠢人。佢明知我裝左cam,所以,佢會做一d佢認為我想睇既野比我睇。

例如:佢下午送左阿囡返學,回家得佢一個人既時候,我日日都會見到佢係鏡頭前掃地同抹地,佢咁樣做,就係叫我安心,可以熄機唔洗再check佢。

最初,我真係咁,睇到佢單獨一人咁自動波做野,而我係公司亦都真係唔係咁方便長開去睇佢,咁我咪睇左頭段就唔睇囉。

點知,有一次,我心血來潮,便再開返機望下佢係度做咩,結果,2枝鏡頭都唔見佢既身影,一定係入左房。於是我開埋耳機,試下聴吾聴到d咩,結果咪就係比我捉到佢係度狂傾電話囉(平時對住我地扮到陰聲細氣咁,傾電話時就扯破喉嚨,有佢講冇人講咁)。

及後,我發現既真相係,每日在阿囡返學個4個小時裡面,佢咪就係淨係做左以上2樣野(洗地,抹地)後,就一直傾電話傾足2,3個鐘囉。(最氣結的是,上工前已經同佢說明講電話都得,10-15分鐘一定要收線,當時佢仲答我,”太太,我最憎講電話架,您放心啦”。)唉,我都唔要求d咩啦,最緊要,佢係我個囡仍在屋企既時候,唔傾電話我就哈里路也啦。

最攪笑係佢到e+一直都以為枝cam係只可看到影像而收唔到音,所以,佢依然繼續係咁傾,而我就只有每日吩咐佢做多d野,希望令到佢冇時間傾計,但係,佢有用handfree,我都係冇計。

返到屋企,見到佢又係度扮楚楚可憐既樣就真係想嘔。

所以,裝cam到底好唔好?知道事實又叫做好定唔好。或者可以答您,有裝好過冇裝咁囉,起碼知道佢係咩人,自己心裡面有個數便算了。反正,若工人冇做d咩大錯,我都唯有忍,因為,工人既字典裡面,永遠只係有”打電話””打斧頭”两樣野而已,要佢地對您以心相待,算吧。

原文章由 happybaby1 於 08-11-4 23:41 發表
Thanks! ...

複式洋房

Yes, it is not much convenience to check all the time in the office.

Luciky, my cam can takes video, I will spent sometimes in the nighttime to check on the video. Of course, fast speed la.

I was so picky to pick some of her wrong things, e.g. why you clean the floor one time, do not step on the table to clean the lamp..... to alert her that I always watching her. She may scares as it is not a fixed hour that I saw her.

Yesterday, I even remind her, do not use the mobile in the daytime when my daughter at home. She wake up at 9:00am and out for school at 11:30am. If only 2.5 hours that she cannot control herself then I will keep the phone in my handbag to go out for work. I will give her back when I back home. She was so scare that why I know. The camera seems only look to my daughter in the whole morning. (actually I heard her voice from the video).

All in all, use IP cam is better than nothing. If you installed, you must check, otherwise the maid will not aware of it.

原文章由 piyopiyo 於 08-11-5 09:30 發表

我的工人絕對唔係一個蠢人。佢明知我裝左cam,所以,佢會做一d佢認為我想睇既野比我睇。

例如:佢下午送左阿囡返學,回家得佢一個人既時候,我日日都會見到佢係鏡頭前掃地同 ...

大宅

我其實好想裝番部CAM, 但我老公就話唔好, 人地無哂私隱, 同埋話佢亞媽一定唔放心,實會黎 "目及" 住, 咁就唔駛裝.
不過,原來99唔係咩都講番比我地知(不過都係D小事). 到個工人走左佢至講, 係話死唔死. 今次我會極力游說老公買CAM, 請問如果成功,我是否須要話番比個工人知裝左部機呢?

別墅

你地用緊邊隻 webcam/ ip cam? 乜o野牌子好?

複式洋房

Of course, you need to inform her.

原文章由 ta_ta 於 08-11-5 12:02 發表
我其實好想裝番部CAM, 但我老公就話唔好, 人地無哂私隱, 同埋話佢亞媽一定唔放心,實會黎 "目及" 住, 咁就唔駛裝.
不過,原來99唔係咩都講番比我地知(不過都係D小事). 到個工人走左佢至講, 係話死唔死. 今次我會極力游 ...

大宅

原文章由 happybaby1 於 08-11-5 12:55 發表
你地用緊邊隻 webcam/ ip cam? 乜o野牌子好?

你可以去這個 http:\\ebdemo.8800.org:7130 睇睇...

login 打 demo,不用密碼

男爵府

最初裝 Cam 的原意係想防止不愉快事情發生 (e.g.疏忽照顧, 擅離職守, 偷竊, 爆竊, 非禮, etc.), 如有需要仲可以用作證據. 老公仲堅持如果家中所有女性成員出外, 個Cam就一定要開, 所有錄影都會即時儲存係屋企以外地方.
後來發現最大得益係記錄左因為返工而錯失的小朋友成長點滴.

男爵府

原文章由 piyopiyo 於 08-11-5 09:30 發表

例如:佢下午送左阿囡返學,回家得佢一個人既時候,我日日都會見到佢係鏡頭前掃地同 ...

我個工人似你個工人一樣. 外表好似好可憐但其實好死奸!! 不過我個女得一歲, 又唔識講野. 最初個工人就成日係阿女訓左既時候入左自己房 (我地當時都諗住唔炳, 算啦. 當俾我break佢). 做左冇二個月已經進化到放左我個女入房就自動失蹤. 跟住當然係要丙!!

你話唔裝Cam你屋企發生咩事都唔知. 不過有心理準備, 睇到自己發晒脾氣.

別墅

我係全職媽咪,我都有裝ga.

因為我之前果個衰印印,趁我同BB瞓覺時,偷偷走佬,仲偷嘢喎...都可以跑去勞工處係俾我打跑...

有時係廚房,我係就會係網上睇佢,點洗菜,點台面的,用的抹布有無用錯...

民房

我都有裝, 不過是錄影, 不能online睇。我覺得都有好處, 起碼比佢知道我有睇住佢及有時返來睇返錄影, 發現bb有什麼行為不對或她湊的方法不對, 都可以作矯正。

首頁

尾頁

跳至