婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇人試過中醫治療情緒病?

禁止訪問

複式洋房

回覆:FLORENCE1988 的帖子

好的,謝謝你

大宅

回覆 奇莉 的帖子

家人最近用針炙醫情緒病,效果好好,用了個半月已好得七七八八了。當然有做運動配合!

複式洋房

回覆:greedycat116 的帖子

請問中醫治療情緒病會否像西醫有專科?及需要確診?
可PM邊位中醫嗎?

大宅

回覆 奇莉 的帖子

最好是找婦科及能治情緒病的中醫。家人只是到普通診所看醫生,醫生開了一個月藥。建議到精神科看看!西藥吃了兩天感到整個人呆呆的,又怕會依賴,再加上始終是藥,長期吃不太好,所以用中藥!近岙有很多研究都指出用針炙治情緒病效果良好,结果試。快兩個月了,家人大致已返回日常軌道了!起初一星期兩次針炙,現在一星期一次!

大宅

回覆 greedycat116 的帖子

我建議先到精神科確診先,港安精神科首次1000元,之後600。可先用針炙,看看效果如何,如果嚴重印當然要吃藥!要記着有八成以上的情緒問題都是由自己造成的。既然是自己造成的,我們也可以通過掌控自己的情緒,把不好的情緒驅趕出去!長期吃藥並不是最好的方法!

複式洋房

即是先看港安西醫確診后再看港安中醫?

複式洋房

回覆:奇莉 的帖子

我未系西医確診,身體經常不舒服,又check唔到有問題,看中醫也認為我有D情緒病,我自己也覺得有。

大宅

回覆 奇莉 的帖子

港安冇中醫㗎,中醫要自己找。如懷疑自己有情緒病,最好去睇精神科,弄清楚先!精神科都幾貴!我上次幫家人問港安的價錢。但最後都冇睇!判斷家人有情緒病的是普通醫生!但最準確是看精神科!你的中醫既然診斷你有情緒病,為什麼不讓他醫呢?

複式洋房

睇緊果中醫師是全科,不是專科,上星期開始用舒緩情緒針灸及中藥,他說試用這個方案看我有否改善。

大宅

回覆 奇莉 的帖子

原來你也在做針炙,比D信心,有效的!

複式洋房

我系鄧紹堅醫院中醫部睇,唔知得唔得?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問是那位中醫針灸師

greedycat116 發表於 16-8-14 20:56
回覆 greedycat116 的帖子

我建議先到精神科確診先,港安精神科首次1000元,之後600。可先用針炙,看看效 ...

複式洋房

請問可PM中醫資料比我嗎?

大宅

奇莉 發表於 16-8-14 21:31
我未系西医確診,身體經常不舒服,又check唔到有問題,看中醫也認為我有D情緒病,我自己也覺得有。

...

如果你覺得自己有,你去睇政府醫生,叫佢寫紙轉介睇精神科

大宅

回覆樓主:

請問我而家食緊情緒藥早晚食,如果睇埋針灸可以嗎?另是否針完要隔幾耐先可食西藥?因晚上要食多一次

洋房

回覆樓主

我有食開中藥,主要有加味逍遙散同甘麥大棗湯,藥粉來,飲完係舒服好多。不過成日要沖,麻煩d咯。宜家我轉咗食維特x靈果隻"寬x",食完好快有感覺,個人有活力同心情好好多(emoji)希望幫到你,有咩可以pm我(emoji)加油!

大宅

奇莉 發表於 16-8-14 21:31

...

如何察覺 有咩特徵 因我基本上去到來經前10日就會有情緒好down情況 而自己平時很多時易左情緒低落 只係靠運動克服

洋房

greedycat116 發表於 16-8-14 07:59
回覆 奇莉 的帖子

家人最近用針炙醫情緒病,效果好好,用了個半月已好得七七八八了。當然有做運動配合! ...

可以話我知係邊位中醫嘛 感激

首頁

尾頁

跳至