婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

greedycat116 發表於 16-8-14 20:40
回覆 奇莉 的帖子

最好是找婦科及能治情緒病的中醫。家人只是到普通診所看醫生,醫生開了一個月藥。建議到 ...

請問係喺邊到針?我都有好嚴重既情緒病,真係好崩潰

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主

我覺得如果情緒病睇中醫係可以既,但排除身體虛之外要視乎咩原因引致你要情緒病,例如工作壓力大,睇中醫之外要學識減壓,例如做運動,本身諗野負面引致既就要學識諗野正面咁先係治標又治本。

大宅

奇莉 發表於 16-8-14 21:31
我未系西医確診,身體經常不舒服,又check唔到有問題,看中醫也認為我有D情緒病,我自己也覺得有。

...
你好~想問下你既心得,你最後知唔知係咩事?宜家點?
我呢個月都胃脹得好勁,心口成日好似比大石壓住咁,抖氣有時要深呼吸都好似唔夠氣咁,心跳有時突然好快,個人個下會好暈,起初發生呢個問題時個感覺好似就黎唔得了...我全職媽媽,要湊住個3歲幾,身體咁樣好影響生活,在家時唔舒服只可訓床(會好D)......
呢個月入過兩次醫院,CHECK左好多野肺胃鏡抽血都話無事,開D化胃氣藥出院,又睇過下中醫,自己去專科做24小時心電圖,等緊報告中.

大宅

greedycat116 發表於 16-8-14 07:59
回覆 奇莉 的帖子

家人最近用針炙醫情緒病,效果好好,用了個半月已好得七七八八了。當然有做運動配合! ...

請問可以PM針炙資料嗎?謝謝!

洋房

greedycat116 發表於 16-8-14 07:59
回覆 奇莉 的帖子

家人最近用針炙醫情緒病,效果好好,用了個半月已好得七七八八了。當然有做運動配合! ...

請問可pm中醫資料嗎?謝謝(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 奇莉 的帖子

你好 可以pm我嗎?

大宅

bibileung20 發表於 18-6-29 13:32
你好~想問下你既心得,你最後知唔知係咩事?宜家點?
我呢個月都胃脹得好勁,心口成日好似比大石壓住咁,抖氣有 ...

你未必係情緒病架,其實好難確診既。
我無呢d 問題,我朋友情況有d似你,兩年幾前佢突然覺得周身唔舒服,中西醫都睇唔少,佢突然成個人變晒,由好活躍,變到成日話胃漲食唔到野,又話頭暈眼花,又話望野唔清楚,成日係張床,唔出門口,唔煮飯,唔沖涼,佢屋人唔知佢做乜,佢老公話頂佢唔順,唔知邊個醫生懷疑佢有焦慮症,佢個仔話佢痴線,叫佢睇精神科,佢話政府唔好,走去睇私家,搞到食抗抑鬱藥,抗焦慮藥,安眠藥,有d 朋友笑佢好人好姐搞到食果d藥,佢老公話佢變成咁好難頂,頭家好似就黎散咁。佢又係不停睇醫生驗呢樣驗果樣乜都話佢無事。
之後聽到有個中醫師醫失眠幾有效果咁去試下,個醫師後生仔黎既,做過體檢,佢帶晒d報告比個醫師解釋比佢知d報告真係話佢無事,佢都唔信,要個醫師再寫紙比佢驗呢樣驗果樣照埋個腦,個醫師唔想佢洗咁多錢,解釋比佢知驗唔知乜就夠,出黎個結果又係無事。個醫師話佢體質太弱不宜針灸,佢會頂唔順,改用中藥幫佢,睇住佢情況變化調藥,一個星期見佢兩次,慢慢同佢傾,藥費都唔貴,兩三百蚊咁上下,個醫師唔會迫佢停食精神科藥,到佢自己有信心先停,大約兩個個月,佢覺得有好轉決定停晒西藥,之後面色慢慢好番d,可以慢慢回復做番家務,仲可以出街行街食野,到停左西藥之後差唔多一個月連中藥都減少份糧,佢出番黎玩之後話自己唔似有精神病,可能當日身體唔舒服佢想逃避,諗住靠安眠藥整到自己瞓覺乜都唔洗諗,門口都唔洗出。之後唔知係咪玩得食得,屋企人開心番,就話d中藥好難飲,連中醫都唔睇啦。
我睇住佢既變化,直頭懷疑佢之前被誤診亂食藥先搞成咁,身體唔舒服就懷疑呢樣懷疑果樣搞到好似有焦慮咁,調番好個身體就無事架啦。

大宅

回覆 DorothyChing 的帖子

屯門醫x堂

大宅

cactuspark 發表於 19-1-27 00:51
你未必係情緒病架,其實好難確診既。
我無呢d 問題,我朋友情況有d似你,兩年幾前佢突然覺得周身唔舒服, ...
請問可唔可以問下你朋友個中醫係邊叫咩名?我睇左好多醫生,其實咁耐了...開始有諗會唔會係壓力儲儲埋埋+太忙太累又唔夠休息令身體出問題,其實我唔快樂,生小朋友之後呢幾年都好辛苦,無左自己...但又無地方傾訢...

男爵府

請問可pm中醫資料嗎?謝謝🙏🏻

民房

除左中藥西藥,都可以試下D免費服務
我近排參加左一個專係俾女性既服務,都覺得幾好。佢地話如果早D搵人幫,可能可以避免左將來可以唔港食藥悿呀。

有興趣我pm 你啦~

大宅

中醫醫到情緒病嫁咩

別墅

asgard 發表於 19-2-21 18:37
中醫醫到情緒病嫁咩

我都係第一次聽,最多調理下身體咋喎

大宅

asgard 發表於 19-2-21 18:37
中醫醫到情緒病嫁咩

對穩定情緒,失眠,心悸呢啲症狀一定有幫助,仲平好多

首頁